AFM: accountants controleren beter na Vestia

De vier grote accountantskantoren zijn woningcorporaties de laatste jaren intensiever gaan controleren. Twee van de vier hebben dat echter pas na de problemen met derivaten bij Vestia goed opgepakt, constateert de Autoriteit Financiële Markten in een woensdag gepubliceerd rapport.

De vier grote kantoren, PwC, KPMG, Deloitte en Ernst & Young, controleren negentig procent van de 389 Nederlandse corporaties. Naar aanleiding van het bijna faillissement van de Zuid-Hollandse corporatie Vestia heeft de AFM de kantoren verzocht hun eigen controle onder de loep te nemen.

De financiële waakhond constateert dat twee van de vier al voor de onrust bij Vestia hun controles hebben verscherpt. De AFM noemt geen namen, maar volgens verschillende media gaat dit om PwC, die het beste presteert, en Deloitte.

Een derde kantoor begon relatief laat met de aanscherping. Volgens het Financieele Dagblad en nrc.next is dat KPMG, de accountant van Vestia waar de AFM in oktober een tuchtklacht tegen heeft ingediend. Naar het vierde kantoor wordt nader onderzoek gedaan. Ernst & Young heeft tegenover nrc.next bevestigt dat dit hen betreft.

De AFM constateert dat in het verleden de controle rond derivaten onvoldoende is geweest. De risico's van deze renteverzekeringen werden onvoldoende op waarde geschat door de accountant. Een teveel aan derivaten heeft de grote corporatie Vestia aan de rand van de afgrond gebracht. De corporatie is na een miljoeneninjectie van andere corporaties gered.

De AFM wil dat de verhoogde aandacht voor de kwaliteit van jaarrekeningen niet alleen geldt voor woningcorporaties. De accountants moeten deze verscherping ook toepassen bij andere publieke en semi-publieke sectoren, zoals onderwijs- en zorginstellingen, vindt de financiële waakhond.