'Walen zijn de nieuwe Joden'

Onze zuiderburen lijken hard hun best te doen het stereotype van de domme Belg te willen bevestigen. Werden er dit weekend nog twee Vlaams-nationalistische politici ernstig bedreigd, volgens een vakbondsleider zijn het toch echt de Walen die moeten vrezen voor vervolging.

Leider van de grote Vlaams-nationalistische N-VA Bart De Wever, die gisteren nog een afgehakt varkenshoofd op z'n oprit mocht verwelkomen, zei vanmorgen in een Vlaams tv-programma dat de sluiting van een grote Ford-fabriek te wijten is aan de onwil van de Waalse politieke partij PS om de arbeidsmarkt te hervormen, en dat België walloniseert.

Jos Digneffe, topman bij de vakbond van het spoor was zeer kwaad over deze opmerking, getuige een bericht dat hij op Facebook plaatste. "Vlaanderen alle ingrediënten zijn aanwezig. Er is een grote leider met racistische ( anti Waalse ) principes opgestaan. De walen van nu lijken wel de joden van destijds," zo fulmineerde hij, duidelijk refererend aan de behandeling van de Joden onder het naziregime.

Ook vindt Digneffe dat een 'ongeregelde haatzaaier' als De Wever monddood gemaakt moet worden: "Ik stop want anders ga ik domme dingen neerschrijven maar mensen als Dewever moet verboden worden van aan politiek te doen."

De reactie van De Wever was laconiek: "Wie voor verandering opkomt, moet er soms onsportieve reacties bijnemen. Laat ons hopen dat het hier bij blijft." Hij voegde er nog aan toe dat 'wallonisering' niet betekent dat hij de Walen de schuld geeft, maar wel "een steeds groter overheidsbeslag, een toename van scherpe vakbondsacties, een negatieve sfeerschepping ten opzichte van ondernemers en een toenemend aantal mensen dat afhangt van vervangingsinkomens."

Digneffe veroorzaakte eerder ophef door te stellen dat treinreizigers egoïsten zijn omdat zij de voortdurende stakingen niet steunen. Daarnaast zei hij ‘ervan overtuigd te zijn dat in België een rechts complot leeft’, waarbij ‘vakbonden monddood moeten gemaakt worden.’