FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 oktober 2012

Kroatische priester verdacht van diefstal 1,3 miljoen euro

De politie in Kroatië zegt een katholieke priester te hebben gearresteerd die wordt verdacht van diefstal van 1,3 miljoen euro van de kerk. Priester Sime Nimac zou illegaal land van de kerk hebben verkocht en de opbrengst in eigen zak hebben gestoken. Hij werd woensdag in Zagreb opgepakt.

De media in Kroatië besteden veel aandacht aan de zaak. Zij berichten dat Nimac een relatie had met een getrouwde vrouw, die hem zou hebben geholpen het geld van de bank te halen.

De krant Jutarnji List meldt dat Nimac de beschuldigingen aan zijn adres in een telefonisch interview heeft ontkend.

Verkeershinder verwacht door spoedreparatie A9

Rijkswaterstaat voert een spoedreparatie uit aan het wegdek van de A9 richting Alkmaar. De spoedreparatie is nodig, omdat sprake zou zijn van een verminderde stroefheid van het wegdek. Nieuw asfalt moet de problemen verhelpen. De verwachting is dat het werk ernstige verkeershinder veroorzaakt.

Tijdens het werk is een rijstrook beschikbaar voor het verkeer. Verkeer moet rekening houden met extra reistijd.

De werkzaamheden vinden donderdag van 20.00 tot 05.00 en vrijdag van 20.00 en 06.00 uur plaats. De toerit vanaf de A205 naar de A9 richting Alkmaar is donderdagavond en -nacht dicht. Het verkeer wordt omgeleid via Badhoevedorp.

Net sluit zich ook rond dopingarts Ferrari

In Italië worden eind deze maand nieuwe onthullingen verwacht rond de dopingpraktijken van medicus Michele Ferrari, de voormalige lijfarts van dopingzondaar Lance Armstrong.

Volgens uitgebreide berichtgeving in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport zou de levenslang geschorste dokter niet alleen aan het hoofd hebben gestaan van een groot dopingnetwerk, maar zich tevens hebben schuldig gemaakt aan het witwassen van geld en belastingontduiking voor meerdere renners en zelfs hele wielerploegen.

De toonaangevende sportkrant baseerde zich donderdag voor die verdachtmakingen op de eerste resultaten van een onderzoek dat Benedetto Roberti, de procureur van Padua, 2 jaar geleden inzette. Hij zou mogelijk eind deze maand met zijn rapport komen.

Triootje draait uit op verkrachting

Wat een 'romantisch triootje' had moeten worden, is voor een vrouw uit Gent op een nachtmerrie uitgelopen. De vrouw zegt verkracht te zijn door twee mannen die ze in een café leerde kennen en met wie ze meeging voor een triootje.

Volgens de advocate van de vrouw bedacht ze zich. De twee mannen wilden daar echter niks van weten. "Nadat ze door beiden brutaal werd verkracht, vluchtte ze naakt de straat op, met wurgsporen in de hals en grijpletsels op de arm. Mijn cliënte was daarvan zo aangedaan dat ze is begonnen met drinken. Momenteel volgt ze een ontwenningskuur. Voor de feiten en de aangerichte ravage vragen wij 15.000 euro schadevergoeding", aldus de raadsvrouw.

Tegen de twee mannen zijn voor deze 'gruwelijke feiten' celstraffen geëist. De 46-jarige Mohammed B. heeft al een goed gevuld strafblad, tegen hem is dan ook drie jaar cel geëist. Tegen zijn compagnon Mahmoud G. (34) is één jaar cel geëist.

De advocate van B. gaat echter snoeihard in de tegenaanval. Volgens haar is de vrouw enkel op geld belust. "Volgens de barman van het café is deze vrouw altijd onder invloed van coke en gaat ze met elke man mee. Ze heeft zelf verklaard dat een van mijn cliënten een romantisch muziekje opzette voor de seks. Zoiets zeg je toch niet als je werd verkracht? Volgens ons gaf ze haar volledige toestemming." De advocate vindt de aanklacht dan ook ongegrond.

Gewapende overval op Haagse supermarkt

Op een supermarkt in de Haagse wijk Loosduinen is donderdagavond een gewapende overval gepleegd. Dat meldde de politie. Die is naarstig op zoek naar getuigen.

Rond half 9 kwam een nog onbekende man de supermarkt aan het Hoofdplein binnen. Hij bedreigde het personeel met een wapen, haalde enkele kassa's leeg en koos toen het hazenpad. De politie startte direct een onderzoek in de winkel en roept getuigen op zich te melden. Opvallend is dat de man erg veel kleding droeg, gelet op het warme herfstweer.

Gewapende overval op Haagse supermarkt
Gewapende overval op Haagse supermarkt (Foto: ANP)

Don Diablo ziet dancewereld 'ontploffen'

Don Diablo ziet de dancewereld om zich heen veranderen. "Ik zit er middenin en ik zie het ontploffen", reageert hij op het feit dat dance een van de grootste exportproducten van Nederland is.

"Ik weet dat er heel veel geld in omgaat en er gebeurt heel veel in Amerika, Engeland, over de hele wereld", vertelt Don Diablo, die zelf tegenwoordig in Londen woont, voor de camera van Novum Nieuws. Tijdens het Amsterdam Dance Event werd bekendgemaakt dat de Nederlandse dance-industrie jaarlijks 587 miljoen euro omzet, een groei van twintig procent ten opzichte van tien jaar geleden.

Volgens Don zorgt die groei voor verandering in zijn vak. "De markt is heel erg veranderd. Het is veel meer gericht op image", vindt de 32-jarige dj. "Er is veel meer bemoeienis van buitenaf. Een heleboel mensen maken niet eens meer hun eigen muziek en zijn voornamelijk bezig met optredens, image, social media en alles eromheen. Wat dat betreft is er veel veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Wat ik heel jammer vind", besluit de dj. "Maar ja, dat is 'part of the game'."

Poetin tegen hoofddoekjes op scholen

De Russische president Vladimir Poetin is tegen het dragen van hoofddoekjes op scholen. Rusland is een seculiere staat en moet gelijke voorwaarden scheppen voor al zijn burgers, zei hij dinsdag naar aanleiding van een recent voorval in Stavropol. Daar verbood een schoolhoofd meisjes uit moslimgezinnen in de klas hoofddoekjes te dragen.

Poetin probeerde wel de gemoederen tot bedaren te brengen met de opmerking dat de autoriteiten respect moeten tonen voor aanhangers van alle religies. Maar 'het uitgangspunt is dat wij een seculiere staat zijn'. Rusland telt ongeveer twintig miljoen moslims, op een totale bevolking van 143 miljoen, maar in sommige regio's vormen zij de meerderheid.

Poetin zei dat de meerderheid van de bevolking Russisch-orthodox is en dat het loslaten van seculiere regels in het openbare leven uiteindelijk kan leiden tot inbreuken op de rechten van andersgelovigen. "Het zou beter zijn als iedereen zich gelijkwaardig voelt", zei Poetin. Hij noemde als mogelijke oplossing voor de hoofddoekjeskwestie de invoering van schooluniformen.

Als de hoofddoekjeskwestie in Rusland escaleert, kan dat tot spanningen tussen de federale regering en Tsjetsjenië of andere overwegend islamitische provincies leiden. In Tsjetsjenië heeft de door het Kremlin gesteunde leider Ramzan Kadyrov verordonneerd dat vrouwen zich aan strenge islamitische kledingregels moeten houden. Vrouwen en meisjes worden met klem aangeraden hoofddoekjes te dragen en de gevreesde veiligheidsdiensten van Kadyrov treden streng op tegen vrouwen die de kledingvoorschriften niet opvolgen.


Poetin tegen hoofddoekjes op scholen (Foto: Novum)

Robben niet tegen Düsseldorf

Arjen Robben zal in de Bundesliga niet mee gaan doen in het duel van Bayern München dat zaterdag op bezoek gaat bij Fortuna Düsseldorf. De Nederlander is nog niet voldoende hersteld van een bovenbeenblessure.

Robben liep de blessure eind september op en verwacht werd dat hij voldoende hersteld zou zijn om afgelopen week met het Nederlands elftal mee te kunnen doen. De aanvaller van Bayern heeft inmiddels de training al wel weer hervat. Vandaag werkte hij in de fitnessruimte in München een lichte training af.

EU steunt Nederlandse films met ruim 8 ton

De Nederlandse speelfilms Land en Kenau krijgen totaal 830.000 euro van het Europese filmproductiefonds Eurimages. Kenau van regisseur Maarten Treurniet ontvangt het hoogste bedrag dat ooit uit dit fonds aan een Nederlandse productie is toegekend: 600.000 euro. Dat maakte het Nederlands Filmfonds donderdag bekend.

Land van scenarist en regisseur Jan-Willem van Ewijk krijgt 230.000 euro aan Europese ondersteuning. Beide films zijn internationale coproducties.

Eurimages is het coproductiefonds van de Raad van Europa. Het werd in 1988 opgericht. De Raad heeft inmiddels meer dan 1200 lange speelfilm- en documentaire-coproductiesgesteund.

EU steunt Nederlandse films met ruim 8 ton
EU steunt Nederlandse films met ruim 8 ton (Foto: ANP)

Frankrijk beboet afwezige alcoholtest vanaf maart

Nederlandse vakantiegangers krijgen voorlopig nog geen bekeuring als ze in Frankrijk geen alcoholtest in hun auto hebben liggen. De boetes zouden vanaf november worden uitgedeeld maar dat is uitgesteld tot maart. Er zijn niet genoeg testers voorradig. Dat meldt de ANWB donderdag op basis van het Franse ministerie van binnenlandse zaken.

In Frankrijk wordt sinds juli gewaarschuwd als er geen alcoholtest in de auto aanwezig is. Dit geldt ook voor mensen die in het land op vakantie zijn of erdoorheen reizen. Het gebruik van de test is niet verplicht. Bestuurders kunnen bij twijfel zelf testen of ze niet te veel hebben gedronken om achter het stuur te kruipen.

VVD gepeild op hoogste zeteltal in veertien jaar

De VVD heeft sinds februari 1998 niet meer zo hoog gestaan in de Politieke Barometer als nu. De partij van Mark Rutte is vergeleken met twee weken geleden twee zetels gestegen en komt uit op 44 zetels, meldt Ipsos Synovate donderdag. De Tweede Kamer telt 41 VVD-parlementariërs.

De PvdA blijft stabiel op 36 zetels, twee minder dan de partij tijdens de verkiezingen binnensleepte. De PVV stijgt van veertien naar vijftien zetels, de SP verliest er een en komt eveneens op vijftien zetels. Het CDA zakt van dertien naar elf zetels, terwijl D66 er met vijftien zetels twee bij krijgt.

ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren verliezen allemaal een zetel en komen daarmee uit op respectievelijk vier, twee en drie zetels. De SGP krijgt er een bij en staat nu op drie. 50Plus blijft gelijk op twee zetels.


VVD gepeild op hoogste zeteltal in veertien jaar (Foto: Novum)

Lesauto en politiewagen botsen

Een lesauto en een politieauto zijn donderdag aan het einde van de middag in Rhoon op elkaar gebotst. De materiële schade is groot. De bestuurder van de lesauto is voor controle naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeval had rond 17.45 uur plaats op een kruising op de Groene Kruisweg. De onherkenbare politiewagen had op het moment van de botsing de zwaailichten en sirene aan staan, de lesauto was niet als zodanig in gebruik. De politie onderzoekt het ongeval.

Obama-Hitler poster verwijderd; oude vrouw opgepakt

Een 80-jarige vrouw in de Verenigde Staten is gearresteerd omdat ze politieke posters waarop president Barack Obama met een Hitlersnor stond afgebeeld van een muur had getrokken. Nancy Lack zei dat ze de posters aanstootgevend vond.

De posters waren opgehangen door medewerkers van de politieke activist Lyndon LaRouche. Zij waren ook degenen die de politie inschakelden. Lack zei zich bewust te zijn dat ze in de problemen kon komen. Ze heeft de Tweede Wereldoorlog echter meegemaakt en was boos dat iemand de president als nazi afbeeldde, zei ze.

Lack is diefstal en verstoring van de openbare orde ten laste gelegd. Ze moet volgende week voor de rechter verschijnen.

Inbrekers op pad met Quote 500

Een inbrekersbende die 2 weken geleden werd aangehouden in de Haagse Spoorwijk, gebruikte de Quote 500 als gids naar lucratieve adressen. Dat zegt officier van justitie Wouter Bos op de website van Omroep West.

"De Quote 500 was het vertrekpunt. Via de website van Quote werden de slachtoffers gekozen. Daarna werd research gedaan via internet en in de omgeving", zegt Bos over de werkwijze van de verdachten. "Ze maakten handig gebruik van de mogelijkheden die bestaan in de avonduren. De bewoners waren thuis, daarom was er geen alarm ingeschakeld. De inbrekers zetten een ladder tegen de muur en roofden de boel leeg terwijl de bewoners ergens anders in de grote villa gewoon televisie zaten te kijken."

Quote 500 als leidraad voor inbrekers
Quote 500 als leidraad voor inbrekers (Foto: ANP)

Arrestatiebevel tegen Mallya ingetrokken

Force India-teambaas Vijay Mallya kan met een gerust afreizen naar de Grand Prix van India. Het arrestatiebevel dat tegen de baas van luchtvaartmaatschappij Kingfisher liep is ingetrokken.

Kingfisher kampt met financiële problemen en vele partijen hebben nog geld tegoed van het bedrijf van Mallya. Hyderabad International Airport deed aangifte tegen het bedrijf, waarna er een arrestatiebevel tegen Mallya en zijn staf uitgevaardigd werd. Deze is ingetrokken nu er een akkoord is bereikt over het betalen van een bedrag dat volgens de Indiase media twee miljoen dollar bedraagt.

Doden bij schietpartij in schoonheidssalon VS

Een gewapende man heeft donderdag het vuur geopend in een schoonheidssalon in Florida. Drie vrouwen kwamen om en een vierde raakte gewond. De man heeft na de schietpartij zelfmoord gepleegd. Dat heeft de politie gezegd.

