Nederland staat garant voor zorg in arme landen

Nederland staat garant voor een miljoeneninvestering van private partijen in een fonds voor leningen aan kleinschalige ziekenhuizen in ontwikkelingslanden. Dat maakte minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) vrijdag bekend.

Private investeerders, waaronder Deutsche Bank, hebben acht miljoen euro geïnvesteerd in het Medical Credit Fund. Dat kon volgens Ploumen omdat de overheid voor twee miljoen euro garant staat. Het fonds verstrekt leningen aan kleine klinieken in ontwikkelingslanden om bijvoorbeeld medische apparatuur te kopen.

"Dit is een mooi voorbeeld van hoe we met een krimpend overheidsbudget toch zo veel mogelijk resultaten kunnen bereiken in ontwikkelingslanden", zegt Ploumen in een verklaring over de garantiestelling. Door de nieuwe investering kan het fonds de financiering van kleine ondernemers in Afrika verder uitbreiden. Daarbij gaat het om artsen, vroedvrouwen en verpleegsters die een kleine kliniek runnen.

Ploumens ministerie wijst erop dat het Medical Credit Fund in 2010 werd geprezen door de Amerikaanse president Obama vanwege de innovatieve aanpak van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.