'Ander examen Frans voor VWO'ers'

Het eindexamen Frans is vroegtijdig uitgelekt. Het examen zou morgen door een kwart van de VWO-leerlingen moeten worden gemaakt.

In het uitgelekte document zijn fotokopieën te vinden van de vragen van het eindexamen. Deze komen overeen met het document van het Cito waarin wordt aangegeven wat voor soort vragen er verwacht kunnen worden.

Het document wordt begeleid door een brief van de anonieme verspreider. Daarin laat hij weten dat hij "van diverse (meer dan tientallen) bronnen" heeft vernomen dat er "meer dan zes VWO-examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland". Doel van het verspreiden zou het "verbeteren van het onderwijs" zijn, omdat het maken van het examen enkel om een "momentopname gaat".

Het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, heeft inmiddels via Twitter laten weten op de hoogte zijn van de "problemen rondom het Frans examen". Het college voor examen, zal volgens het LAKS, morgen aan de scholen laten weten hoe het examen op een reguliere wijze kan worden afgelegd.

Of het examen morgen, al dan niet met een herziene versie, alsnog wordt afgelegd is dus nog niet duidelijk.

Update 21.59 uur
Volgens het LAKS zal het examen morgen gewoon doorgaan. Leerlingen wordt dan ook geadviseerd morgen gewoon naar school te komen, tenzij de school iets anders aangeeft. Het definitieve besluit van het CvE volgt morgenochtend.

Update, woensdag 00.08 uur
Het CVE heeft in het NOS Journaal laten weten dat er momenteel wordt overlegd hoe een van de alternatieve examens die men achter de hand heeft, tijdig bij scholen kan worden bezorgd. Het uitgelekte examen wordt in ieder geval niet afgenomen. Er kon op dit moment evenwel geen garantie worden gegeven dat het examen doorgaat, wel dat alles in het werk zal worden gesteld om dat te bewerkstelligen.