Winkelverkoop zorgt voor winstdaling Sega

De tegenvallende winkelverkoop van computerspellen heeft voor een flinke winstdaling gezorgd voor gamebedrijf Sega Sammy. Het moederbedrijf van uitgever Sega noteerde in het afgelopen boekjaar omgerekend 145 miljoen euro winst. Dat is twee derde lager dan in het voorgaande boekjaar.

Wereldwijd heeft Sega in de periode van april vorig jaar tot en met maart ruim 10,8 miljoen spellen verkocht. Dat waren er een jaar eerder nog ruim zeventien miljoen. Met 1,3 miljoen verkochte exemplaren zijn het schietspel Aliens Colonial Marines en het racespel Sonic & All-Stars Racing Transformed de best verkopende producten.

Het online pc-spel Phantasy Star Online 2 is de grootste verrassing van de uitgever. Het spel kent op dit moment 2,5 miljoen betalende gamers. Volgens Sega Sammy, dat geen exacte winstcijfers noemt voor het spel, heeft de online game boven verwachting gepresteerd.

Voor het lopende boekjaar denkt de uitgever met 11,6 miljoen stuks iets meer games te verkopen. Sega Sammy geeft aan dat het bedrijf zich moet aanpassen en zich meer moet gaan richten op spellen voor smartphones en sociale netwerken. De prognose is dat het huidige boekjaar afgesloten wordt met een verdriedubbeling van de omzet. Hetgeen eind maart volgend jaar een winst moet opleveren van 356 miljoen euro.


Winkelverkoop zorgt voor winstdaling Sega