De man wandelde rond 11.00 uur plaatselijke tijd de salon in Casselberry binnen, aldus een politiewoordvoerster. Twee vrouwen wisten te ontsnappen. De identiteit van de man en de slachtoffers is nog niet bekend. Volgens de politie was een ruzie in de huiselijke sfeer de aanleiding voor de schietpartij.

De gewonde vrouw is naar een ziekenhuis overgebracht. Hoe ernstig zij er aan toe is, is niet bekendgemaakt.

Seizoen voor Monfils al voorbij

Voor tennisser Gael Monfils zit het seizoen er al op. Hij werd maandenlang geplaagd knieblessure maar maakte in september zijn rentree Metz. De Fransman is echter nog lang niet de oude.

"Hij heeft niet opnieuw last gekregen van die knie, maar we hebben besloten dat het geen zin heeft dit jaar nog wedstrijden te spelen. We richten is nu volledig op 2013", aldus zijn coach Patrick Chamagne donderdag. Monfils ging deze week in Stockholm in de eerste ronde onderuit tegen de Zweed Patrik Rosenholm, de nummer 436 van de wereld. Zelf stond Monfils ooit zevende, maar is inmiddels afgezakt naar de 47e plaats.

Massa testte verbeterde uitlaat in Zuid-Korea

Naar nu blijkt heeft Felipe Massa tijdens het Grand Prix-weekend in Zuid-Korea gereden met een verbeterde versie van het uitlaatsysteem van Ferrari. Op de bolide Braziliaan werden enkele nieuwe onderdelen gemonteerd, terwijl bij kopman Fernando Alonso dit niet het geval was.

Het nieuws is afkomstig van 20 Minutos dat weet te melden dat Ferrari in India zal gaan rijden met een uitlaatconfiguratie die gelijkend is op de van Red Bull Racing. Verder wordt volgens de site in de windtunnel van Toyota in Keulen gewerkt aan een dubbel DRS om zo op de rechte stukken sneller te kunnen rijden. Dit moet Ferrari met name verder naar voren helpen in de kwalificatie.

Sulejmani en Lukoki hervatten training Ajax

Miralem Sulejmani en Jody Lukoki hebben donderdag de groepstraining hervat bij Ajax. De vleugelaanvallers zijn hersteld van hun blessures en deden voluit mee, melden de Amsterdammers. De 23-jarige Sulejmani deed dinsdag tot verrassing van trainer Frank de Boer al een kwartier mee in de interland van Servië tegen Macedonië.

De Serviër, wiens contract komende zomer afloopt, stond sinds eind september aan de kant met een enkelblessure. Lukoki liep twee weken geleden in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht een scheurtje in zijn meniscus op. Het 19-jarige jeugdproduct van de club moest daardoor afzeggen voor Jong Oranje.

Ook Ricardo van Rhijn verscheen op het trainingsveld. De rechterverdediger raakte tijdens het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Roemenië geblesseerd aan zijn pols, maar leek daar weinig hinder meer van te ondervinden.


Sulejmani en Lukoki hervatten training Ajax (Foto: Novum)

Jan Smit: Wesley was geschenk uit de hemel

Jan Smit wilde naar eigen zeggen lange tijd niet inzien dat er iets niet klopte in zijn relatie met Yolanthe Sneijder-Cabau. "Achteraf gezien kwam Wesley Sneijder als een geschenk uit de hemel", vertelt de zanger in zijn biografie Het Geheim van de Smit.

Volgens Smit, die niet veel kwijt wil over de verbroken relatie, hadden zijn managers, familieleden en vrienden allemaal al eens laten blijken wat ze van Yolanthe vonden. "Later hoorde ik hoe mensen onder elkaar over onze relatie hadden gesproken en dat daarbij de naam van Liza al was gevallen als degene wier hart bij dat van Jan Smit hoorde", vertelt de zanger in het boek, dat donderdag verscheen. "Lief is dat."

"Laat ik het zo zeggen: ik had een verkeerde jas aangetrokken en ik was erin blijven doorlopen", omschrijft Smit zijn relatie met Yolanthe. "De mensen in mijn omgeving hadden me vaak genoeg gewaarschuwd dat er iets niet in de haak was. Aanvankelijk wilde ik dat niet zien, uiteindelijk kreeg ik in de gaten dat zij gelijk hadden." De zanger zegt niet wat er precies niet in de haak was.

Jan en Yolanthe gingen in mei 2009 na een relatie van twee jaar uit elkaar. Voor de breuk gingen al geruchten dat de presentatrice een oogje had op voetballer Wesley Sneijder. De presentatrice trouwde in 2010 met Sneijder. De 26-jarige Smit beloofde vorig jaar eeuwige trouw aan Liza Plat.

Rutte tegen aparte eurobegroting

Premier Mark Rutte (VVD) ziet niets in een aparte begroting voor de eurozone, als dat betekent dat Nederland meer geld moet afdragen aan de Europese Unie. Dat heeft hij donderdag gezegd voor aanvang van een Europese top in Brussel.

Op de top komen onder meer de voorstellen aan de orde van EU-president Herman van Rompuy voor verdere Europese integratie. Van Rompuy bepleit onder meer een aparte begroting voor de eurolanden. Geld van deze begroting zou moeten worden gebruikt voor steun aan probleemlanden die hun best doen om orde op zaken te stellen. Rutte heeft naar eigen zeggen nog veel vragen over het plan van Van Rompuy. Hij wil weten hoe de eurobegroting zich verhoudt tot de begroting van de hele EU, en tot de zogeheten structuurfondsen waaruit veel geld naar de armere EU-landen gaat. "We moeten voorkomen dat landen straks nog meer moeten afdragen aan de EU. Nederland wil juist minder afdragen", zei Rutte.

Eerder waren ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen (CDA) al kritisch over de eurobegroting.

Op de Europese top wordt onder meer gesproken over bredere Europese samenwerking bij het toezicht op banken, de zogeheten bankenunie. Naar verwachting vallen er geen grote besluiten over de bestrijding van de eurocrisis.

Mythes over Cubacrisis nog springlevend

De wereld stond in oktober 1962 dertien dagen aan de rand van de afgrond toen de Amerikaanse president John F. Kennedy een symbolische grens trok in de Atlantische Oceaan. Kennedy waarschuwde de Sovjet-premier Nikita Chroesjtsjov voor verschrikkelijke gevolgen als Sovjet-schepen de grens zouden overschrijden.

Een Amerikaans U-2 spionagevliegtuig, hoog boven Cuba vliegend, had foto's gemaakt van ballistische raketinstallaties van de Sovjets, van waaruit binnen enkele minuten raketten met kernkoppen op de Verenigde Staten konden worden afgevuurd. Het was het toppunt van de Koude Oorlog, en veel mensen vreesden voor een atoomoorlog die het einde van de menselijke beschaving zou inluiden.

Sovjet-schepen met nucleaire materialen aan boord koersten af op de quarantainezone die Kennedy had afgekondigd rond Cuba, maar maakten rechtsomkeert voordat ze de grens hadden overschreden. "We staan oog in oog, en ik denk dat de ander zojuist knipperde", luidt het inmiddels wereldberoemde citaat van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Dean Rusk.

In de vijftig jaar sinds de crisis tussen Washington en Moskou zijn veel aanvaarde wijsheden ontkracht, waaronder de aanname dat de compromisloze houding van president Kennedy van doorslaggevend belang was.

Historici zijn het er nu over eens dat een compromis, dat achter de schermen werd gesloten, een nucleaire catastrofe heeft afgewend. Daarnaast was de oplossing voor het conflict een overwinning voor zowel Washington als Moskou, en duurde de crisis een stuk langer dan dertien dagen.

Er zijn enkele aanvaarde wijsheden die de moeite waard zijn om te belichten en ontkrachten.

AANVAARDE WIJSHEID: De crisis was een triomf van Amerikaanse waaghalzerij.
REALITEIT: Volgens historici was het geheime diplomatie die de crisis tot een einde bracht. Kennedy verzette zich tegen druk van zijn adviseurs, die niet alleen een compromisloze houding ten opzichte van Moskou bepleitten, maar zelfs spraken over een preventieve aanval. Kennedy koos echter voor diplomatieke onderhandelingen met de Sovjets, andere landen en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Minister van justitie Robert F. Kennedy sprak op 27 oktober in het geheim met de ambassadeur van de Sovjet-Unie en deed namens zijn broer, de president, een handreiking aan de Sovjet-Unie: Washington zou in het openbaar beloven Cuba nooit binnen te vallen, en in ruil daarvoor zou Chroesjtsjov de raketten weghalen uit Cuba. De kers op de taart voor de Sovjets was het feit dat Kennedy Jupiter-kernraketten uit Turkije, nabij de grens met de Sovjet-Unie, zou weghalen. Dit was een geheime belofte waar slechts enkele adviseurs van Kennedy van afwisten en die pas jaren later bekend zou worden.

Desondanks leeft de mythe van waaghalzerij van de kant van Kennedy voort. President George W. Bush noemde in 2002 de Cubacrisis als een voorbeeld van standvastigheid en gebruikte de crisis om de invasie van Irak te rechtvaardigen.

"Het verhaal dat Kennedy zijn rug recht hield en dat Chroesjtsjov daarom inbond is lekker makkelijk", zegt Graham Allison, auteur van Essence of Decision: Explaining the Cuban Missile Crisis, en een voormalig adviseur van diverse Democratische en Republikeinse presidenten. "Als je je maar lang genoeg hard opstelt zal de ander uiteindelijk opgeven. Dat is de les die deel is gaan uitmaken van de mythologie."

AANVAARDE WIJSHEID: Washington won, Moskou leed een nederlaag.
REALITEIT: De Verenigde Staten kwamen als winnaar uit de bus, maar hetzelfde gold voor de Sovjet-Unie. De Jupiter-raketten zijn soms omschreven als verouderd en overbodig, maar ze waren pas enkele maanden voor de Cubacrisis gebruiksklaar, en ze waren in staat de Sovjet-Unie te treffen. Het weghalen van de raketten, in combinatie met de garantie van Kennedy om Cuba niet binnen te vallen, stelde Chroesjtsjov in staat om de volgende dag aan te kondigen dat de raketten uit Cuba zouden worden gehaald, en dit als een overwinning te presenteren.

Niet lang na de crisis werd een directe telefoonverbinding opgesteld tussen de VS en de Sovjet-Unie. Daarnaast kwamen gesprekken op gang die leidden tot het Limited Test Ban Treaty, die tests met kernwapens verbood tenzij ze ondergronds werden uitgevoerd, en uiteindelijk het Non-proliferatieverdrag.

"De belangrijkste les is de noodzaak om compromissen sluiten, zelfs in een crisis zoals deze", zegt Robert Pastor, hoogleraar internationale betrekkingen aan de American University en een voormalig nationale veiligheidsadviseur van president Jimmy Carter.

Pastor heeft door de jaren heen veel discussies gevoerd over de Cubacrisis met zijn voormalige schoonvader, Robert McNamara, Kennedy's minister van defensie. De binnenlandse politiek maakte het voor Kennedy en latere presidenten lastig om de les over compromissen te leren, wat blijkt uit het feit dat Kennedy de deal met de Sovjets geheim hield.

Op president Barack Obama wordt bijvoorbeeld ook druk uitgeoefend om zich hard op te stellen ten opzichte van Cuba. Zo zit in Cuba een Amerikaan gevangen, en het embargo tegen Cuba is nog altijd van kracht. "Kijk naar de betrekkingen tussen de VS en Cuba", zegt Pastor. "Ik denk niet dat Obama een compromis zou overwegen, omdat de kans dat mensen zeggen 'je hebt de Cubanen hun zin gegeven' te groot is."

AANVAARDE WIJSHEID: Het was een confrontatie op open zee.
REALITEIT: Het is waar dat de Cubacrisis een aantal gespannen momenten kende. Op 27 oktober zette een Amerikaanse oorlogsbodem dieptebommen in tegen een Sovjet-onderzeeër met kernkoppen aan boord. De Sovjets haalden die dag een U-2 spionagevliegtuig neer boven Cuba. Het was 'de duisterste, gevaarlijkste dag van de crisis', zegt Cuba-analist Peter Kornbluh.

Kennedy stelde op 22 oktober de quarantainezone rond Cuba in om te voorkomen dat er nog meer wapens op het eiland terecht zouden komen. Uit onlangs onderzochte Sovjet-documenten blijkt dat Chroesjtsjov de volgende dag de schepen met nucleaire materialen terugriep, schrijft Michael Dobbs in zijn boek One Minute to Midnight.

Dat betekent dat op 24 oktober, toen minister van buitenlandse zaken Rusk zijn befaamde 'oog in oog' citaat uitsprak, de Sovjet-schepen al lang de steven hadden gewend en onderweg naar huis waren. "Dat hele oog in oog verhaal, dat is nooit gebeurd. Die confrontatie heeft nooit plaatsgehad", aldus Kornbluh, die als analist bij het National Security Archive werkt. Deze ngo heeft tientallen jaren geijverd om allerlei documenten over de crisis in de openbaarheid te krijgen.

AANVAARDE WIJSHEID: Het was een overwinning voor de inlichtingendienst, de CIA.
REALITEIT: Behalve dat de CIA pas een dag later doorkreeg dat de Sovjet-schepen rechtsomkeert hadden gemaakt, zag de CIA ook enkele andere belangrijke gebeurtenissen over het hoofd die nuttig zouden zijn geweest voor Kennedy en zijn adviseurs.

Zo kwam de inlichtingendienst er pas laat achter dat de ballistische raketten in Cuba waren gestationeerd, en op het moment dat Kennedy werd geïnformeerd waren ze al klaar voor gebruik. Ook wist de CIA niet af van de aanwezigheid van tactische kernkoppen in Cuba, die konden worden ingezet als de VS een aanval op Cuba zouden uitvoeren. De Sovjets hadden zelfs kernkoppen gestationeerd op een bergrug boven de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay. "Ze gingen die basis van de kaart vegen", zegt Kornbluh.

AANVAARDE WIJSHEID: De crisis duurde slechts dertien dagen.
REALITEIT: Deze mythe is bijzonder hardnekkig, mede vanwege de postume memoires van Robert F. Kennedy getiteld Thirteen Days, en de gelijknamige film uit 2000 met Kevin Costner.

