Taksimplein schoongeveegd

De autoriteiten hebben in de vroege ochtend van woensdag het Taksimplein laten schoonvegen. Tenten van demonstranten werden weggehaald en andere rommel werd opgeruimd. De actie volgde na een urenlang kat- en muisspel tussen demonstranten en de politie.

Op het plein waren dinsdagavond ongeveer dertigduizend mensen samengekomen. De politie gebruikte waterkanonnen, traangas en rubberen kogels om hen weg te drijven. "We zullen het plein heropenen als alles normaal is in het gebied en onze veiligheidstroepen het volledig onder controle hebben", aldus de gouverneur van Istanbul, Huseyin Avni Mutlu. "De jeugd die er blijft loopt risico want wij zullen het gebied ontdoen van marginale groepen. We zullen niet toestaan dat onze regering als 'zwak' bestempeld kan worden.

In de hoofdstad Ankara verdreef de politie met waterkanonnen en traangas enkele honderden demonstranten die daar uit solidariteit waren met hun collega's in Istanbul. Een tentenkamp in het Kugulupark werd door de autoriteiten opgeruimd.

Premier Reccep Erdogan zei dat hij zijn harde opstelling niet zal veranderen. Hij riep de demonstranten op hun acties te staken. "Tegen degenen die door willen gaan zeg ik 'het is voorbij. Van nu af aan zullen wij dit niet meer tolereren. We zullen niet alleen deze acties beëindigen, we zullen de provocateurs en terroristen ook opsporen. Niemand komt hier mee weg'."