PvdA-congres bespreekt akkoord zaterdag

De PvdA houdt zaterdag een congres waarop de leden zich kunnen uitspreken over het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Dat heeft het partijbestuur maandagavond besloten, meldt een woordvoerder. Het congres vindt plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.

Op het congres kunnen de leden ja of nee zeggen tegen het akkoord. Ze kunnen geen wijzigingen aanbrengen. Voor het congres zijn er drie regionale bijeenkomsten waar PvdA'ers het akkoord kunnen bespreken met onder anderen partijleider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. De bijeenkomsten zijn dinsdag in Utrecht, donderdag in Zwolle en vrijdag in Breda.

De Tweede Kamer houdt woensdag een debat over het akkoord. Dan wordt VVD-leider Mark Rutte officieel benoemd tot formateur. Daarna kan hij gesprekken gaan voeren met de kandidaat-bewindslieden. Als het PvdA-congres zaterdag instemt met het akkoord, wordt het nieuwe kabinet mogelijk maandag beëdigd. Als dat niet lukt, wordt het donderdag. In de tussentijd brengt Rutte als premier een bezoek aan Turkije.