Jongeren kiezen Samsom beste politicus

Jongeren vinden dat PvdA-leider Diederik Samsom het afgelopen jaar het best gepresteerd heeft. Ruim een kwart kiest hem als beste politicus van 2012, blijkt uit een onderzoek van het programma Eenvandaag onder 1600 jongeren.

De jongeren vinden Samsom de beste omdat hij 'deskundig is, duidelijke taal spreekt en betrouwbaar is'. Op de tweede plaats staat voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) met vijftien procent, gevolgd door fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold met veertien procent. Premier Mark Rutte eindigde op de zevende plaats.

Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de jongeren vindt dat de belangen van de jeugd slecht zijn vertegenwoordigd in de huidige politiek. D66 is volgens een derde de ondervraagden de partij die jongerenbelangen het beste uitdraagt. De PvdA van Samsom scoort hier slechts vijf procent.

De jongeren hebben er verder weinig vertrouwen in dat het huidige kabinet vier jaar blijft zitten. Van hen denkt 56 procent dat het kabinet voortijdig valt.