Franse ministers op anti-seksismeles

Franse ministers moeten op anti-seksismeles. Premier Jean-Marc Ayrault hoopt dat seksistische uitspraken van ministers na de cursus tot het verleden behoren.

Ayrault greep in toen minister van landbouw Stéphane Le Foll laatst in tijdschrift L'Express verklaarde dat hij 'heeft geprobeerd zoveel mogelijk vrouwen aan te nemen, hoe technisch sommige van onze dossiers ook zijn'. De premier vroeg het ministerie van gelijke kansen zijn kabinet een reeks 'bewustwordingslessen' van ieder drie kwartier te geven.

Alle 38 ministers nemen deel; ook de vrouwelijke. Ze leren hoe Franse kinderen stereotypen over mannen en vrouwen met de paplepel krijgen ingegoten en krijgen voorbeelden van alledaags seksisme voorgeschoteld. Vervolgens leren zij hoe ze kunnen tegengaan dat ze zelf onjuiste algemeenheden over mannen en vrouwen gebruiken.

Frankrijk werpt zich steevast gretig op als de bakermat van de mensenrechten, maar machogedrag is er diepgeworteld. Dat beperkt zich niet tot de gevallen socialistische kroonprins Dominique Strauss-Kahn, die orgies afliep en vrouwen doorgaans 'gebruiksvoorwerpen' zou hebben genoemd.

In juli werd nieuwbakken minister Cécile Duflot vergast op gefluit en avances in woord en gebaar van mannelijke parlementariërs, omdat ze in bloemetjesjurk verscheen. De ophef die daarover ontstond was volgens de daders onterecht: ze maakten Duflot juist een compliment.

Volgens feministe Caroline de Haas, die de lessen organiseert, is de cursus hard nodig. Ze zegt het droombeeld uit de wereld te willen helpen dat mannen en vrouwen in Frankrijk al bijna helemaal gelijk worden behandeld. Op de landenrangschikking naar gendergelijkheid staat Frankrijk op de 48e plaats. En politici geven niet het goede voorbeeld, stelt De Haas. Ze wijst erop dat grofweg tachtig procent van de politieke elite man is.


Franse ministers op anti-seksismeles (Foto: Novum)