Ja, er zaten dertien dagen tussen het moment dat Kennedy werd ingelicht over de raketten, 16 oktober, en het moment dat de Sovjets op 28 oktober aankondigden de raketten weg te zullen halen. Maar de Oktobercrisis, zoals hij in Cuba bekend staat, sleepte nog een maand voort in wat Kornbluh de Novemberverlenging noemt. In die periode steggelden Washington en Moskou over de details van de overeenkomst, en welke wapens er precies weg zouden worden gehaald.

De Sovjet-Unie lag daarnaast in de clinch met de Cubaanse leider Fidel Castro, volgens een Sovjet-document dat deze maand is vrijgegeven. Vicepremier Anastas Mikojan reisde 2 november naar Cuba af en voerde daar twintig dagen lang gespannen gesprekken met Castro. De Cubaanse leider was boos omdat de Sovjets een deal hadden gesloten met de Amerikanen zonder eerst met hem te overleggen. Castro probeerde de Sovjet-Unie nog over te halen om de tactische kernkoppen, waar de VS niet van af wisten, in Cuba te laten.


Mythes over Cubacrisis na 50 jaar nog springlevend (Foto: Novum)

Rechtbank publiceert vonnissen te vroeg

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag een persbericht over een uitspraak in een strafzaak te vroeg op internet gezet. Een halfuur voordat het vonnis werd uitgesproken was het bericht al te zien op rechtspraak.nl, de website van alle rechtbanken.

Het persbericht ging over de uitspraken in een strafzaak rond het schenden van het ambtsgeheim. Twee privédetectives en een gepensioneerde politieagent werden donderdag in deze zaak veroordeeld tot werkstraffen van zeventig tot 160 uur voor het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim door twee ambtenaren. De twee betrokken ambtenaren kregen een taakstraf van vijftig en tachtig uur opgelegd, een derde ambtenaar werd vrijgesproken.

Volgens de rechtbank is het persbericht waarschijnlijk door een technisch probleem te vroeg gepubliceerd. De rechtbank zet persberichten voor een uitspraak 'technisch klaar', zodat die kort na de uitspraak direct kunnen worden gepubliceerd. Daarbij is dit keer echter 'technisch' iets misgegaan, aldus de rechtbank. "Wij betreuren dit ten zeerste."

Of het te vroeg publiceren van het persbericht gevolgen heeft voor de zaak, is onbekend. De rechtbank laat weten de fout verder te onderzoeken en van plan te zijn de wijze van het publiceren van persberichten tegen het licht te gaan houden.

School van dochters Obama ontruimd

De school waar de twee dochters van de Amerikaanse president Barack Obama op zitten is donderdag korte tijd ontruimd geweest. De aanleiding was een verdacht telefoontje, liet de schoolleiding van Sidwell Friends weten. Aan de achterzijde van de school werd ook een onbeheerde tas gevonden.

De tas bleek geen gevaarlijke spullen te bevatten. Schoolleiding noch politie wilde zeggen wat er in het telefoontje was gezegd, maar in de loop van de middag mochten leerkrachten en leerlingen weer naar binnen.

Obama's dochters Malia (14) en Sasha (11) zitten allebei op Sidwell Friends, een particuliere school in Washington. Het Witte Huis verwees alle vragen door naar de Secret Service, die geen commentaar wilde geven.


School van dochters Obama ontruimd (Foto: Novum)

Guercilena volgt Bruyneel op bij RadioShack

Luca Guercilena volgt Johan Bruyneel op als sportieve baas bij RadioShack-Nissan. De 39-jarige Italiaan was al als ploegleider werkzaam bij de wielerformatie. "Ik ben al vanaf het begin bij de ploeg betrokken en wil goede prestaties neerzetten met het team", laat Guercilena donderdag weten in een persbericht.

Bruyneel werd vorige week ontslagen, omdat hij een belangrijke spil zou zijn in het dopingschandaal rond Lance Armstrong. De Belg was bij al de zeven tourzeges van de Texaan betrokken. "De ploeg had het de afgelopen tijd niet makkelijk, maar ook aan de moeilijkste periodes komt een eind", aldus Guercilena.

Asielzoekers tentenkamp naar Tweede Kamer

Asielzoekers uit de tentenkampen in Amsterdam en Den Haag doen dinsdag hun verhaal in de Tweede Kamer. Kamerleden van verschillende partijen hebben hen uitgenodigd. Dat heeft SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen donderdag gemeld.

Ook andere betrokkenen geven hun kijk op de zaak. Onder hen de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, migratiedeskundige Thomas Spijkerboer en mensen van vluchtelingenorganisaties.

Gesthuizen hoopt dat het gesprek bijdraagt aan een oplossing van het probleem. "Het gaat om mensen die in principe Nederland moeten verlaten, maar niet weg willen. Eerst was er het kamp in Ter Apel, nu is het weer Amsterdam en Den Haag. Wordt het geen humanitair drama als de overheid halsstarrig opvang blijft weigeren?"

Het gesprek is geen officiële hoorzitting van de Tweede Kamer: een voorstel daarvoor is volgens Gesthuizen geblokkeerd door VVD, CDA en PVV. Het gesprek is georganiseerd door SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, 50 Plus en de Partij voor de Dieren.

Rechter: homo's Noord-Ierland mogen adopteren

Voor ongetrouwde en homoseksuele stellen in Noord-Ierland moet het mogelijk zijn een kind te adopteren. Dat heeft een rechter in Belfast donderdag bepaald. Met de uitspraak vernietigt de rechter een wet uit 1987, die ongetrouwden en homoseksuelen uitsloot van adoptie. Volgens rechter Seamus Treacy is de wet duidelijk in strijd met Europese mensenrechtenwetten over privacy en discriminatie.

Homorechtenactivisten hebben de uitspraak in de zaak, een initiatief van de Northern Ireland Human Rights Commission, bejubeld. Edwin Poots, de conservatieve Noord-Ierse minister van volksgezondheid en een uitgesproken tegenstander van homoseksuele stellen, heeft echter al gezegd dat de regering in beroep gaat.

John O'Doherty, de directeur van een Noord-Ierse homorechtenorganisatie genaamd de Rainbow Project, hekelde het besluit van de regering om in beroep te gaan. Volgens O'Doherty laat Poots 'zijn publieke taken beïnvloeden door zijn persoonlijke vooroordelen'.

Ook voortvluchtige tattookiller verdacht van moord

Bij de moord op Onno Kuut is mogelijk een vierde zogenoemde tattookiller betrokken. Justitie verdenkt de 31-jarige Evert S. hier althans van, zo heeft het OM donderdag bekendgemaakt. Maandag meldde het OM al drie tattookillers te hebben aangehouden voor de moord op Kuut.

De voortvluchtige S. staat op de nationale opsporingslijst. Hij is bij verstek veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor een moordpoging in 2009 op Marlon Dalfour.

De drie maandag in hun cel opgepakte tattookillers zaten al vast voor hun aandeel in deze liquidatiepoging. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de broers Cor en Brian P. en Jeroen S. in juli tot twaalf jaar cel in deze zaak. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft donderdag bepaald dat de verdenkingen tegen het drietal voor de moord op Kuut hout snijden en dat ze langer mogen worden vastgehouden.

Het lichaam van Kuut werd op 25 maart 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Hij bleek met geweld om het leven te zijn gebracht. Kuut had dezelfde tekens op zijn rug als de vier andere tattookillers.

Battlefield 3: Aftermath krijgt releasedatum

Uitgever Electronic Arts maakt de releasedatums bekend voor de opkomende DLC van Battlefield 3, genaamd Battlefield 3:Aftermath. De releasedatum uitbreiding is afhankelijk van het spelsysteem waarop je Battlefield 3 speelt en je lidmaatschap. 

PlayStation 3 Premium-leden zullen namelijk vanaf 27 november 2012 de eersten zijn die Battlefield 3: Aftermath mogen ervaren. Voor de pc en Xbox 360 Premium-leden zal Battlefield 3: Aftermath 4 december uitkomen.

De gamers die geen Premium-lidmaatschap hebben kunnen de uitbreiding vanaf 11 december 2012 kopen. Vanaf 18 december is de content voor de pc en de Xbox 360 beschikbaar.

Tevens brengt uitgever Electronic Arts een nieuwe trailer uit van Battlefield 3: Aftermath

Final Fantasy 'super-fan' wedstrijd geopend

Ontwikkelaar en uitgever Square Enix roept alle 'Super-Fans' van Final Fantasy bijeen om haar 25e verjaardag te vieren. Om Final Fantasy-spelers bij elkaar te brengen voor het 25-jarig bestaan van de franchise opent Square Enix officieel een 'Super-Fan'-wedstrijd.

Om deel te nemen aan deze wedstrijd maak je een video tussen de dertig en zestig seconden lang, waarin je laat zien dat je de nummer één Final Fantasy Super-Fan bent. De inhoud van de video kan een verzameling, creatie of een toespraak zijn.

"The winner will have their name credited in Lightning Returns: Final Fantasy XIII, and will receive a pair of VIP tickets to the Final Fantasy Distant Worlds contest on January 12 2013 in Paris. Of course, there’s an awful lot of prestige that goes along with being a superfan, too", aldus Square Enix.

Wat je kan winnen is niet niks, dus grijp je videocamera en laat zien dat je helemaal gek bent van Final Fantasy. Wie graag wil deelnemen aan deze wedstrijd, kan hier terecht.

 

Carice van Houten schrijft sinterklaasboek

'Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan.' Echter, als het aan Carice van Houten ligt, zien we de Sint voortaan met een ander, sneller vervoersmiddel arriveren. Van Houten schreef 'Toen Sinterklaas met het vliegtuig kwam' voor koffiemerk Douwe Egberts om een prentenboekverhaal te creëren over de goedheiligman. Ook Herman Finkers en Jan Terlouw klommen voor het koffiemerk in de pen.

Finkers pende 'Sinterklaas en de arme kindertjes' neer en Terlouw schenkt ons 'Sinterklaas is ziek'. Vanaf 14 november zijn de boeken, met een oplage van een half miljoen, verkrijgbaar bij aankoop van diverse Douwe Egberts- of Pickwick-producten. Sinds vorig jaar bevatten de boeken ook lesmateriaal om beter te leren lezen en schrijven.

Het is al de negende keer dat Douwe Egberts BN'ers vraagt Sinterklaasverhalen op te tekenen voor een boek over de beste man. Eerder klommen onder anderen Yvon Jaspers, Ronald Giphart en Youp van 't Hek in de pen voor de prentenboekactie van de koffiefabrikant.

Götze mist derby tegen Schalke 04

Mario Götze kan zaterdag niet spelen voor Borussia Dortmund, dat streekrivaal Schalke 04 op bezoek krijgt.

De 20-jarige middenvelder heeft tijdens de interland van Duitsland tegen Zweden (4-4) een hamstringblessure opgelopen. Götze mocht als invaller 25 minuten meedoen. "Hij had een probleem met zijn dijbeen. Het werd al beter, maar toen kreeg hij speelminuten bij het nationale team", vertelt coach Jürgen Klopp."Hij stuurde vanuit Berlijn een sms dat hij weer last had van zijn hamstring."

Klopp kan mogelijk ook niet beschikken over Marcel Schmelzer, die een voetblessure heeft. Ondertussen kampt Ilkay Gundogan met een blessure aan zijn rug. Mats Hummels en Sven Bender zijn weer fit.

Klopp weet door de blessures nog niet wie hij tegen Schalke het veld in stuurt. "Maar het zal sowieso een team zijn dat het uiterste van de tegenstander vraagt." Landskampioen Dortmund bezet nu de vierde plek in de Bundesliga. Schalke 04 heeft twee punten meer en staat derde.

Nijmeijer niet in Oslo om juridische problemen

Tanja Nijmeijer is niet aanwezig bij de formele start van de vredesonderhandelingen in Oslo wegens juridische problemen. Dat bevestigde woordvoerder van de Colombiaanse regering Humberto de la Calle donderdag op een persconferentie.

De onderhandelaar benadrukte dat hij alle leden van de onderhandelingsdelegatie van de FARC accepteert. Colombia reageerde eerder geïrriteerd op Nijmeijers deelname aan de besprekingen. De la Calle sprak de hoop uit dat de juridische moeilijkheden, veroorzaakt door internationale arrestatiebevelen, op 15 november zijn opgelost.

Vanaf die datum spreken de Colombiaanse regering en de FARC elkaar in Havana over vrede, landbouwhervormingen, drugshandel en compensatie voor de slachtoffers. De verwachting is dat de 34-jarige Nijmeijer, die door onder meer de Verenigde Staten wordt gezocht, hierbij wel aanwezig is.

Meulens hoofdcoach honkballers tijdens WBC

Hensley Meulens wordt de hoofdcoach van het Nederlands honkbalteam tijdens de World Baseball Classic. Dat maakte de Nederlandse honkbalbond donderdag bekend. De huidige coach Brian Farley gaat Meulens assisteren bij het evenement dat in maart wordt afgewerkt in Japan, Puerto Rico, Taiwan en de Verenigde Staten.

De honkbalbond kiest voor de geboren Curaçaoënaar omdat op de WBC ook spelers meedoen die uitkomen in de Major League. Meulens is sinds 2010 de 'hittingcoach' van de San Francisco Giants waarmee hij in zijn debuutjaar in 2010 meteen de World Series won. Met de contacten van de oud-prof denkt de bond dat de lijnen tussen de Amerikaanse clubs, spelers en vakbonden korter zijn.

Afgelopen seizoen kwamen negen spelers met een Nederlands paspoort uit in de profcompetitie van de Verenigde Staten. Meulens speelde zelf 182 wedstrijden in de Major League voor de New York Yankees, Montreal Expos en Arizona Diamondbacks. Hij maakte in 2000 deel uit van het team dat in Sydney als eerste land ooit Cuba een nederlaag op de Spelen toebracht. Bij de vorige editie van de WBC baarde Nederland opzien door twee keer van de profs uit de Dominicaanse Republiek te winnen. Uiteindelijk werd Oranje in de tweede ronde uitgeschakeld. De eerste twee edities zijn gewonnen door Japan. Nederland is regerend wereldkampioen honkbal.

