Werk minder lonend door regeerakkoord

Het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten leidt tot een hogere marginale druk voor de meeste werknemers. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd op verzoek van de Tweede Kamer.

De marginale druk geeft aan welk deel van een stijging van het individuele bruto-inkomen niet leidt tot een hoger besteedbaar inkomen, maar wel in hogere af te dragen belastingen en premies. Een verhoging van de marginale druk betekent dat werk minder lonend wordt, waardoor meer mensen in deeltijd gaan werken en de werkgelegenheid in arbeidsjaren daalt, stelt het CPB.

Werknemers die maximaal twintigduizend euro verdienen krijgen door het regeerakkoord te maken met een lagere marginale druk. Voor mensen die een inkomen tussen de twintigduizend en 120 duizend euro gaat de druk omhoog. Voor wie meer dan 120 duizend euro verdient, verandert er niets.

De marginale druk voor zelfstandigen kan nog niet in kaart worden gebracht, omdat een aantal belastingmaatregelen nog niet is uitgewerkt. Mochten deze geen gevolgen hebben voor de marginale druk, dan zijn de consequenties van het regeerakkoord voor zelfstandigen vergelijkbaar met die voor werknemers, aldus het CPB.