Tien gemeenten naar de stembus

Inwoners van tien gemeenten gaan woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De zogeheten herindelingsverkiezingen zijn nodig omdat de tien gemeenten op 1 januari opgaan in nieuwe, grotere gemeenten.

Het gaat om de Zuid-Hollandse gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland, die samen de gemeente Molenwaard gaan vormen. De gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, eveneens in Zuid-Holland, gaan fuseren tot de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. De Noord-Hollandse gemeentes Harenkarspel en Zijpe gaan op in de gemeente Schagen.

Behalve lokale thema's heeft ook de landelijke politiek een grote rol gespeeld in de verkiezingscampagne in de tien gemeenten. Vooral de VVD vreest verlies als gevolg van de ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremie. In landelijke peilingen zijn de liberalen nagenoeg gehalveerd sinds de presentatie van het nieuwe kabinet.

De VVD zette de afgelopen tijd diverse partijprominenten in om de schade in de herindelingsgemeenten te beperken. Minister Edith Schippers ging naar Goeree-Overflakkee, fractievoorzitter Halbe Zijlstra naar Molenwaard en staatssecretaris Fred Teeven naar Schagen.

De vorige reguliere gemeenteraadsverkiezingen waren in 2010. De volgende zijn in 2014.


Tien gemeenten naar de stembus (Foto: Novum)