[DTM] Coulthard hangt helm aan de wilgen

David Coulthard hangt komend weekend na het DTM-seizoen zijn helm aan de wilgen. De Schot heeft jarenlang op topniveau geracet in zowel de Formule 1 als in de DTM. In laatstgenoemde klasse was in de afgelopen jaren zijn beste resultaat een vijfde plaats.

Coulthard wil zich op zijn familie en zijn commentatorrol bij de BBC gaan richten. "Dit weekend wordt mijn laatste weekend in DTM. Ik stop om me te concentreren op mijn andere werkzaamheden en natuurlijk mijn familie. Daarnaast zal ik deel uit blijven maken van de Mercedes-familie door mijn rol als ambassadeur voor AMG."

Alles kwijt

Lance Armstrong is door zijn oud-ploeggenoten, in die zin ook wel bloedbroeders te noemen, verraden. Zo zie ik het tenminste. Als je als collectief ervoor gaat om het wielrennen te domineren door middel van structureel dopinggebruik, moet je daar ook als collectief achter blijven staan. Een mes in de rug, of een stok tussen de wielen, van je oud-collega steken, dat is misschien nog wel laffer dan met doping rijden en nooit wat zeggen. Maar ik zeg misschien, want ik weet het niet meer. Ik ben mijn mening over doping en wielrennen kwijt.

BioShock: Infinite Ultimate Songbird Edition aangekondigd

Ontwikkelaar Irrational Games heeft vandaag de Premium en Ultimate Songbird Edition voor Bioshock: Infinite aangekondigd. De edities kosten respectievelijk 80 en 150 dollar en kunnen nu al besteld worden. Wees er echter snel bij, want beide versies zijn beperkt in oplage.

De Ultimate Songbird Edition bevat het volgende:

  • 9.5 inch Songbird statue
  • A 3-inch baby version keychain of the sold-out Murder of Crows vigor bottle replica.
  • A 5 x 7-inch lithograph by Jorge Lacera.
  • A 25 millimeter, resin-cast Handyman miniature from the upcoming BioShock Infinite board game by Plaid Hat Games, makers of Summoner Wars.
  • A mini art book, full of BioShock Infinite concept art and commentary, with a hand-distressed cover.
  • Various digital goodies: exclusive in-game gear, a digital soundtrack, and platform specific downloadable content (Avatar costumes for Xbox 360, and Themes for PC and PlayStation 3).

De Premium Songbird Edition bevat alle bovenstaande extra's, minus de Songbird-figurine. Dit beeldje is overigens de blikvanger van de bundels: Het is 24 centimeter groot en ontworpen door Robb Waters, een artiest die onder meer de cover van System Shock en het design van de Little Sister op z'n naam heeft staan. 
 
Bioshock: Infinite verschijnt op 26 februari voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. 
 
Bioshock: Infinite Ultimate Songbird Edition

Theorietest rijexamen wordt goedkoper

Het theorie-examen wordt een stuk goedkoper. De prijs daalt van 35 euro naar ruim 25 euro. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft ingestemd met de nieuwe tarieven van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), liet zij donderdag weten.

Vorige maand werd al bekend dat de tarieven die het CBR hanteert omlaaggaan. Dat heeft te maken met de omvorming van het CBR van een stichting naar een publiekrechtelijke zbo. Tarieven worden voortaan niet meer jaarlijks op basis van een vaste indexatieformule bepaald, maar gerelateerd aan de kostprijs van de producten. Ook hoeft geen btw meer te worden afgedragen.

De gemiddelde daling van de tarieven bedraagt vanaf januari 7,1 procent. De kosten van het theorie-examen dalen met ruim 23 procent het meest. De prijs voor het praktijkexamen daalt zo'n vijf procent en kost vanaf januari zo'n negentig euro.


Theorietest rijexamen wordt goedkoper (Foto: Novum)

'Details volgende Borderlands 2-DLC gelekt'

Dankzij een Trophy update voor de PlayStation 3 zijn enkele details over de tweede uitbreiding voor Borderlands 2 op het internet verschenen. Mr. Torgue's Campaign of Carnage zou een grote uitbreiding voor de campaign worden en waarschijnlijk ook de tweede DLC inbegrepen in de Season Pass.

Net zoals bij Captain Scarlett and her Pirate's Booty, de eerste uitbreiding voor Borderlands 2 waarvan het bestaan op dezelfde wijze aan het licht is gekomen, worden drie nieuwe Trophies aan de game toegevoegd:

  • Brons: Complete the mission "Long Way To The Top".
  • Zilver: Completed all Campaign of Carnage side missions.
  • Goud: Collected 10 pictures of Moxxi in Campaign of Carnage.
De uitbreiding is nog niet officieel aangekondigd door ontwikkelaar Gearbox, een releasedatum is onbekend.

Aantal zalmzieken nadert duizend

Het aantal mensen dat ziek is geworden door besmette zalm van visbedrijf Foppen is afgelopen week fors gestegen. Vorige week is bij nog eens vierhonderd patiënten een salmonellabesmetting aangetoond, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Hiermee komt het totaal aantal besmette mensen op in ieder geval 950.

De toename is het gevolg van het eten van besmette zalmproducten in de periode voordat die begin oktober uit de schappen is gehaald. Ook de toegenomen aandacht voor de salmonellabesmetting heeft invloed, denkt het RIVM. Mensen met klachten gaan daardoor eerder naar de huisarts. "Zo worden besmettingen bekend, die anders niet aan het licht zouden zijn gekomen", stelt het RIVM.

Drie oudere mensen zijn overleden aan de gevolgen van de besmetting. Het aantal besmette mensen ligt vrijwel zeker fors hoger dan 950. Voor een salmonellabesmetting bestaat in Nederland geen meldingsplicht.

'Aanvaller Malala zat in 2009 vast in Pakistan'

Een van de twee Talibanstrijders die worden verdacht van de aanslag op het Pakistaanse meisje Malala werd in 2009 opgepakt door het Pakistaanse leger. Hij werd echter vrijgelaten omdat het leger niet kon bewijzen dat hij bij misdaden betrokken was. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst donderdag gezegd.

De 14-jarige Malala Yousufzai werd 9 oktober in de Swat-vallei, toen ze van school op weg was naar huis, in haar hoofd geschoten door Talibanstrijders. De militanten zeiden Malala, een voorvechtster van onderwijs voor meisjes, te hebben aangevallen omdat ze 'westers gedachtegoed' uitdraagt en omdat ze kritiek had geuit op de Taliban.

Het leger voerde in 2009 een offensief uit in de Swat-vallei en verdreef de meeste Taliban. Attaulah werd tijdens dat offensief opgepakt op verdenking van banden met de militante beweging. Hij werd echter vrijgelaten, omdat er geen concreet bewijs was dat hij betrokken was bij aanvallen van de Taliban. Het is onduidelijk hoe lang hij heeft vastgezeten.

De Pakistaanse autoriteiten hebben na de aanslag op Malala diverse familieleden van Attaulah ondervraagd, maar van de man zelf ontbreekt ieder spoor. Mogelijk is hij gevlucht naar Afghanistan. Volgens de Taliban is de aanslag gepland door de Taliban-commandant in de Swat-vallei, die na het offensief in 2009 naar Afghanistan uitweek.

Malala overleefde de aanslag en werd eerder deze week overgebracht naar een ziekenhuis in het Britse Birmingham voor verdere behandeling, maar ook om haar te beschermen. De Taliban hebben gezegd niet te zullen rusten voordat het meisje dood is.

Een Pakistaanse bron zei woensdag dat Malala aan de beterende hand is en dat ze haar benen en armen kan bewegen. De bron zei ingelicht te zijn door Malala's Britse artsen.


'Aanvaller Malala zat in 2009 vast in Pakistan' (Foto: Novum)

Treinpersoneel blijft klagen over wiebeltreinen

Personeel van de NS en treinreizigers hebben nog steeds last van wiebelende treinen door slechte spoorligging. NS'ers lopen door het schudden verwondingen op en krijgen last van gewrichten, stelt een woordvoerder van FNV Spoor donderdag. De vakbond trok in april ook al aan de bel.

ProRail en NS laten in een gezamenlijke reactie weten dat het niet ongebruikelijk is dat treinen schommelen als ze over een wissel of overweg rijden. "ProRail heeft recent met FNV Spoor en NS over dit onderwerp gesproken", zo laat een woordvoerder weten. "Afgesproken is dat eventuele klachten van machinisten aan ons worden doorgegeven, zodat we indien nodig maatregelen kunnen nemen."

NS laat weten dat er een onderzoek loopt naar werkomstandigheden waarbij ook wordt gekeken naar het wiebelen. "Defecte treinen gaan vanzelfsprekend naar de werkplaats. Maximaal comfort voor reizigers en personeel staat voor NS en Prorail voorop", zo luidt de toelichting.

In april kreeg de vakbond in een week tijd meer dan zestig klachten over de schuddende treinen. Het NS-personeel liet weten soms over reizigers te vallen. Het bureau beroepsziekten van de FNV ontving al een aantal schadeclaims van NS-personeel.


Treinpersoneel blijft klagen over wiebeltreinen (Foto: Novum)

Zutphenaar in cel voor mini-uzi in auto

Een 45-jarige man uit Zutphen is donderdagochtend aangehouden omdat hij rondreed met een mini-uzi en een gasalarmpistool in zijn auto. Hij is in een cel gezet.

De man werd rond 09.30 uur door de marechaussee gecontroleerd op de A348 bij Rheden. De Zutphenaar kon geen identiteitsbewijs laten zien, waarop zijn auto werd doorzocht en de wapens aan het licht kwamen. De marechaussee stelt een nader onderzoek in.

Dode bij schietpartij Antwerpen

Bij een schietpartij in het zuiden van Antwerpen is een persoon om het leven gekomen. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De schietpartij vond rond 14.30 uur plaats bij het Crowne Plaza hotel.

Het slachtoffer raakte zwaargewond. Hij werd ter plaatse gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

De daders zijn gevlucht in een auto. Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend.

Lesbofeest mag transseksueel niet weigeren

Een man die zich tot vrouw heeft laten ombouwen is ten onrechte geweigerd op een feest voor lesbische en biseksuele vrouwen. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling, inmiddels opgegaan in het College voor de Rechten van de Mens, onlangs bepaald.

De vrouw mocht vorig jaar niet naar binnen bij de BiCurious LadiesNight in Club Paradise in Den Haag. Andere bezoeksters hadden geklaagd over haar aanwezigheid. Ze zagen haar aan voor een als vrouw verklede man, terwijl het feest alleen voor vrouwen was. Het personeel van de club ging daarin mee, en hield vol toen de vrouw haar paspoort liet zien waarin staat dat ze een vrouw is.

Door de vrouw te weigeren, heeft de organisatie verboden onderscheid op grond van geslacht gemaakt, stelt de Commissie Gelijke Behandeling. Feesten voor alleen biseksuele en lesbische vrouwen organiseren mag, maar dan moeten ook vrouwen worden toegelaten die als man werden geboren.

Aan de uitspraak zijn voor de organisatie overigens geen gevolgen verbonden.

Cavendish verruilt Team Sky voor Quick Step

Mark Cavendish fietst volgend seizoen voor Omega Pharma-Quick Step. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky Sports. De 27-jarige Brit komt over van Team Sky. De sprintbom was daar pas aan zijn eerste seizoen bezig. Quick Step koopt het contract van Cavendish dat nog twee jaar doorliep bij de Britse wielerploeg, af.

De overstap naar de Belgische formatie van manager Patrick Lefevre hing al een tijd in de lucht. De winnaar van 23 etappes in de Tour was al langere tijd ontevreden over zijn rol binnen Team Sky. Zo vond Cavendish dat hij tijdens de afgelopen Tour de France te weinig voor eigen kansen mocht rijden omdat het team zich focuste op het klassement van de uiteindelijke winnaar Bradley Wiggins.

De wereldkampioen van 2011 won uiteindelijk nog wel drie etappes in La Grande Boucle. Bij Quick Step mag Cavendish wel voor eigen successen gaan en krijgt hij de mogelijkheid de renner te worden met de meeste etappezeges ooit in 's werelds belangrijkste wielerronde. Dat record staat nu nog op naam van Eddy Merckx met 34 dagzeges.

'Van der Garde kan ook bij HRT terecht'

Giedo van der Garde kan bij het HRT F1 Team terecht als het op racen aankomt in het Formule 1-seizoen 2013, zo meldt oud-coureur en Sky Sports-commentator Martin Brundle. De Nederlander is daarnaast in onderhandeling met Caterham.

Van der Garde is voor laatstgenoemde renstal op dit moment derde rijder en mag voor het team van Tony Fernandes enkele vrijdagtrainingen rijden. Omdat onduidelijk is of hij voor 2013 daar een stoeltje kan krijgen zou de Nederlander ook bij HRT willen rijden. Daar heeft Pedro de la Rosa al een contract, maar het tweede zitje is nog vrij.

Momenteel bezet Narain Karthikeyan deze positie, maar hij lijkt onderweg naar de IndyCars. Voor HRT heeft de Indiër op sponsorgebied niet gebracht wat er van hem verwacht werd. Daarom is voor het tweede stoeltje Van der Garde in beeld, maar hij krijgt concurrentie van de huidige testrijder van HRT Dani Clos en Jaime Alguersuari waarvan nog altijd niet bekend is waar hij zal gaan racen.

Hongersnood dreigt in zuiden Sudan

Meer dan tachtig procent van de inwoners van de Sudanese provincie Zuid-Kordofan eet slechts een maaltijd per dag. Een jaar geleden was dat nog tien procent. Dat heeft de Amerikaanse organisatie The Enough Project donderdag gezegd.

Het voedselprobleem in Zuid-Kordofan begint steeds nijpender te worden. Volgens de hulporganisatie die het onderzoek heeft uitgevoerd lijden meisjes het meest. Bij hen is de mate van ondervoeding 'kritiek', de ernstigste classificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Jongens zitten daar net onder en zijn 'ernstig' ondervoed.

De hulporganisatie achter het onderzoek wil anoniem blijven, aangezien de Sudanese regering hulpverleners verbiedt de provincie te betreden. Het Sudanese leger strijd in Zuid-Kordofan tegen rebellen. Hulpverleners moeten vanuit Zuid-Sudan de grens over sluipen om in de provincie te komen.

