Voorwaardelijke werkstraf voor gijzeling bus

Een aan drugs verslaafde man die in 2011 korte tijd een bus gijzelde is veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur. De rechtbank in Utrecht achtte het voorkomen van herhaling belangrijker dan een celstraf.

De man liep begin 2011 in verwarde staat een bus bij station Amersfoort in. Hij droeg de chauffeur op hem naar de Bosweg te brengen, een adres dat niet op de route van de bus lag.

De buschauffeur zei dat de man een verwarde en agressieve indruk maakte, en hij was bang dat de situatie zou escaleren als hij niet naar de man zou luisteren. De man dreigde meermaals passagiers de ogen uit te steken met zijn paraplu als niet aan zijn wensen werd voldaan. De chauffeur reed naar de Bosweg, waar de man uitstapte en even later werd aangehouden.

De verdachte heeft sinds 2006 herhaaldelijk vastgezeten in inrichtingen. In 2010 was bij de man sprake van een psychotische stoornis. De rechter achtte hem ten tijde van de gijzeling dan ook sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Sinds oktober 2011 volgt de man een vrijwillige behandeling bij Centrum Maliebaan. Hij is aan de beterende hand. De rechter legde een voorwaardelijke staf op omdat hij geen geen obstakels wilde creëren voor de behandeling van de man.