Diplomatieke rel Australië en Israël om spionage

De geheimzinnige 'Gevangene X', die in december 2010 in een Israëlische gevangeniscel zelfmoord pleegde, werkte voor de Israëlische regering. Dat heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Bob Carr woensdag gezegd. De minister waarschuwde voor een diplomatieke rel als blijkt dat de man, Ben Zygier, zijn Australische paspoort gebruikte voor spionagedoeleinden.

De betrekkingen tussen beide landen zijn zwaar op de proef gesteld door de kwestie. Israël hulde zich in stilzwijgen over de zaak totdat de Australische publieke omroep vorige maand zendtijd besteedde aan Zygier, die bekendstond als 'Gevangene X', een agent van de Mossad zou zijn. Zygier zou zijn opgepakt omdat hij uit de boot wilde klappen over het vervalsen van Australische paspoorten, die zouden zijn gebruikt bij een liquidatie in Dubai in 2010.

De regering in Canberra zei aanvankelijk dat Zygier, een Australische immigrant uit Israël, was aangeklaagd omdat hij de staatsveiligheid in gevaar zou hebben gebracht. Carr lichtte woensdag een tipje van de sluier op en deelde mee dat Zygier voor de Israëlische regering had gewerkt. Hij wilde niet zeggen of er sprake was van een dienstverband bij de Mossad. Wel zei hij dat zijn regering 'het krachtigste protest' zal aantekenen als duidelijk wordt dat Zygier zijn Australische paspoort gebruikte voor inlichtingenwerk.

Dat een Australisch paspoort voor Israëlische spionagepraktijken zou zijn gebruikt, ligt zeer gevoelig in Australië. In 2010 liquideerde een team van vier geheim agenten uit Israël in Dubai een belangrijke leider van Hamas. Daarbij werd gebruik gemaakt van vervalste Australische paspoorten. Canberra reageerde hierop door een Israëlische diplomaat de deur te wijzen. Volgens Carr is er geen enkele aanwijzing dat Zygier bij de liquidatie betrokken was.

Australië heeft Israël verzocht informatie over de aanklachten tegen Zygier over te dragen, maar dat weigert Israël.