FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 november 2024

Strijd om MotoGP-wereldtitel kan zondag beslist worden, slotrace mogelijk afgelast

Op het Maleisische circuit van Sepang is zaterdagochtend de in principe voorlaatste sprint van het MotoGP-seizoen verreden. Vanwege de natuurramp in de regio Valencia is de slotrace op het circuit van Valencia afgelast, het is nog niet duidelijk of en waar een eventuele vervangende seizoensfinale gehouden gaat worden.

De twee grote strijders in het titelgevecht vertrokken vanaf de eerste twee plekken in Sepang: Francesco Bagnaia stond op poleposition, voor kampioenschapsleider Jorge Martin en met ook Alex Marquez op rij één. Franco Morbidelli, Marc Marquez en Enea Bastianini stonden op rij twee, voor Jack Miller, Fabio Quartararo, Alex Rins, Brad Binder, Johann Zarco en Maverick Viñales.

Martin startte weer eens geweldig en kwam als leider door na de openingsronde, voor Bagnaia en Marc Marquez, die al gelijk een gat had richting Bastianini, Morbidelli, Alex Marquez en Quartararo. Na een ronde of drie kwam de titelstrijd toch wel heel erg in een plooi te liggen: Bagnaia schoof vanaf de tweede plek volledig uit het niks onderuit, waardoor Martin zondag in elk geval een eerste kans ging krijgen om het definitief te beslissen.

Marquez slaagde er vervolgens niet echt in om Martin te bedreigen, terwijl hij zelf niet werd aangevallen door Bastianini. Daarmee was het podium beslist en daarmee gaat Martin ook naar de zondag met een eerste kans om zijn eerste wereldtitel definitief veilig te stellen en daarmee eventuele onzekerheid rondom het slotweekeinde ook gewoon weg te nemen.

Zondag
De racedag wordt zondag, zoals gebruikelijk, geopend door de jongelingen in de Moto3. Die gaan om 05.00 uur Nederlandse tijd van start met Adrian Fernandez zeer overtuigend op poleposition, naast Ivan Ortola en wereldkampioen David Alonso - Collin Veijer, nog volop strijdend om de tweede plek in het kampioenschap, start vanaf de achtste plek.

Om 06.15 uur is het dan de beurt aan de Moto2, waar Jorge Navarro verrassend de poleposition pakte, voor Marcos Ramirez en Celestino Vietti. Kersvers wereldkampioen Ai Ogura vertrekt vanaf de zevende plek, Zonta van den Goorbergh start vanaf de veertiende positie.

De MotoGP gaat tot slot om 08.00 uur van start, met dezelfde startopstelling als in de sprint op zaterdag.

YouTube plaatsen in comments werkt weer

Nadat YouTube eerder besloot zonder duidelijke reden onze API toegang op te schorten werd het onmogelijk om youtubelinkjes in de reacties te plaatsen.

Driftig devwerk vanmorgen heeft opgeleverd dat ik heb gezorgd dat het plaatsen van youtubelinkjes weer werkt. En niet alleen dat, want ook youtube-shorts plaatsen werkt nu (als het goed is )

We moeten het wel doen zonder titel-linkje onder de video jammer genoeg, en ook weten we nu voor het aanklikken niet hoe lang de video duurt. Wellicht kunnen we dat later nog toevoegen.

Je kunt YouTube video's reageren door simpelweg de url van de videopagina in je bericht te zetten.

FOK! Wat een weer: droog maar grijs

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met in het zuiden eerst plaatselijk nog wat motregen en mist. Later breekt de zon op steeds meer plaatsen door. De wind is zwak tot matig en waait uit het noordoosten.

Vanmiddag zijn er in het noorden en midden perioden met zon, in het zuiden overheerst echter de bewolking. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noordoosten tot 14°C in het zuidwesten. De wind is zwak tot matig uit het oosten.

Vanavond is er in het zuiden eerst nog wat bewolking aanwezig, voor de rest is het vrij helder. Het blijf droog. Er staat een zwakke tot matige oostenwind.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -1°C plaatselijk in het oosten tot 5°C aan zee. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

 

Wintertijd begint met nachtvorst (Afbeelding: Pixabay)
 Nachtvorst op komst (Afbeelding: Pixabay)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Idsinga profiteerde van belastingtruc met dubieuze fiscale constructie

De gisteren per direct afgetreden staatssecretaris van Financiën, Folkert Idsinga (NSC), gebruikte een fiscale constructie waardoor hij vermoedelijk meer belastingvoordeel genoot dan de totale waarde van zijn initiële investering. Zijn belang in een bedrijf dat algen produceert, leverde hem een forse belastingteruggave op, wat bij experts vragen oproept. Zij bestempelen deze opzet als een ‘fiscaal agressieve’ constructie.

