Internet in Syrië op zwart

Heel Syrië is donderdag afgesloten van het internet. Dat hebben twee Amerikaanse bedrijven die het internet in de gaten houden gezegd. In bepaalde gebieden ligt het mobiele telefoonnetwerk plat. Activisten in Syrië die donderdag nog bereikbaar waren op satelliettelefoons bevestigden dat het internet onbereikbaar is.

Het afsluiten van het mobiele telefoonnetwerk is een tactiek die het regime vaker gebruikt om tijdens militaire operaties de communicatie van de rebellen te verstoren. Er wordt momenteel zwaar gevochten bij de internationale luchthaven in de Syrische hoofdstad Damascus. Het leger heeft de weg naar het vliegveld afgesloten. Luchtvaartmaatschappijen Emirates en EgyptAir hebben vluchten naar Damascus voorlopig opgeschort.

Het vliegveld ligt aan de zuidelijke rand van Damascus en wordt omringd door wijken waar de rebellen sinds het begin van de opstand veel steun genieten.

Renesys, een Amerikaanse firma die verstoringen van het internet volgt, zei dat Syrië rond het middaguur in de Verenigde Staten feitelijk van het internet verdween. Akamai Technologies, een eveneens Amerikaans bedrijf dat content via het internet verspreidt, bevestigde de berichten over de black-out.

Het Syrische regime heeft sinds de opstand begon eerder delen van het land van internet afgesloten. Een landelijke black-out was tot dusver echter niet voorgekomen.