Gezondheidsexperts van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health achten het onderzoek en de methodologie van de hulpverleners geloofwaardig, aldus The Enough Project. De organisatie noemt het onderzoek significant aangezien sinds Sudan in juni 2011 hulpverleners wegstuurde uit de provincie niemand dergelijk onderzoek heeft gedaan.

De aanstaande oogst in Zuid-Kordofan zal volgens The Enough Project tegenvallen. Veel mensen in het Nuba-gebergte hebben geen gewassen gezaaid uit vrees voor de luchtaanvallen van het regeringsleger. Van alle huishoudens in de provincie heeft 65 procent voor minder dan een week eten in huis. "Dit is bijzonder verontrustend aangezien voedsel niet zomaar te koop is, de oogst weinig opbrengt en mensen weinig of geen inkomsten hebben."

Volgens John Prendergast, een van de oprichters van The Enough Project, is de situatie in Zuid-Kordofan vergelijkbaar met die in Somalië, vlak voor de hongersnood daar vorig jaar. "Als de internationale gemeenschap niet reageert op deze signalen in Zuid-Kordofan, kan de situatie desastreuze gevolgen hebben voor honderdduizenden mensen", aldus Prendergast. "We moeten nu al beginnen hulpvoorraden voor te bereiden en we moeten alle mogelijke manieren om hulp bij mensen te krijgen bekijken. En als onderhandelingen over toegang tot de provincie mislukken, moeten we optreden."

Volgens de Sudanese regering heeft het geweld in Zuid-Kordofan de laatste zestien maanden aan zeshonderd mensen het leven gekost. Het leger en de politie zouden zware verliezen hebben geleden, maar de regering zei niet hoeveel doden er onder burgers, rebellen of regeringstroepen zijn gevallen. Een woordvoerder van de rebellen wees het door de regering genoemde dodental in een telefoongesprek met persbureau AP naar het rijk der fabelen.


Hongersnood dreigt in zuiden Sudan (Foto: Novum)

15 jaar cel voor aanval met bijl

Een 40-jarige man uit Horst moet vijftien jaar de cel in voor een moordpoging op zijn ex-vrouw. Het gerechtshof in Amsterdam handhaafde donderdag de straf die de rechtbank oplegde aan Massoud A., die in oktober 2010 met een bijl op de vrouw inhakte bij het station in Zandvoort.

Het hof acht bewezen dat A. zijn voormalige partner wilde vermoorden door diverse malen op haar hoofd te slaan met een hakbijl. A.'s advocaat had aangevoerd dat hij niet met voorbedachten rade heeft gehandeld. De man werd ook schuldig bevonden aan zware mishandeling van een vriendin van het slachtoffer, die probeerde haar te beschermen en daarbij snijwonden opliep.

A. was twee dagen nadat hij de bijl had gekocht uit Limburg naar Zandvoort gereden, waar hij zijn ex-vrouw opwachtte nadat ze de kinderen met de fiets naar school had gebracht. Hij bleef doorslaan toen ze hevig bloedend op de grond lag. De vrouw is ernstig getraumatiseerd en voor het leven verminkt. . Medici zeiden dat het een wonder was dat de vrouw de aanslag heeft overleefd.

De dader zou gefrustreerd zijn geweest omdat hij jarenlang weinig contact had gehad met zijn kinderen. De rechters kregen geen inzicht in de geestelijke toestand van de man omdat hij weigerde mee te werken aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Hij wordt daarom volledig toerekeningsvatbaar geacht. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van justitie.

Opnieuw melkboete uit Brussel

Nederland heeft opnieuw een boete gekregen uit Brussel omdat de melkquota zijn overschreden. Ditmaal moet Nederland bijna zeventien miljoen euro betalen, maakte de Europese Commissie donderdag bekend.

Behalve Nederland produceerden ook Oostenrijk, Ierland, Duitsland, Cyprus en Luxemburg over de periode 2011-2012 meer melk dan toegestaan. In totaal moeten deze landen een 'superheffing' van ongeveer 79 miljoen euro betalen. De totale hoeveelheid melk die in de EU werd geproduceerd, bleef wel binnen de quota.

Nederland produceerde de afgelopen jaren vaker te veel melk. Vorig jaar legde Brussel een boete op van bijna veertig miljoen euro; over de periode 2009-2010 moest ruim dertien miljoen euro worden betaald.

De melkquota werden in de jaren tachtig ingevoerd om een eind te maken aan de door overproductie veroorzaakte 'melkplas' en 'boterberg'. De regeling wordt in 2015 afgeschaft. Een van de redenen daarvoor is de toenemende wereldwijde vraag naar zuivelproducten.


Opnieuw melkboete uit Brussel (Foto: Novum)

Doden bij luchtaanvallen Syrië

Bij een reeks luchtaanvallen door het Syrische leger zijn woensdagnacht en donderdagochtend zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat hebben Syrische activisten gezegd. Gebouwen werden met de grond gelijkgemaakt waardoor bewoners in het puin moesten zoeken naar overlevenden.

In zowel Idlib en Aleppo werden gebieden getroffen waar zich veel opstandelingen bevinden. De troepen van president Bashar Assad maken steeds meer gebruik van de luchtmacht, omdat de opstandelingen op de grond steeds sterker zijn geworden.

Klacht over ouderen met AOW-gat

Het College voor de Rechten van de Mens heeft zich donderdag gebogen over het lot van zo'n 51 duizend ouderen met een AOW-gat, vooral allochtonen. De vakcentrale FNV vindt dat deze groep onevenredig hard wordt getroffen door bezuinigingen en heeft een klacht ingediend.

Alleenstaande ouderen met een AOW-gat gaan er dit jaar 440 euro op achteruit, echtparen 840 euro. Het gaat volgens de FNV voor negentig procent om immigranten die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen en geen volledige AOW hebben opgebouwd. Ze krijgen niet langer een tegemoetkoming voor koopkrachtverlies, terwijl alle andere ouderen die wel krijgen. Dat is onterecht en oneerlijk, vindt de FNV.

Het College voor de Rechten van de Mens, waar de Commissie Gelijke Behandeling op 1 oktober in is opgegaan, doet over ongeveer drie weken uitspraak, verwacht een woordvoerder.

Vaccinmaker kan griepprik niet op tijd leveren

Vaccinmaker Crucell adviseert klanten om griepvaccins bij een andere aanbieder te kopen. Het Nederlandse bedrijf, onderdeel van het Amerikaanse concern Johnson & Johnson, heeft onlangs uit voorzorg de levering van 2,36 miljoen doses griepvaccin aan Italië opgeschort omdat er in twee series van de vaccins onregelmatigheden waren aangetroffen.

Crucell laat weten dat momenteel wordt onderzocht wat het probleem is. Maar omdat in veel landen de programma's voor de jaarlijkse griepprik bijna van start gaan vreest Crucell het onderzoek niet op tijd te kunnen afronden.

Nederland is voor het vaccinatieprogramma niet afhankelijk van Crucell. Mensen ouder dan 60 jaar en mensen met specifieke medische aandoeningen wordt geadviseerd om jaarlijks een griepprik te halen.

G.I. Joe-regisseur pakt Masters of the Universe op

Jon M. Chu wil de nieuwe verfilming van Masters of the Universe maken. Dat zegt hij tegen de Amerikaanse entertainmentsite Celebuzz. Chu maakt momenteel G.I. Joe: Retaliation, ook op basis van een speelgoedlijn uit de jaren tachtig.

Masters of the Universe, in de jaren tachtig ook ondersteund door een tekenfilmserie, gaat over de timide Prince Adam en zijn angstige groene tijger Cringer. Als de prins echter de magische krachten van zijn kasteel Grayskull aanroept, veranderen de twee in de dappere He-Man en zijn gepantserde Battle-Cat.

"Met enige argwaan begon ik het scenario te lezen", geeft Chu toe. "Maar al snel zag ik dat het een geheel frisse, onverwachte aanpak betreft. Toen was ik om. Ik voelde me meteen op een heel menselijk en emotioneel niveau betrokken bij het verhaal." Het script is van Richard Wenk, die ook dat van The Expendables 2 schreef.

De 32-jarige Chu is inmiddels zover dat hij de film per se zelf wil maken. "Het is gewoon te leuk."

Ook was Chu vroeger een groot fan van de speelgoedpoppen van Masters of the Universe. "Toen ik werd uitgenodigd voor een bezoek aan het hoofdkwartier van Mattel, waande ik me in een jeugddroom", vertelt hij enthousiast. "Er stond daar een levensgrote He-Man en ze hadden elke speelgoedpop uitgestald die ooit is uitgebracht."

De filmmaker, die ook de dansfilmserie Step Up groot heeft gemaakt, wil zich niet teveel aantrekken van de film uit 1987 met Dolph Lundgren als He-Man en Frank Langella in de schurkenrol van Skeletor. "Dit scenario heeft veel meer diepgang, de personages zijn veel echter. Ik ben absoluut een fan van die oude film, maar dit voelt als een totaal ander project."

Vooralsnog is Chu bezig om de juiste toon van de film te vinden. Wanneer Masters of the Universe werkelijk in productie gaat, is nog onbekend.

FOK!Filmtip van de dag: Taken

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!.

Vanavond om 20:30 uur wordt de spannende thriller Taken uitgezonden op RTL7. Ex-CIA’er Bryan Mills (Liam Neeson) gaat op zoek naar zijn dochter Kim (Maggie Grace) die ontvoerd is en in de handen is gevallen van Albanese vrouwenhandelaren. Als ex-geheime agent besluit Bryan op de doe-het-zelf tour te gaan en er alles aan te doen om Kim weer terug te krijgen. Dit blijkt geen gemakkelijke opgaven voor Bryan, die zijn vaardigheden duidelijk nog niet verleerd is. Naast Neeson is er ook een rol weggelegd voor Neerlandsch trots Famke Jansen als Mrs. Mills. Mocht je je willen voorbereiden op Taken 2 die vanaf 22 november in de bioscoop draait, of heb je gewoon zin in een avondje ontspanning, stem dan vanavond je televisie af op RTL7

UCI richt pijlen op Raborenner Barredo

Carlos Barredo moet zich bij de UCI verantwoorden voor vermeend dopinggebruik. De internationale wielerunie liet donderdag weten een disciplinaire procedure te starten tegen de 31-jarige Spaanse wielrenner van Rabobank vanwege de schommelende bloedwaarden in diens biologische paspoort.

Barredo werd de afgelopen maanden in afwachting van de uitkomst van een eerste onderzoek al door Rabobank aan de kant gehouden. De voormalige winnaar van de Clasica San Sebastian kwam begin vorig jaar over van Quick-Step. Eerder stond hij Astana en Liberty Seguros onder contract.

Het biologisch paspoort is de laatste jaren een belangrijk wapen in de strijd tegen doping. Renners als Franco Pellizotti en Tadej Valjavec kregen op basis van verdachte bloedwaarden al een schorsing aan hun broek.


UCI richt pijlen op Raborenner Barredo (Foto: Novum)

Sijsling verliest van Italiaan Seppi in Moskou

Igor Sijsling is er niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken van het ATP-toernooi van Moskou. De 25-jarige Amsterdammer verloor in de Russische hoofdstad in twee sets van de als tweede geplaatste Italiaan Andreas Seppi: 5-7 en 2-6.

Sijsling, de nummer 77 van de wereld, kwam in de eerste set met 4-1 voor maar dat was voor de Nederlander niet genoeg om de set te winnen. De 28-jarige Seppi brak Sijsling direct terug en forceerde in de slotfase van de wedstrijd een tweede break om zo de set alsnog naar zich toe te trekken.

In het tweede bedrijf was de Italiaanse nummer 25 van de wereld superieur. Sijsling wist geen enkele keer de service van de Italiaan te bedreigen. Seppi ging uiterst efficiënt met zijn kansen om en benutte zijn beide breekkansen direct.

Opnieuw lagere resultaten voor Nokia

De Finse telefoonmaker Nokia heeft het tij nog niet weten te keren. Zowel de omzet als de winst daalde in het derde kwartaal. Ook voor het lopende kwartaal verwacht Nokia mindere resultaten.

De omzet daalde met bijna een vijfde naar 7,24 miljard euro, blijkt uit de donderdag gepubliceerde cijfers. Daarbij liep het operationeel verlies op van -71 naar -576 miljoen euro.

Vooral de resultaten van de smartphone van Nokia, de Lumia-serie, waren teleurstellend. De samenwerking met Siemens op het vlak van netwerken wist wel een lichte omzetstijging te genereren.

Voor het vierde kwartaal verwacht Nokia aanhoudende druk bij onder meer de divisie waaronder de smartphones vallen. Reden dat de fabrikant van mobiele telefoons blijft werken aan het verlagen van de kosten. Eind volgend jaar wil Nokia jaarlijks enkele miljarden euro aan kosten besparen.


Opnieuw lagere resultaten voor Nokia (Foto: Novum)

Sylvie is favoriet van de Hamburgers

Sylvie van der Vaart is de geliefdste prominente Hamburger. Dat blijkt uit een poll van de lokale krant Hamburger Morgenpost. De 34-jarige voetbalvrouw kreeg 37 procent van de in totaal 4300 uitgebrachte stemmen. De Duitse zangeres Ina Müller eindigde met tien procent op de tweede plaats.

Sylvie streek in 2005 neer in Hamburg toen haar man, voetballer Rafael van der Vaart een contract tekende bij de club Hamburger SV. Ze groeide al snel uit tot een Duitse tv-persoonlijkheid. Via het Spaanse Real Madrid en het Engelse Tottenham Hotspur keerden de voetballer en zijn gezin deze zomer terug naar Hamburg.

Raimi regisseert Poltergeist-remake

Regisseur Sam Raimi gaat de remake van Poltergeist regisseren. Dit maakt de scenarist van de film in een interview met Total Film vandaag bekend.

Raimi was al aan het project verbonden als producent, maar nu neemt hij ook plaats op de regiestoel. In een interview over de film Rise Of The Guardians laat scenarist David Lindsay-Abaire weten dat Raimi de remake voor zijn rekening neemt. Er is nog geen bevestiging van de regisseur zelf of van filmstudio MGM.