De voormalige Zuidas-belastingadviseur Idsinga heeft een flink vermogen opgebouwd tijdens zijn carrière en bezit nu ruim zes miljoen euro aan aandelen en spaargeld. Tot nu toe weigerde hij details te geven over specifieke investeringen, wat voor journalisten en het publiek reden was om door te vragen. Een onderzoeksjournalistieke samenwerking tussen NOS en Nieuwsuur bracht vervolgens aan het licht dat Idsinga een meerderheidsaandeel bezit in Algaerator 906 B.V., een bedrijf dat machines beheert voor de productie van plantaardige eiwitten uit algen. Idsinga deed deze investering in 2019, enige tijd voordat hij in 2021 Kamerlid werd voor de VVD. In 2023 stapte hij over naar NSC.

Algaerator 906 komt door de productie van plantaardige eiwitten in aanmerking voor belastingvoordelen. Maar fiscaal experts twijfelen of Idsinga hier als ondernemer handelde of als belegger, wat essentieel is voor het al dan niet verkrijgen van belastingvoordeel. Het belastingvoordeel is namelijk bedoeld om duurzaam ondernemerschap aan te jagen en niet om grote sommen belastinggeld aan beleggers uit te keren.

In zijn reactie op de recente ophef omschreef Idsinga zichzelf als ondernemer, wat hem volgens belastingwetgeving recht gaf op de erg gunstige aftrekpost. "Bij dit soort fiscale constructies zien we vaak dat belastingvoordelen voor ondernemers door beleggers worden gebruikt," zegt Martijn Nouwen, universitair docent belastingrecht aan de Universiteit Leiden. "Dit stelt hen in staat om een aanzienlijk belastingvoordeel te ontvangen." Door zichzelf ondernemer te noemen, heeft Idsinga recht op aftrekposten die beleggers doorgaans niet krijgen, wat bij experts overkomt als een bewuste belastingtruc.

Belastingconstructies zoals die van Idsinga zorgen al jaren voor hoofdbrekens bij de Belastingdienst, zeker wanneer het onderscheid tussen ondernemerschap en beleggen moeilijk is vast te stellen. Volgens hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert zouden bewindspersonen niet betrokken moeten zijn bij dergelijke belastingtrucs. Hij noemt het gebruik van aftrekposten door particulieren met vermogen belastingontwijking en stelt dat deze voordelen bedoeld zijn om milieuvriendelijke ondernemers te stimuleren.

In de aanloop naar zijn aanstelling als staatssecretaris, benaderden de NOS en Nieuwsuur Idsinga met vragen over de fiscale constructie. Idsinga gaf aan dat hij vooraf overleg had gevoerd met de Belastingdienst, die bevestigde dat zijn fiscale opzet binnen de regels viel. Deze afspraak, een ‘ruling’ genaamd, kreeg echter kritiek van belastingexpert Vleggeert, die zich afvraagt waarom de Belastingdienst hiermee instemt en welke andere belastingconstructies wellicht op dezelfde manier worden goedgekeurd.

Na zijn aftreden ontkende Idsinga dat zijn beslissing iets te maken had met de controversiële belastingtruc. Hij noemde de beschuldiging van belastingontwijking ‘onzin’ en benadrukte dat zijn constructie wettelijk correct is. Daarmee negeert hij dat zaken die juridisch correct zijn, nog steeds immoreel kunnen zijn. Een staatsecretaris van Financiën die zichzelf verrijkte door te profiteren van een belastingtruc lijkt daar een duidelijk voorbeeld van.

Antieke ruimtesonde vindt opnieuw contact met aarde

De 47 jaar oude Voyager 1-sonde heeft na een technische storing opnieuw contact gelegd met NASA, maar verkeert nog steeds in een kwetsbare situatie. Door de storing viel de communicatie met deze historische missie, die zich op miljarden kilometers afstand in de interstellaire ruimte bevindt, enkele dagen geleden uit. Om het contact met de aarde te herstellen, gebruikt Voyager 1 nu een radiosignaal dat al sinds 1981 niet meer werd ingezet. Ondertussen proberen ingenieurs te achterhalen wat de storing heeft veroorzaakt.

