Dekker noemt lekken vwo-examen 'kwalijke zaak'

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) baalt dat het vwo-examen Frans dinsdagavond al op internet stond. De verspreider verpest het volgens hem voor alle scholieren, zegt hij woensdag in een reactie.

"Examen doen is al spannend en als iemand het hele examen op internet zet is dat natuurlijk een kwalijke zaak. Zo verstier je het voor alle leerlingen", aldus Dekker. "Het is natuurlijk ontzettend balen voor alle examenkandidaten die hard hebben zitten blokken om vandaag examen te doen."

Het examen is een dag uitgesteld. De ruim 16.700 leerlingen die het examen woensdagmiddag hadden moeten maken, krijgen hun laatste examen nu donderdagmiddag, zo liet het College voor Examen (CvE) weten.

Volgens Dekker is dat de enige positieve kant van het verhaal. "Het goede nieuws is dat het College voor Examens een ander examen beschikbaar heeft. Ze hebben nog een dag om te leren. Daar wens ik ze ontzettend veel succes bij."

Het CvE gaat aangifte doen van diefstal van het eindexamen Frans. Dat heeft Geert van Lonkhuyzen, directeur van het CvE, woensdag laten weten.  "Er is sprake van diefstal, zodra ik de gelegenheid heb ga ik naar de politie om aangifte te doen", aldus Van Lonkhuyzen.