Rusland boos over uitblijven verklaring V-raad

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft maandag zijn frustratie geventileerd over het uitblijven van een verklaring van de Veiligheidsraad over de strijd tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Hij zei dat Marokko afgelopen donderdag al een ontwerp-verklaring heeft laten rondgaan, die door één lid van de raad wordt tegengehouden. Hij wilde niet zeggen welk land dat is, maar iemand die raadt dat het om de Verenigde Staten gaat is wat hem betreft 'een kenner' van de gang van zaken in de Veiligheidsraad.

"Een lid van de Veiligheidsraad, ik weet zeker dat u wel kunt raden welk, heeft duidelijk aangegeven dat het met geen enkele reactie van de Veiligheidsraad akkoord zal gaan, omdat die lopende inspanningen van Egypte in de regio in de wielen zou rijden", zei Tsjoerkin.

De Amerikaanse ambassadeur Susan Rice zei maandagavond dat Egypte, de Amerikaanse president Barack Obama en andere langs diverse kanalen proberen een bestand te bewerkstelligen. "Wij vinden het belangrijk dat deze raad, door zijn optreden of niet-optreden, de kansen op een overeengekomen stopzetting (van vijandelijkheden) vergroot", zei zij.

Submitter:  Bron: Novum/AP