De remake van Poltergeist heeft nog geen releasedatum, de aankomende film van Raimi en Lindsay-Abaire wel. De film Oz: The Great And Powerful verschijnt op 8 maart 2013 in de bioscoop.

Verbruggen ontkent Telegraafuitspraken

Voormalig UCI-baas Hein Verbruggen heeft in een verklaring van het UCI de uitspraken ontkend die hij tegenover de Telegraaf gedaan zou hebben. Volgens de Nederlander heeft hij niet gezegd dat er een gebrek aan bewijs tegen Armstrong zou zijn.

De Telegraaf kwam vanochtend met het bericht dat Verbruggen nog altijd Armstrong zou steunen. "Lance Armstrong werd nooit positief bevonden, ook niet door USADA. Er is dus geen spoor van bewijs." Hij ontkende per SMS omgekocht te zijn door onder meer Nike om een positieve test van Lance Armstrong uit 1999 te verzoelen, zoals de vrouw van Greg LeMond beweerde.

"Wie de controleprocedures kent, weet dat er niks te regelen valt. Het verhaal van mevrouw LeMond is dus dermate onzinnig dat het geen officiële verklaring waard is." Verbruggen en Armstrong konden in de periode dat de Nederlander UCI baas was (1991-2005) goed door één deur, maar dat betekent volgens Verbruggen niet dat hij Armstrong de hand boven het hoofd heeft gehouden.

In een door het UCI uitgegeven verklaring nuanceert Verbruggen zijn verhaal en stelt hij dat hij alleen per SMS contact heeft gehad met de Telegraaf. "Mijn reactie was enkel en alleen dat Lance Armstrong nooit positief werd bevonden door de antidopinglaboratoria, dat er geen positieve test is geweest en dat er dus ook geen kon verborgen worden."

"Ik protesteer met klem tegen de teneur van het artikel in de Telegraaf van donderdagmorgen, van de hand van Raymond Kerckhoffs en Hans Ruggenberg, waarin geheel ten onrechte wordt gesuggereerd dat ik verklaard heb dat er ondanks het dossier van USADA geen bewijs is tegen Lance Armstrong. Ik heb mij daarover helemaal niet uitgesproken. De titel boven het artikel is absoluut onjuist en misleidend."

"Terwijl de indruk wordt gewekt dat het om een heel interview zou gaan heb ik gewoon in een paar sms'jes aan genoemde heren gereageerd in verband met de verklaring van mevrouw LeMond als zou er omkoping zijn geweest om een positieve plas van Lance Armstrong te doen verdwijnen."

De Telegraaf heeft inmiddels laten weten dat alle door Verbruggen gestuurde SMS'jes openbaar gemaakt zullen worden om zo helderheid in de zaak te krijgen.

René Mioch bestolen door eigen medewerker

René Mioch is bestolen door een van zijn eigen personeelsleden. De vrouw in dienst van zijn mediabedrijf FCCE ging er met tienduizenden euro's vandoor.

De salesprojectmanager die twee jaar voor hem werkte moest veel reizen voor haar baan. "Met haar zakelijke creditcard nam ze in het buitenland steeds contant geld op, zonder dat daar uitgaven tegenover stonden", legt de filmkenner vandaag uit in De Telegraaf. Het gaat in totaal om 26 duizend euro.

FCCE stapte naar de rechter, die bepaalde dat het geld moet worden terugbetaald. De Britse vrouw, die inmiddels is teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk, weigert dat echter. Er is beslag gelegd op de Amsterdamse woning die ze achterliet. Omdat de helft van haar ex-vriend is, wordt met hem gepraat over een oplossing.

Dood Sylvia Kristel overheerst op Twitter

Kort na de bekendwording van het overlijden van de Nederlandse filmactrice Sylvia Kristel donderdag werd haar naam trending topic op Twitter. Niet alleen uit Nederland, maar vooral ook vanuit Frankrijk kwamen veel reacties op de dood van de actrice.

"De heldin van de soft-erotische film", zoals veel Franse media haar noemen. Paris Match schrijft over het 'heengaan van een sekssymbool'. De films rond het personage Emanuelle waren een enorme hit in Frankrijk. Naar schatting 9 miljoen Fransen hebben in de jaren 70 de eerste film rond de hitsige jonge vrouw bezocht.

Wereldwijd keken 50 miljoen mensen hoe Kristel uit de kleren ging. Twitter weerspiegelt donderdag die mondiale bekendheid. In talloze talen geven mensen in tweets hun blijk van medeleven.

Dood Sylvia Kristel overheerst op Twitter
Dood Sylvia Kristel overheerst op Twitter (Foto: ANP)

Alleen Maar Nette Mensen in een week naar goud

De Nederlandse speelfilm Alleen Maar Nette Mensen heeft ruim honderdduizend bezoekers getrokken en daarmee de status van Gouden Film bereikt. Dat laat distributeur Wild Bunch donderdag weten. De komedie van Lodewijk Crijns, naar de gelijknamige bestseller van Robert Vuijsje, ging een week geleden in première.

Alleen Maar Nette Mensen gaat over de joodse David uit Amsterdam-Zuid. Zijn ouders zien hem het liefst arts of advocaat worden, hijzelf is echter vooral op zoek naar seksuele spanning. Die vindt hij niet bij zijn vriendinnetje Naomi, maar wel bij zwaarlijvige zwarte vrouwen in de Bijlmer. Hij wordt echter vaak aangezien voor Marokkaan, wat bij de bewoners van de Bijlmer niet in goede aarde valt.

'Spin-off of tv-show Twilight in de maak'

Er verschijnt mogelijk een televisieserie als spin-off van de bekende Twilight-films. Dit blijkt uit bronnen van de website Moviehole. Voordat je blij of teleurgesteld wordt, het zijn nog geruchten.

Hoewel Bloody Disgusting eerder dit jaar bevestigde dat er geen filmreboot komt, lijkt er dus een plan te zijn om op televisie door te gaan. Moviehole-eigenaar Clint Morris is naar eigen zeggen vandaag geïnformeerd over de toekomst van de bekende filmreeks. "Ze werken aan een opvolger.”

De details zijn volgens Morris erg vaag, maar de bronnen die eerder tegen Bloody Disgusting vertelden dat een filmreboot van de baan was toch een mogelijkheid zoeken om verder te gaan."Mijn contactpersonen zeggen mij dat ze iets over een 'televisieshow of spin-off van de film' hebben gehoord, dat 'zich afspeelt in dezelfde wereld als de Twilight-films, maar niet met het bekende trio'." Er wordt gesuggereerd dat de focus niet op Bella, Edward en Jacob ligt, maar op de Wolf Pack of een andere invalshoek binnen het Twilight-universum.

Tijdens Comic-Con 2012 Robert Pattinson gevraagd wat hij van een reboot zou vinden. Zijn antwoord hierop was kort maar krachtig: "Ik denk dat het geweldig gaat worden. Ik vind het wel leuk om te zeggen dat ik medelijden heb met de persoon die mijn rol moet spelen."

Werkstraffen voor uitlokken en schenden ambtsgeheim

Twee privédetectives en een gepensioneerde politieagent zijn donderdag veroordeeld tot werkstraffen van zeventig tot 160 uur voor het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim door twee ambtenaren. De twee betrokken ambtenaren krijgen een taakstraf van vijftig en tachtig uur. Een derde ambtenaar is vrijgesproken.

De privédetectives en de voormalige agent haalden de twee ambtenaren over om persoonsgegevens uit de systemen van de Belastingdienst en de politie aan hen door te geven. Volgens de rechter is niet duidelijk of zij daar geld voor hebben gekregen. Van omkoping is daarom geen sprake.

De rechtbank in Utrecht neemt het de vijf betrokkenen kwalijk dat zij de integriteit van het overheidsapparaat hebben geschonden. Een burger moet ervan kunnen uitgaan dat de aan de overheid verstrekte gegevens vertrouwelijk blijven.

Omdat de rechter de kans dat de detectives en de agent opnieuw in de fout gaan hoog inschat, heeft hij hen een voorwaardelijke celstraf van een of twee maanden opgelegd.

Twitter censureert voor het eerst een account

Twitter heeft voor de eerste keer een account in een land geblokkeerd. Dat gebeurde op verzoek van de Duitse politie, die wilde dat de tweets van een Duitse neonazigroep niet langer zichtbaar waren. Dat meldde de socialenetwerksite donderdag.

"We hebben de bevoegdheid om inhoud te weigeren al in januari aangekondigd", zei de hoofdadvocaat van Twitter, Alex Macgillivray, in een boodschap op de website. "We gebruiken het nu voor de eerste keer: een groep die illegaal is in Duitsland."

Het gaat om de Twitteraccount @hannoverticker van de neonazigroep 'Besseres Hannover', die vorige maand werd verboden in Duitsland. De tweets zijn voor Duitse gebruikers niet langer zichtbaar. In andere landen zijn de tweets nog wel te lezen. De Duitse politie wilde een totaalverbod.

Besseres Hannover is verboden wegens volksopruiing en het verspreiden van nationaalsocialistische propaganda. De groep met circa 40 leden heeft ook buitenlanders met geweld bedreigd.

Merkel achter veto begroting lidstaten

Angela Merkel schaart zich achter het idee om een eurocommissaris een vetomogelijkheid te geven over de begrotingen van lidstaten van de Europese Unie. Dat vertelde de bondskanselier in het Duitse parlement voorafgaand aan de EU-top die donderdag begint.

Merkel reageerde hiermee op het voorstel van haar eigen minister van financiën Wolfgang Schäuble. Haar partijgenoot stelde woensdag voor de nieuwe eurocommissaris verantwoordelijk voor monetaire zaken een bepalende stem te geven in de goedkeuring van begrotingen.

De bondskanselier erkende tegenover de Bondsdag dat de meeste EU-landen weinig in zo'n vetorecht zien. Haar regering blijft daar echter wel op aandringen.

Merkel vertelde de parlementariërs ook dat ze bij haar collega's gaat pleiten voor een fonds om projecten in noodlijdende landen te financieren. Die zou kunnen worden gefinancierd door een belasting op financiële transacties. Duitsland voert momenteel samen met nog tien andere EU-landen zo'n taks in. Nederland en Groot-Brittannië zijn echter tegen.

De leiders van de 27 EU-lidstaten zijn donderdag en vrijdag bijeen in Brussel. Op donderdag staan verschillende financiële zaken op de agenda, zoals het voorstel van president Herman Van Rompuy voor de verdere integratie van de financiële systemen. Daarover wordt waarschijnlijk geen definitief besluit genomen. Vrijdag wordt onder meer gesproken over de situatie in Syrië.


Merkel achter veto begroting lidstaten (Foto: Novum)

Auto's uitgebrand in Zaanstreek

Drie auto's in de Zaanstreek zijn woensdagnacht volledig uitgebrand. Twee andere auto's raakten beschadigd. Mogelijk is sprake van brandstichting, meldt de politie donderdag.

De eerste auto vatte aan het begin van de nacht vlam aan de Willem Dreeslaan in Zaandijk. De brand werd geblust maar de auto moet als verloren worden beschouwd.

Enkele uren later brandde een auto uit aan de Diederik Sonoyweg in Zaandam, enkele kilometers verderop. Het vuur sloeg over op drie andere auto's. Daarvan brandde er eentje volledig uit.

Oud-premier Schotte afgeperst om verkeersongeval

De Curaçaose oud-premier Gerrit Schotte wordt afgeperst vanwege een dodelijk ongeval waar hij in 2005 bij betrokken was. Schotte heeft volgens lokale media recentelijk aangifte gedaan tegen de dochter van het slachtoffer. De zaak is momenteel in behandeling.

De politicus kreeg naar eigen zeggen twee brieven van de familie van het slachtoffer. De dochter wil geld zien van de 38-jarige Schotte, omdat het ongeluk en de dood van haar moeder haar aan de rand van de financiële afgrond zouden hebben gebracht.

Justitie op Curaçao heeft laten weten dat uit onderzoek bleek dat de ex-premier het ongeluk niet veroorzaakte en niet vervolgd diende te worden. Dit is toentertijd ook niet gebeurd.

Het kabinet-Schotte viel begin augustus, waarna de regeringsploeg demissionair verder ging. Vorige maand moest Schotte alsnog het veld ruimen voor een interim-kabinet. Vrijdag worden verkiezingen gehouden op het Caribische eiland. Schotte is daarbij de lijsttrekker van de partij MFK.


Oud-premier Schotte afgeperst om verkeersongeval (Foto: Novum)

Satudarah naar rechter om sluiting clubhuis

Motorclub Satudarah stapt naar de rechter in een poging de sluiting van een clubhuis in Enschede te voorkomen. Dat bevestigt advocaat van Satudarah, Herm Jan Robers, na berichtgeving hierover van RTV Oost.

Van de gemeente moet het pand voor het einde van de maand leeg omdat het niet als clubhuis mag worden gebruikt. Het clubhuis ligt volgens het bestemmingsplan op een bedrijventerrein. Satudarah had al eerder bezwaar gemaakt maar kreeg nul op het rekest. Door naar de rechter te stappen hoopt de club alsnog langer in het pand te kunnen blijven.

Robers heeft de rechtbank in Almelo gevraagd om het sluiten van het pand in ieder geval uit te stellen totdat de rechter uitspraak heeft gedaan. Dat zou enkele maanden kunnen duren.

Satudarah is naast de rivaliserende bende Hells Angels een van de twee organisaties van 'outlawbikers' die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil aanpakken. Zo werd een landelijk team opgericht om burgemeesters te helpen de bendes uit de horeca te weren door ze geen eigen clubhuis te geven. De procedure in Enschede loopt overigens al langer.

Het clubhuis was dinsdag nog het decor van een inval van justitie bij een actie rondom wietteelt en -handel. In totaal werden zes arrestaties verricht.


Satudarah naar rechter om sluiting clubhuis (Foto: Novum)

'Verkoop Nintendo Wii stort volgend jaar in'

De verkoop van de Nintendo Wii komt volgend jaar nagenoeg stil te liggen. De prijsdaling van 180 naar 130 dollar is Nintendo's laatste poging geld aan de Wii te verdienen. De vraag naar de Nintendo Wii neemt volgend jaar echter sterk af. Dat voorspelt marktanalist Matt Matthews op gamewebsite Gamasutra. De opvolger van de Wii, de Wii U, ligt 30 november in de winkel.

