Volkskrant herdefinieert cultuur

De bezuinigingen op cultuur van het kabinet Rutte I worden inmiddels duidelijk zichtbaar. Waar men vroeger nog gapend moest toezien hoe er onder de noemer cultuur allerlei subsidieabsorberende verschijnselen als toneel, literatuur, ballet, poëzie, de beeldende kunst en de kunstzinnige film aan de man gebracht moesten worden, wordt dat anno 2013 veel democratischer bepaald.

Graadmeter daarbij is in dit geval de Volkskrant. Niet voor niets geldt die krant in Nederland immers nog altijd als toonaangevend op het gebied van kunst en cultuur. Onder zijn lezers staat de krant op alle vlakken bekend als genuanceerd kritisch.  

De cultuurpagina van de Volkskrant geeft vandaag zoals altijd een overzicht van de belangrijkste culturele gebeurtenissen van het moment. Zo blijken de Duitse media erg onder de indruk te zijn van het huwelijksleed van voetballer Rafael van der Vaart, schijnt Justin Bieber te bidden voor een overleden paparazzo en is Boer zoekt vrouw het best bekeken programma van 2012.

Volkskrant cultuur
De cultuurredactie van de Volkskrant schijnt op dit moment reikhalzend uit te kijken naar Avatar 2, het tweede kind van Jan Smit en een eventuele reünie van The Backstreet Boys. Ook wordt er verwacht dat de relatie tussen Badr Hari en Estelle Cruijff geen lang leven beschoren meer zal zijn.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker heeft overigens nog altijd niet gereageerd op de vandaag aangekondigde scheiding van Rafael en Sylvie van der Vaart. Waarschijnlijk zal de Volkskrant-redactie morgen in zijn redactioneel commentaar uitgebreid, maar genuanceerd kritisch verslag doen van dat zwijgen.