Demonstranten blijven in Gezipark

De demonstranten die het Gezipark in Istanbul hebben bezet zijn overeengekomen om daar twee weken te blijven, ondanks waarschuwingen van de Turkse overheid om het park te verlaten. Dat heeft een activist, Tayfun Kahraman, zaterdag gezegd. Hij is een van de twee activisten die vrijdag met premier Recep Tayyip spraken.

Na een reeks discussies over wat ze nu gaan doen besloten de demonstranten te blijven. De demonstranten zijn boos vanwege plannen van de overheid om bomen in het park neer te halen en er barakken uit het Ottomaanse tijdperk voor in de plaats te zetten. Op een eerste protestactie, op 31 mei, werd met een politiemacht gereageerd. Daarop kwam het tot een golf van demonstraties, de grootste in Turkije in tientallen jaren.

Door de aankondiging van de demonstranten ligt de bal nu bij de regering van Erdogan. Die opperde eerder de mogelijkheid dat er een referendum over de plannen wordt gehouden. Donderdag zei hij in een 'laatste' waarschuwing wel dat de demonstranten het park moeten verlaten.