Steeds meer fraude Stapel bekend

De fraudezaak rond oud-hoogleraar Stapel blijft zich uitbreiden. Een van de commissies die de zaak onderzoekt, heeft nog eens negen artikelen en twee proefschriften gevonden waarin fraude is bewezen.

De commissie-Noort onderzoekt het werk van Stapel uit de tijd dat hij in Groningen werkte en heeft nu in totaal in 21 artikelen fraude geconstateerd, zo meldt de commissie op een speciale website. 46 artikelen zijn onderzocht door de commissie. Van de zeven onderzochte proefschriften die Stapel heeft begeleid, is geen enkele fraudevrij.

Stapel werd in september vorig jaar in Tilburg op non-actief gesteld toen bleek dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen. Zowel de Universiteit van Tilburg, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam stelden een onderzoek in. De commissies die onderzoek doen naar zijn werk in Tilburg en Amsterdam voegden geen nieuwe publicaties toe aan de lijst op de website.

De commissie Levelt, die onderzoek doet naar de Tilburgse periode, onderzocht tot nu toe 54 artikelen, waarvan in 34 gevallen sprake was van fraude. In drie van de vijf proefschriften heeft Stapel volgens de commissie gefraudeerd.

Het werk van Stapel toen hij verbonden was aan de Universiteit van Amsterdam wordt onderzocht door de commissie-Drenth. Bij zeven van de dertig inmiddels onderzochte publicaties acht de commissie fraude zeer waarschijnlijk, maar niet bewezen.