FIFA wil racisme strenger aanpakken

De FIFA wil racisme op en rond voetbalvelden harder aanpakken. De wereldvoetbalbond hoopt dat eind mei, wanneer alle 209 leden bijeenkomen, een strengere aanpak wordt goedgekeurd.

Voorzitter Sepp Blatter sprak vrijdag met onder meer UEFA-voorzitter Michel Platini over manieren om racisme en matchfixing aan te pakken. De Zwitser heeft eerder gezegd punten af te willen trekken als straf en eventueel clubs zelfs te laten degraderen.

De FIFA gaf de nationale bonden van Hongarije en Bulgarije vorige maand al fikse straffen wegen racisme. Beide landen moeten een WK-kwalificatieduel in eigen land zonder publiek spelen. Ook werden ze beboet.

De UEFA heeft na een wedstrijd tussen Jong Servië en Jong Engeland in oktober laten weten niet tevreden te zijn met de huidige straffen. Tijdens het duel maakten Servische fans oerwoudgeluiden richting de Engelse spelers. Hetzelfde gebeurde in Nederland. Tijdens een bekerduel tussen FC Den Bosch en AZ werd AZ-spits Jozy Altidore racistisch bejegend door Den Bosch-fans.