Voyager 1 werd in september 1977 gelanceerd en heeft inmiddels een afstand van ongeveer 24 miljard kilometer afgelegd. De sonde is daarmee het verste object dat ooit door de mens is gelanceerd en bevindt zich buiten de heliosfeer, de magnetische invloedssfeer van de zon die tot ver voorbij de baan van Pluto reikt. In dit gebied kan Voyager 1 unieke wetenschappelijke gegevens verzamelen over de interstellaire ruimte. Om de beperkte energievoorraad van de sonde zo efficiënt mogelijk te benutten, schakelt het team stapsgewijs componenten uit. Op deze manier blijft Voyager 1 voorlopig waardevolle gegevens naar de aarde sturen.

De recente technische problemen zijn niet de eerste die de verouderde sonde parten spelen. Toch slaagt het team er steeds in creatieve oplossingen te vinden, zodat Voyager 1 zijn baan door onbekende ruimte kan voortzetten. Soms sturen ingenieurs commando's naar de sonde om bepaalde verwarmingselementen te activeren en onderdelen op te warmen die door de jaren heen schade hebben opgelopen door straling. Deze warmte kan de effecten van stralingsschade gedeeltelijk herstellen, wat de prestaties van de sonde ten goede komt, aldus Bruce Waggoner, verantwoordelijk voor de missiezekerheid van Voyager.

De communicatie met Voyager 1 verloopt via NASA’s Deep Space Network, een netwerk van radioantennes verspreid over de aarde. Deze antennes staan in contact met zowel Voyager 1 als zijn tweelingbroer Voyager 2 en andere ruimtesondes. Het verzenden van een bericht naar Voyager 1 duurt ongeveer 23 uur. Toen het team op 16 oktober een commando stuurde om een verwarmingselement in te schakelen, werd het automatische beveiligingssysteem van de sonde echter geactiveerd. Dit systeem schakelt onderdelen uit die niet essentieel zijn wanneer de energiebehoefte hoger dreigt te worden dan de beschikbare energie.

Het team ontdekte de storing op 18 oktober, toen er geen signaal van de sonde werd ontvangen via het Deep Space Network. Sinds 1981 gebruikt Voyager 1 één van zijn twee radiozenders, de X-band, voor communicatie. De andere zender, de S-band, werd sinds 1981 niet meer ingezet omdat het signaal hiervan aanzienlijk zwakker is. Vermoedelijk zorgde de storing ervoor dat de zendfrequentie werd aangepast, waardoor het signaal anders werd ontvangen op aarde. Na een grondige zoektocht in de ontvangen signalen, kon het team op 18 oktober alsnog de reactie van Voyager 1 terugvinden.

Op 19 oktober leek de communicatie echter volledig te zijn weggevallen. Het team vermoedt dat de automatische beveiliging nog tweemaal werd geactiveerd, waardoor de sonde automatisch overschakelde van de X-band naar de energiezuinigere S-band. Gezien de enorme afstand van Voyager 1 tot de aarde twijfelden ingenieurs of het zwakke S-band-signaal überhaupt waarneembaar zou zijn. Toch slaagde het Deep Space Network erin dit signaal te lokaliseren.

De ingenieurs zullen voorlopig geen commando's sturen om de X-band opnieuw te activeren totdat duidelijk is waardoor de storing werd veroorzaakt, een proces dat weken kan duren. Ze gaan voorzichtig te werk om eventuele risico’s voor het inschakelen van de X-band goed in kaart te brengen. Als het lukt om de X-band weer operationeel te krijgen, kan deze mogelijk data doorsturen die meer inzicht geeft in wat er precies fout ging.

Op 22 oktober stuurde het team een bericht om te controleren of de S-band naar behoren functioneerde, waarop ze op 24 oktober bevestiging ontvingen. Toch is de S-band geen duurzame oplossing. "Het S-band-signaal is te zwak voor langdurig gebruik," zegt Waggoner. "Vooralsnog kunnen we via deze band geen telemetrie ontvangen, laat staan wetenschappelijke gegevens. Maar we kunnen op zijn minst commando’s sturen en controleren of de sonde nog steeds op de aarde gericht is."

Deze overstap naar een andere zender is slechts één van de creatieve oplossingen die NASA dit jaar heeft ingezet om communicatieproblemen met de sonde te verhelpen. Zo werden eerder oude stuurraketten opnieuw geactiveerd om de antenne van Voyager 1 op de aarde gericht te houden en vonden ingenieurs een oplossing voor een computerstoring die maandenlang de stroom wetenschappelijke gegevens had onderbroken.

Random Pics van de Dag #1427

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1427
special
Random Pics van de Dag - Halloween Special #1426
special
Random Pics van de Dag #1424
special
Random Pics van de Dag #1423
special
VrijMiBabes #233 (not very sfw!)
preview
De Sims 4 Leven en Dood
©FOK.nl e.a.