Volgens Matthews is 2013 een overgangsjaar voor Nintendo. Het bedrijf moet dan voet aan wal zien te krijgen met de Wii U, terwijl de verkoop van de Wii steeds meer afneemt. Vooral de dalende interesse in spellen voor de Nintendo Wii ligt ten grondslag aan zijn voorspelling. Ten opzichte van 2011 zijn dit jaar 25 procent minder spellen verkocht voor de Nintendo Wii.

De Nintendo Wii is met wereldwijd 97 miljoen verkochte exemplaren een van de meest verkochte spelcomputers ooit. Alleen de eerste en tweede Playstation, Nintendo DS en Gameboy hebben het beter gedaan. Voor Nintendo betekende de Wii een ommekeer na de tegenvallende verkoop van de Nintendo Gamecube en Nintendo 64.

De Wii U komt eind volgende maand in twee versies op de markt. Het basispakket kost driehonderd euro, terwijl de premiumversie, met meer opslaggeheugen en het spel Nintendo Land, 350 euro kost.


'Verkoop Nintendo Wii stort volgend jaar in' (Foto: Novum)

Need for Speed-maker overweegt Road Rash en Burnout

De Britse gamestudio Criterion ziet de productie van een nieuwe Burnout-racegame als zeker. Ook ziet het bedrijf de actieracegame Road Rash wel zitten. Dat heeft topman Craig Sullivan gezegd tegen de Britse krant The Guardian. Het bedrijf rondt op dit moment het racespel Need for Speed: Most Wanted af.

"We willen nog veel racespellen maken. Een nieuwe Burnout komt er dus echt nog wel", vertelt Sullivan in de krant. Het laatste spel uit de Burnout-reeks is Burnout Paradise, dat in 2008 op de markt kwam voor onder meer de Xbox 360 en Playstation 3.

Voor Burnout Paradise heeft de gamestudio ooit een uitbreidingspakket op de markt gebracht waarin motoren centraal stonden. Om die reden wordt Criterion regelmatig in verband gebracht met Road Rash, een serie die uitgever Electronic Arts graag nieuw leven in zou willen blazen.

Het nieuwste spel van de gamestudio is Need for Speed: Most Wanted. Deze game ligt vanaf 2 november in de winkel voor verschillende spelcomputers.

Terry trekt boetekleed aan en berust in straf

John Terry gaat niet in beroep tegen de schorsing van vier wedstrijden voor racistische uitlatingen aan het adres van Anton Ferdinand. De aanvoerder van Chelsea zegt in te zien dat zijn gedrag in de wedstrijd van vorig jaar tegen Queens Park Rangers niet door de beugel kon. Het incident kostte Terry uiteindelijk zijn plaats in de nationale ploeg van Engeland.

Bijna een jaar na dato trekt Terry eindelijk het boetekleed aan. "Ik wil mijn excuses aanbieden voor het taalgebruik dat ik in die wedstrijd heb gebruikt", zegt de 31-jarige verdediger. "Hoewel ik nog steeds teleurgesteld ben in het oordeel van de FA, geef ik toe dat de taal die ik heb gebruikt niet acceptabel is. Niet op het voetbalveld en ook niet in het dagelijks leven."

Terry mist door de schorsing de competitiewedstrijden tegen Tottenham Hotspur, Manchester United en Swansea City. Ook de ontmoeting in de League Cup met Manchester United moet hij laten schieten. Naast de schorsing moet Terry ook een boete van 275.000 euro betalen. Hij vecht de straffen niet aan.

Vooruitlopend op de uitspraak liet Terry vorige maand weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg. Volgens de 78-voudig international was zijn positie onhoudbaar geworden. Eerder raakte hij al de aanvoerdersband kwijt.

Gamestudio Nihlistic stopt met verpakte spellen

De Amerikaanse gamestudio Nihilistic Software maakt geen spellen meer die in de winkel komen te liggen. Het bedrijf, dat verder gaat onder de naam nStigate Games, gaat zich richten op spellen die online of op bijvoorbeeld smartphones gespeeld kunnen worden. Dat heeft de gamestudio woensdagnacht bekendgemaakt.

Een deel van het personeel moet op zoek naar een nieuwe baan, maar hoeveel werknemers hun baan verliezen is niet bekendgemaakt. nStigate Games gaat verder met een kleiner team en richt zich dan ook op goedkopere producties.

Nihilistic Software is veertien jaar actief geweest. Het bedrijf heeft onder meer gewerkt aan de actiegame Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects uit 2005 en het actieavontuur Playstation Move Heroes uit 2011. Het laatste spel waar de studio aan heeft gewerkt, is het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 Declassified voor de Playstation Vita, dat begin november op de markt komt.


Gamestudio Nihlistic stopt met verpakte spellen (Foto: Novum)

Jack Reacher in actievolle poster en trailer

Afgelopen nacht is op MSN Entertainment de trailer voor Jack Reacher online gezet. Omdat wij de poster nog niet geplaatst hadden is deze hieronder ook te bekijken.

Het verhaal van de film is afgeleid uit Lee Child zijn boek One Shot. Jack Reacher is 'een soort van agent' die zich niets van regels en wetten aan wil trekken, alleen wat hij vindt dat juist is. Als Reacher een sluipschutter onschuldige burgers ziet afschieten start een wilde jacht op de dader. Wanneer een verdachte wordt verhoord antwoordt de man op iedere vraag met dezelfde zin: "Pak Jack Reacher!".

De film Jack Reacher is geklokt op 130 minuten en verschijnt op 26 december 2012 in de bioscoop.

Reacher

Wolff en Bacheta testen voor Williams

Formule 1-team Williams geeft deze dagen twee coureurs hun eerste momenten achter het stuur van een F1-bolide. Gisteren kwam Susie Wolff op Silverstone in actie met de FW33 en vandaag is het de beurt aan Formule 2-kampioen Luciano Bacheta.

Wolff reed tijdens de Williams Partner Day enkele ronden met de jaar oude FW33, terwijl ook de huidige coureurs Bruno Senna en Pastor Maldonado met historische wagens reden. Senna reed met de FW08 waarmee Keke Rosberg in 1982 wereldkampioen werd. Maldonado kroop achter het stuur van de FW18 waarmee Damon Hill in 1996 triomfeerde.

Wolff: "Het was ongelooflijk. Ik heb lang op dit moment moeten wachten en heb er veel over gedroomd. Die eerste ronde was echt heel speciaal. Ik heb ter voorbereiding op deze test vele dagen in de simulator doorgebracht, dus ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten, maar op het circuit is het natuurlijk toch heel anders."

Ze eerde Maria de Villota die eerder dit jaar op Duxford bij een crash haar rechteroog kwijtraakte. "Maria is een fantastische vrouw. We hebben enkele weken geleden contact met elkaar gehad en ze vertelde me dat ik nu voor ons beide moet rijden. Daarom reed ik met haar ster op mijn helm."

Vandaag is het de beurt aan Formule 2-winnaar Bacheta die na een installatierun vijf complete runs af mag gaan leggen.

Trailer Koning van Katoren verschenen

Vandaag is de trailer van de film Koning van Katoren verschenen. Naar verwachting verschijnt de film begin december in de bioscoop.

De oude koning van Katoren is stervende en vertelt aan zijn vriend en kamerheer Gervaas dat de ministers de macht zullen grijpen wanneer hij dood is. In zijn laatste woorden smeekt hij Gervaas om een nieuwe koning te vinden. Diezelfde nacht wordt Stach geboren. Zeventien jaar later stelt Stach de vraag die niemand durfde te stellen: wat moet iemand doen om koning van Katoren te worden? De ministers zitten in het nauw vanwege de aandacht van de pers en besluiten om de jonge lastpost vijf onmogelijke opdrachten te geven. Onderweg ontmoet hij de ambitieuze journalistiekstudente Kim (Abbey Hoes).

De verfilming van het Jan Terlouw-boekleek zo dicht bij de release nog problemen te ondervinden. Zo had de film last van een Italiaanse lastercampagne, iets dat binnen korte tijd door producent Kassander werd ontkracht.

De film Koning van Katoren verschijnt op 5 december in de bioscoop.

Rouwende ADO-supporters mishandelen automobilist

Een 46-jarige automobilist uit Den Haag is woensdag in Leidschendam mishandeld door supporters van ADO Den Haag omdat hij per ongeluk een rouwstoet doorkruiste. De man werd geschopt en geslagen, laat de politie donderdag weten.

Het slachtoffer reed rond 14.30 uur op de N14 en doorkruiste volgens de politie bij de Prins Bernhardlaan onbedoeld een rouwstoet van ADO-supporters. Enkele deelnemers uit de stoet reageerden zeer agressief, trokken de man uit zijn auto en mishandelden hem.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de identiteit van de agressievelingen. Van een van hen is die inmiddels bekend.

Guidetti langer bij Manchester City

John Guidetti heeft zijn contract bij Manchester City verlengd tot en met medio 2015. De 20-jarige Zweedse aanvaller werd aan vele Europese topclubs gelinkt.

De doorbraak van Guidetti kwam vorig seizoen op huurbasis bij Feyenoord waar hij een hoofdrol voor zich opeiste door het team op sleeptouw te nemen en twintig goals te scoren. Door een zenuwontsteking in zijn dijbeen moest Guidetti zijn seizoen voortijdig beëindigen. Inmiddels is hij bijna hersteld en hoopt hij binnenkort zijn debuut in de Premier League te kunnen maken.

Cubaanse staatskrant publiceert brief Fidel Castro

De Cubaanse staatskrant Granma heeft woensdag een brief van Fidel Castro gepubliceerd. Het is de eerste openbare brief van de 86-jarige Castro sinds juli. De brief volgt op geruchten eerder deze maand dat Castro's gezondheid zou zijn verslechterd, iets wat zijn familie ontkent.

In de brief feliciteert Castro een Cubaans medisch instituut dat vijftig jaar bestaat.

Castro heeft zich sinds maart niet meer in het openbaar vertoond. Toen verschenen er videobeelden waarop hij paus Benedictus XVI begroet, die een bezoek bracht aan het eiland. Op 19 juni werd de jongste van zijn essays, bekend als Reflecties, gepubliceerd.

Castro trad in 2006 officieus terug vanwege ziekte en ging twee jaar later definitief met pensioen. Zijn jongere broer Raul nam het stokje van hem over.

Huis minister Leers beklad met verf

Het huis van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) in Maastricht is beklad met rode verf. Dat bevestigt een woordvoerder van de minister. De verantwoordelijkheid voor de actie wordt opgeëist door de actiegroep Geen Bloed aan Mijn Handen.

De actiegroep zegt te protesteren tegen het migratiebeleid van de bewindsman. Dat is volgens Geen Bloed aan Mijn Handen onder Leers steeds strenger geworden. Ook willen ze met de actie de opvolger van de minister waarschuwen.

De woordvoerder van Leers laat weten dat iedereen mag demonstreren, maar dat het onacceptabel is als een protest zich richt tegen persoonlijke eigendommen. De politie onderzoekt de zaak inmiddels.

[MLB] Cardinals nemen voorsprong tegen Giants

De honkballers van St. Louis Cardinals hebben woensdagavond een voorsprong genomen op de San Francisco Giants. De titelverdediger won voor eigen publiek het derde duel in de finale van de National League met 3-1. De Cardinals leiden nu in de best-of-sevenserie met 2-1. Donderdag is de vierde wedstrijd in het Busch Stadium van St. Louis.

In een wedstrijd die werd geteisterd door slecht weer kreeg de regerend World Series-winnaar zeer vroeg in de wedstrijd te maken met een grote domper. Sterspeler Carlos Beltran moest al in de tweede inning het veld verlaten met een knieblessure.

Matt Carpenter toonde zich vervolgens een waardig vervanger van Beltran door een inning later, met iemand op de honken, een homerun te slaan en de Cardinals op een 2-1 voorsprong te zetten. De Giants waren even daarvoor door Angel Pagan op 1-0 gekomen.

In de zevende inning kon er niet verder worden gespeeld vanwege hevige regenval. Na bijna 3,5 uur kon de wedstrijd worden hervat. De onderbreking deed St. Louis blijkbaar goed want meteen daarna breidde het de score uit tot 3-1. Closer Jason Motte had vervolgens geen moeite om de wedstrijd voor de Cardinals over de streep te trekken.

Het vierde duel in de finale van de American League tussen New York Yankees en Detroit Tigers kon woensdag in zijn geheel niet doorgaan vanwege het slechte weer. De ontmoeting is verschoven naar donderdagavond. De Yankees zijn dicht bij uitschakeling. Detroit is nog één zege verwijderd van een plek in de World Series.

Turkse pianist berecht voor beledigen islam

De Turkse pianist en componist Fazil Say staat donderdag terecht voor het kwetsen van moslims en het beledigen van de islam. Hij zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt met opmerkingen die hij op Twitter plaatste.

Say, die onder meer heeft opgetreden met het New York Philharmonic en Berliner Symphoniker, grapte op de microblog over een oproep om te bidden die 22 seconden duurde. "Waarom zoveel haast? Staat er een minnares op je te wachten of een raki op tafel?" De islam verbiedt alcohol.

De opmerking is voor veel islamisten onacceptabel. Say, een criticus van de Turkse regering, houdt vol dat hij niemand heeft gekwetst. Aanklagers legden Say desalniettemin ten laste dat hij religieuze haat heeft gezaaid en islamitische waardes heeft beledigd. De musicus riskeert een - waarschijnlijk voorwaardelijke - celstraf van anderhalf jaar.

Dishonored

Creativiteit en het maken van keuzes zijn belangrijk voor Corvo Attano in Dishonored. Sluip je liever langs een aantal tegenstanders, spring je over daken of gebruik je krachten om een hoop ratten richting je tegenstander te sturen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Corvo neemt namelijk wraak op alles en iedereen. Dus gebruik je krachten om je vijand opgegeten te zien worden door ratten. Wraak is zoet…

Ian McKellen had The Hobbit bijna laten schieten

Ian McKellen had bijna bedankt voor de rol van tovenaar Gandalf in The Hobbit. Volgens de inmiddels 73-jarige acteur bood de rol, die hij al in de drie Lord of the Rings-films speelde, maar weinig uitdaging. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

"Het was in feite een terugkeer naar een personage dat ik al gespeeld had", legt McKellen uit. "Gandalf zit nog steeds in me. Ik zou het proces van een personage leren kennen dus niet kunnen doormaken."

