VN luiden noodklok over geweld CAR

De veiligheidssituatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek gaat achteruit. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay dinsdag gezegd. Drie weken geleden werd de regering van de CAR afgezet.

Pillay zei zich dinsdag ernstige zorgen te maken over 'een hele reeks ernstige misdaden', waaronder verkrachting, marteling, ontvoering en liquidaties. Sinds president François Bozizé op 24 maart werd afgezet door rebellencollectief Seleka zijn al 119 mensen om het leven gekomen. In de stad Berberati zijn negentien gevallen van seksueel geweld gemeld.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon uitte zijn zorgen over de veiligheid en het geweld dat rebellen tegen burgers gebruiken. Ban veroordeelde het geweld, waarbij inmiddels al veel burgers het leven hebben verloren. De VN-chef drong er bij de 'de facto autoriteiten' op aan om de orde te herstellen en burgers te beschermen.

Op dit moment is rebellenleider Michel Djotodia de leider van een overgangsraad die voorbereidingen treft voor verkiezingen die binnen achttien maanden moeten worden gehouden.