Rechtbank publiceert vonnissen te vroeg

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag een persbericht over een uitspraak in een strafzaak te vroeg op internet gezet. Een halfuur voordat het vonnis werd uitgesproken was het bericht al te zien op rechtspraak.nl, de website van alle rechtbanken.

Het persbericht ging over de uitspraken in een strafzaak rond het schenden van het ambtsgeheim. Twee privédetectives en een gepensioneerde politieagent werden donderdag in deze zaak veroordeeld tot werkstraffen van zeventig tot 160 uur voor het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim door twee ambtenaren. De twee betrokken ambtenaren kregen een taakstraf van vijftig en tachtig uur opgelegd, een derde ambtenaar werd vrijgesproken.

Volgens de rechtbank is het persbericht waarschijnlijk door een technisch probleem te vroeg gepubliceerd. De rechtbank zet persberichten voor een uitspraak 'technisch klaar', zodat die kort na de uitspraak direct kunnen worden gepubliceerd. Daarbij is dit keer echter 'technisch' iets misgegaan, aldus de rechtbank. "Wij betreuren dit ten zeerste."

Of het te vroeg publiceren van het persbericht gevolgen heeft voor de zaak, is onbekend. De rechtbank laat weten de fout verder te onderzoeken en van plan te zijn de wijze van het publiceren van persberichten tegen het licht te gaan houden.