Hoogwater in Passau 'dramatisch'

Het oude centrum van Passau in het zuidoosten van Duitsland is maandag ondergelopen door het water uit drie gezwollen rivieren. "De toestand is uitermate dramatisch", zegt een woordvoerder van het crisiscentrum, Herbert Zillinger.

Een groot deel van de stad is te voet onbereikbaar. UIt voorzorg is de elektriciteitsvoorziening afgesloten. Hulpverleners gebruiken boten om bewoners te evacueren.

Bij Passau komen de Donau, de Inn en de Ilz samen. Markeringen van de waterstand van 1954, toen de stad te maken had met de ergste overstromingen die mensen zich konden heugen, zijn onder het wassende water verdwenen.

Het Duitse leger heeft 1760 militairen ingezet om lokale autoriteiten en vrijwilligers in het zuiden en oosten van het land te helpen dijken te verzwaren. Bondskanselier Angela Merkel brengt dinsdag een bezoek aan de getroffen gebieden.

De overstromingen zijn het gevolg van zware regenval in de afgelopen dagen. Ook Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland kampen met ernstige wateroverlast. Het aantal doden is gestegen tot acht, terwijl negen mensen worden vermist.

In de Tsjechische hoofdstad Praag werden langs de oevers van de Moldau metalen barrières geplaatst. Delen van de metro zijn wegens overstromingsgevaar afgesloten, evenals de Karelsbrug en enkele andere drukbezochte plaatsen rondom de Praagse Burcht. In het westen van het land is in de meeste regio's de noodtoestand uitgeroepen en zijn ongeveer 2700 mensen geëvacueerd.