'Affaire-Stapel buitengewoon ernstig'

De wetenschapsfraude door hoogleraar Diederik Stapel is 'buitengewoon ernstig'. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in een reactie op de woensdag gepresenteerde onderzoeksrapporten over de fraude.

"Dit is een enorme aantasting van de wetenschappelijke integriteit", zegt Bussemaker voor de camera van de NOS. Ze vindt het goed dat de drie universiteiten waar Stapel heeft gewerkt, meteen zelf onderzoeken hebben ingesteld en extra maatregelen nemen om nieuwe fraudegevallen te voorkomen.

Volgens Bussemaker komen dergelijke gevallen van fraude niet vaak voor. "Dit is echt een exceptioneel geval", stelt de minister. Ze denkt dat de Nederlandse wetenschap internationaal nog steeds in hoog aanzien staat.

De drie onderzoekscommissies hebben 55 gevallen van fraude vastgesteld. In elf andere gevallen zijn sterke aanwijzingen van fraude gevonden. Nog eens tien promotieonderzoeken die door Stapel werden begeleid, zijn 'besmet'.

Stapel erkende in reactie op de onderzoeken dat hij heeft gefaald als wetenschapper. Hij zei het verschrikkelijk te vinden dat hij collega's een rad voor ogen heeft gedraaid. "Ik voel diepe, diepe spijt voor de pijn die ik anderen heb aangedaan. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt."