Kip gaat caravans slijten aan Chinezen

Kip Caravans gaat caravans exporteren naar China. De enige Nederlandse caravanfabriek is in vergevorderde onderhandelingen met het bedrijf Camping China. Maandag wordt in Hoogeveen een intentieverklaring voor de export getekend. Dat meldt het Financieele Dagblad zondag.

De eerste caravans worden de komende weken vanuit Rotterdam naar China verscheept, zegt Kip Caravans-directeur en mede-eigenaar Henk Gunnink tegen de krant. De komende tijd worden zes tot tien caravans per maand verscheept.

Camping China opent op korte termijn een showroom met Kip-modellen in de hoofdstad Beijing. Kip Caravans gaat de Chinezen helpen met het opzetten van een eigen caravanindustrie en dealernetwerken en trainingen verzorgen.

Hoewel de caravansector in China in de kinderschoenen staat, raakt de belangstelling voor kamperen en caravans de laatste tijd in een stroomversnelling, aldus de krant. "Chinezen trekken er met grote groepen op uit, soms in colonneverband", aldus Gunnink.

Kip Caravans, waar ongeveer 55 mensen werken, ging failliet in 2007 en 2010 en verkocht sinds 2011 een kleine 500 caravans.