Arrestatie leden partij Tsvangirai en advocate

De Zimbabwaanse politie heeft zondag de prominentste mensenrechtenadvocate van het land en enkele leden van de partij van premier Morgan Tsvangirai opgepakt. Ze worden vastgehouden op een politiebureau in de hoofdstad Harare, aldus een onafhankelijke advocatengroep.

Mensenrechtenadvocaat Beatrice Mtetwa wordt ervan beschuldigd de rechtsgang te hebben belemmerd, zei de groep Zimbabwaanse Advocaten voor de Mensenrechten. Dat gebeurde nadat ze naar de belangrijkste juridisch adviseur van Tsvangirai was gegaan toen de politie zondagochtend diens huis was binnengevallen. Mtetwa zou een huiszoekingsbevel hebben geëist, waarna ze even later geboeid werd afgevoerd.

De politie deed zondag ook invallen en huiszoekingen bij een kantoor van Tsvangirais media- en communicatiebureau. Drie naaste medewerkers van Tsvangirai werden zondagochtend gearresteerd.

Zaterdag vond in Zimbabwe een referendum plaats over een nieuwe grondwet. Ongeveer twee miljoen van de 6,6 miljoen geregistreerde Zimbabwanen hebben hun stem uitgebracht, bleek zondag. Alle belangrijke partijen hadden opgeroepen tot een ja-stem voor de constitutionele hervormingen.

In de aanloop naar het referendum trad de politie hard op tegen mensenrechtengroepen die meer democratie eisen. De afgelopen weken werden documenten, apparatuur en radio-ontvangers van verscheiden groepen in beslag genomen. Met die ontvangers konden andere zenders dan die van de regering van president Robert Mugabe worden beluisterd.

Binnen vijf dagen wordt de definitieve uitslag van het referendum verwacht.