Voetbaljeugd ziet weinig respect voor arbitrage

Bijna de helft van de voetballende jeugd zegt dat respect voor scheids- en grensrechters vaak ver te zoeken is. Twee derde heeft zelf wel eens agressie tegen de arbitrage meegemaakt. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van Eenvandaag onder vierhonderd jongeren die bij een amateurclub spelen.

Volgens de voetballers die wel eens agressie hebben meegemaakt, gaat het meestal om verbale agressie. Regelmatig komen ook bedreigingen voor en soms ook geweld.

Bijna zestig procent van de ondervraagden vindt dat er bij de eigen vereniging te weinig aandacht wordt besteed aan het tegengaan van agressie op het veld. Vanwege de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen vorig weekeinde in Almere riep de KNVB riep verenigingen op dit weekend met leden stil te staan bij wat er is gebeurd en te praten over hoe geweld in de toekomst voorkomen kan worden.

Ook vroeg de voetbalbond om ideeën en initiatieven tegen geweld. Volgens de KNVB gaven veel verenigingen en voetballiefhebbers gehoor aan die oproep.