Meer dan vierduizend schademeldingen bij NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de afgelopen weken in totaal zo'n 4200 schademeldingen binnengekregen naar aanleiding van de vele aardschokken in Groningen. Ruim zeshonderd daarvan zijn inmiddels afgehandeld, laat de NAM vrijdag weten.

Bij de meldingen zitten ook veel oude schadegevallen waar bijvoorbeeld extra scheuren in de muren bij zijn gekomen. De NAM heeft met 2170 mensen een bezoekafspraak gemaakt, ruim negenhonderd schademelders hebben een taxatierapport ontvangen. Om het grote aantal meldingen beter af te kunnen handelen heeft de NAM extra taxateurs ingezet.

Alleen deze maand al trilde de aarde in Groningen zeker dertien keer. Vrijdag was het opnieuw raak met een beving bij het dorpje Wirdum. De aardschok had een kracht van 2,0 op de schaal van Richter. De krachtigste van 3,2 vond vorige week plaats bij Zandeweer.

Veel Groningers zijn ongerust over het toenemende aantal aardbevingen. Uit onderzoek bleek eerder deze maand dat de bevingen door gaswinning in de toekomst sterker worden dan eerder werd gedacht. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) liet weten vooralsnog de gaswinning niet te willen inperken.