'Nederlanders claimen vaker kleine schades'

Nederlanders claimen door de economische crisis vaker kleine schades. Dat kost verzekeringsmaatschappijen miljoenen. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag. "Door de crisis hebben mensen het geld harder nodig. En ze zijn er immers voor verzekerd", stelt ASR-topman Jos Baeten in de krant.

Bij de genationaliseerder verzekeraar ASR komen duizenden extra claims binnen. "Waar mensen vroeger zeiden 'laat maar zitten', of 'het is toch mijn eigen schuld', kiezen ze er nu voor om bij ons te claimen", zegt Baeten in het AD. Ook andere grote verzekeraars zoals Delta Lloyd, SNS Reaal en Univé hebben volgens de krant te maken met een stijging van het aantal claims, soms van enkele tientallen euro's groot.

Door het toegenomen aantal elektronische apparaten in huis, gaat het steeds vaker om schades aan zaken zoals iPads en laptops. De Consumentenbond reageert in de krant enthousiast op de trend. "Goed dat mensen hun voorwaarden beter hebben bestudeerd. In het verleden werd misschien wel te weinig geclaimd."

ASR maakte woensdag zijn jaarcijfers bekend. De omzet bij de schadeverzekeringen steeg met door de groei van Ditzo met zes procent tot tweeënhalf miljard euro. De winst op de schadeverzekeringen daalde echter fors van 145 miljoen euro naar 59 miljoen euro.