Daarnaast was het voor de acteurs een enorme toezegging om aan de Hobbit-films mee te werken vanwege het tijdsbeslag, zeker aangezien de opnames uitsluitend in Nieuw-Zeeland zouden plaatsvinden. Uiteindelijk bleek alles zelfs nog langer te duren dan gepland, toen werd besloten het boek in niet twee maar drie delen te verfilmen.

De opnames begonnen vorig jaar maart en duren tot juni volgend jaar. De opnameperiode is bijna net zo lang als die van The Lord of the Rings. Zelfs regisseur Peter Jackson, naar eigen zeggen een workaholic, vond dat destijds wat veel van het goede. "Ik neem nooit meer drie films achter elkaar op", zei hij daar toen over, hoewel hij zich inmiddels dus duidelijk heeft bedacht.

Tegelijkertijd besefte McKellen terdege wat hij alle fans zou aandoen als hij nee had gezegd tegen Gandalf. "Het was zowat voelbaar hoeveel mensen uitkeken naar The Hobbit. Ze zouden het niet begrijpen als ik er niet net zo enthousiast over zou zijn als zij."

Gelukkig hoefde de acteur zich ditmaal niet toe te leggen op Gandalf the White, de reïncarnatie van zijn personage Gandalf the Grey, zoals in de laatste twee Lord of the Rings-films. "Peter Jackson en ik hebben veel meer met Gandalf the Grey", zegt de acteur. "Die weet tenminste ook nog een beetje lol te maken."

De acteur staat er sowieso om bekend veel te dollen en te klooien tussen de opnames door. "Laatst werd ik tot de orde geroepen door een medespeler. En hij had volkomen gelijk."

The Hobbit: An Unexpected Journey is vanaf 12 december in de Nederlandse bioscopen te zien. De twee vervolgfilms verschijnen eind 2013 en eind 2014.


Ian McKellen had The Hobbit bijna laten schieten (Foto: Novum)

Actrice Sylvia Kristel (60) overleden

Actrice Sylvia Kristel is in haar slaap overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Dat maakte haar management donderdag bekend.

De actrice werd in juni 2012 getroffen door een herseninfarct. De actrice is 60 jaar oud geworden. Kristel werd in de jaren zeventig beroemd door de titelrol in de erotische film Emmanuelle en was ook bekend als schilderes. Kristel wordt in besloten kring begraven.


Actrice Sylvia Kristel (60) overleden (Foto: Novum)

Frijns test voor Sauber in Abu Dhabi

Het Formule 1-team Sauber heeft bekendgemaakt dat het begin november in Abu Dhabi Robin Frijns zal laten testen. De jonge Nederlander komt tijdens de Young Driver Test in actie samen met Esteban Gutiérrez die al testrijder van de Zwitserse renstal is.

De 21-jarige Frijns heeft zijn test te danken aan zijn goede resultaten in de World Series by Renault. De Nederlander staat in zijn debuutseizoen met nog één raceweekend te gaan tweede op vijf punten van kampioenschapsleider Jules Bianchi. Komend weekend kan hij in Barcelona proberen de titel te veroveren. Het zou na de Formule BMW en de Eurocup Formule Renault 2.0 zijn derde titel op rij kunnen betekenen. Voor Sauber zal hij op 6 november in actie komen.

De 21-jarige Gutiérrez zal op 7 en 8 november in actie gaan komen voor het team uit Hinwil. De Mexicaan komt voor de vierde maal in actie voor Sauber. De GP2-coureur mocht in 2009 voor het eerst kennismaken met een F1-bolide.

VU niet eerlijk over onderwijskwaliteit

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam was tot voor kort niet eerlijk over de kwaliteit van een aantal opleidingen. Dat ontdekte studentenweblog soggen.nl. Het gaat onder meer om de opleidingen sociologie, politicologie en antropologie. Een woordvoerder van de VU laat donderdag weten dat het om verouderde informatie ging.

De universiteit stelde op haar website dat de drie opleidingen de beste waren volgens de jaarlijkse enquête van Elsevier. Dit was ten onrechte. Antropologie werd weliswaar goed beoordeeld, maar was niet de beste. De andere twee opleidingen scoorden zelfs zeer laag.

De universiteit heeft de claims inmiddels verwijderd van de website. De aanprijzingen werden volgens de zegsvrouw eerder wel aangepast op de pagina's van de faculteiten, maar over het hoofd gezien op de centrale website van de universiteit.

Uma Thurman geeft dochter vijf voornamen

Uma Thurman en haar vriend Arpad Busson hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten bij het kiezen van een naam voor hun dochter. De twee hebben de volledige naam van het in juli geboren meisje woensdag bekendgemaakt: Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson.

"Door familie en vrienden wordt ze Luna genoemd", laat Thurmans woordvoerder weten aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Elke naam heeft een speciale reden en betekenis voor de moeder en vader."

De 42-jarige actrice had al twee kinderen uit haar huwelijk met acteur Ethan Hawke. De 49-jarige financier hield aan zijn eerdere relatie met model Elle MacPherson ook twee kinderen over.

CD: Yeasayer - Fragrant World

De uit van oorsprong Brooklyn afkomstige band Yeasayer bestaat vanaf 2006, maar heeft al erg veel stromingen in zijn repetoire kunnen afvinken. Zo noemden ze hun debuutplaat All Hour Cymbals een ratjetoe van "Middle Eastern-psych-snap-gospel". Daar mochten ook rock en folk aan toegevoegd worden. Hun tweede Odd Blood uit 2010, sloeg het eerder begane weg af en kwam op een pad terecht van pop-, eighties-, indie- en electro- en bijna dance-invloeden. Nu, meer dan twee jaar later, is het tijd voor hun derde geesteskind: Fragrant World. Ook hiervoor komen de heren met een zelfbenoemde niche: demented R&B. 

Sky-renners moeten dopingclausule tekenen

De wielerploeg Sky heeft in haar strijd tegen dopinggebruik de renners verplicht een clausule te tekenen. Via deze clausule moeten de renners op straffe van ontslag zweren nooit doping te hebben gebruikt.

De ploeg van Tourwinnaar Bradley Wiggins en Chris Froome gaf een verklaring voor het besluit uit. "De komende weken moet elke coureur en begeleider een verklaring ondertekenen waarin ze bevestigen dat ze nooit betrokken zijn geweest bij dopingpraktijken. Indien iemand niet tekent, dan moet hij de ploeg verlaten. Dat geldt ook voor de mensen die tekenen, maar vervolgens blijken te hebben gelogen."

Aanleiding voor dit besluit is de zaak die tegen Lance Armstrong loopt. Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft ruim 1.000 pagina's bewijs tegen de Amerikaan en zijn voormalige ploegen verzameld. Sky: "Net als iedereen zijn we verbijsterd door de onthullingen van een systematisch dopingsysteem in het wielrennen. Daarom hebben we deze stappen genomen om te onderstrepen dat we een schoon team willen zijn."

Meisje (12) aangerand op Gelderse manege

Een meisje van 12 jaar is maandag op een manege in het Gelderse Bemmel ernstig aangerand. Ze was in de stal haar pony aan het verzorgen toen een onbekende man op haar af kwam en haar onzedelijk betastte, laat de politie donderdag weten.

Het incident gebeurde rond 19.30 uur in de manege aan de Dijkstraat. Het meisje, dat door de aanrander ook werd bedreigd, wist op een gegeven moment te ontkomen en werd kort daarop door haar ouders opgehaald.

De politie is op zoek naar getuigen.

Sulejmani moet bij De Boer uitleg komen geven

Ajax-aanvaller Miralem Sulejmani moet bij zijn trainer Frank de Boer uitleg komen geven over zijn invalbeurt in de interland van Servië tegen Macedonië. De Serviër stond volgens de Amsterdammers namelijk langs de kant met een enkelblessure.

"Heeft hij echt gespeeld? Dit is echt een heel grote verrassing. Als clubs moeten we spelers afstaan aan de nationale teams en kunnen we alleen aangeven wat verstandig is en niet." Zelf achtte Sulejmani het wel verstandig om te spelen. Volgens de aanvaller viel zijn blessure wel mee en kon hij eerder dan gepland alweer spelen. De wedstrijd Servië-Macedonië kwam voor de Amsterdammers echter als een verrassing.

Suljemani moet daarom ook tekst en uitleg geven. De Boer: "We zullen sowieso even met de medische staf overleggen. Miralem is voor Ajax een heel dure speler. En als trainer hoop je niet dat je hem weer een paar maanden moet missen. Ik vind dan ook dat een rentree in goed overleg moet gebeuren. En ik denk niet dat dit het geval is geweest. Aan de andere kant ben ik natuurlijk blij dat Miralem kennelijk weer kan spelen."

Ook Trek beëindigt sponsordeal met Armstrong

Lance Armstrong ziet opnieuw een grote sponsor afhaken. Na onder anderen Nike en Anheuser-Busch heeft ook fietsenfabrikant Trek besloten de banden met de Texaan te verbreken. Net als Nike blijft Trek wel de Livestrong Foundation steunen in de strijd tegen kanker.

"Trek is teleurgesteld in de bevindingen en conclusies van het Usada-rapport", stelt Trek in een korte persverklaring. "Daarom zetten we vandaag een punt achter onze lange samenwerking met Armstrong." Voorlopig blijft alleen Oakley de oud-wielrenner trouw. De zonnebrillenproducent wacht eerst het oordeel van de internationale wielerunie UCI af.

Voormalig UCI-baas Hein Verbruggen houdt Armstrong voorlopig de hand boven het hoofd. "Lance Armstrong werd nooit positief bevonden, ook niet door het Usada", zegt de Nederlander donderdag in De Telegraaf. "Er is dus geen spoor van bewijs."

Verbruggen wordt er door Kathy Lemond, de vrouw van tweevoudig tourwinnaar Greg, van beschuldigd geld aangenomen te hebben om in 1999 een positieve dopingtest van Armstrong in de doofpot te stoppen. "Wie de controleprocedures kent, weet dat er niks te regelen valt", is hij stellig. "Het verhaal van mevrouw Lemond is dus dermate onzinnig dat het geen officiële verklaring waard is."

Sinds het vertrek van Verbruggen in 2005 zwaait Pat McQuaid de scepter bij de UCI. De Ier laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken in de zaak-Armstrong. De wielerbond heeft tot begin november de tijd om op het rapport van het Usada te reageren. De conclusies kunnen worden overgenomen, maar ook een gang naar het internationaal sporttribunaal CAS behoort tot de mogelijkheden.

Stroetinga en Schep nieuwe leiders in Zesdaagse

Wim Stroetinga en Peter Schep zijn de nieuwe leiders in de Zesdaagse van Amsterdam. Het duo nam op de derde dag de koppositie over van Pim Ligthart en Michael Mørkøv. Het verschil tussen beide koppels bedraagt elf punten.

De jonge Nederlanders Yoeri Havik en Nick Stöpler kwamen verrassend goed voor de dag door beide koppelkoersen te winnen. Ze stijgen naar de vierde plaats, net achter Niki Terpstra en Iljo Keisse. De andere koppels staan op minimaal een ronde achterstand.

'NS moet papieren treinkaartje behouden'

Enkele grote belangenorganisaties als de ANWB, Rover en de Consumentenbond willen dat het papieren treinkaartje blijft bestaan. De organisaties, verenigd in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov), stellen dat donderdag in een advies aan de NS.

"De Nederlandse Spoorwegen moeten deze kaartjes, ook die met 40 procent korting, in het assortiment houden. Ze zijn van belang voor reizigers die incidenteel de trein nemen en voor degenen die problemen hebben met 'reizen op saldo’ met de ov-chipkaart", zo staat in het advies.

Locov is bang dat het verplicht overschakelen op de ov-chipkaart het reizen per trein voor bepaalde reizigersgroepen lastig maakt.

De onafhankelijke reizigersorganisatie Voor Beter OV pleitte al eerder voor het behoud van het papieren kortingkaartje.

'NS moet papieren treinkaartje behouden'
'NS moet papieren treinkaartje behouden' (Foto: ANP)

Consumentenvertrouwen zakt weer weg

De stemming onder Nederlandse consumenten is in oktober weer lager uitgekomen, na een lichte opleving vorige maand. Het consumentenvertrouwen daalde drie punten naar -32. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

De daling in oktober komt door een verdere verslechtering van de koopbereidheid onder consumenten. Deze deelindicator daalde vier punten. Consumenten zijn met name huiverig voor grote aankopen zoals wasmachines en televisies.

Met de daling is de winst van drie punten in september weer ingeleverd. Toen kwam het vertrouwen uit op -29, door een verbetering van de stemming over het algemene economische klimaat. Deze deelindicator blijft in oktober steken op -44.


Consumentenvertrouwen zakt weer weg (Foto: Novum)

Verdachte brandstichting supermarkt Winschoten vrij

De 20-jarige man uit Winschoten die was aangehouden voor een poging tot brandstichting in een supermarkt in de Groningse plaats is woensdag weer vrijgelaten. De man blijft wel verdachte in de zaak, meldt de politie donderdag.

De man zou begin oktober hebben geprobeerd een supermarkt aan de Venne in brand te steken. De verdachte werd uitgebreid verhoord maar er is vooralsnog onvoldoende bewijs om hem langer te kunnen vasthouden.

Sinds april hebben in Winschoten ruim twintig branden gewoed. Hiervoor zijn een 26-jarige man en een 25-jarige vrouw aangehouden. Deze aanhoudingen staan los van de man die woensdag werd vrijgelaten.

Mexico wil ouders drugsbaas opgraven voor dna

De Mexicaanse autoriteiten hebben toestemming gevraagd om de overblijfselen van de ouders van de onlangs omgekomen drugsbaas Heriberto Lazcano op te graven. Ze willen dna-materiaal afnemen om de bevolking er zo van te overtuigen dat de 37-jarige Lazcano daadwerkelijk dood is.

Lazcano's lichaam werd enkele uren nadat hij door Mexicaanse mariniers was gedood door gewapende en gemaskerde mannen uit het mortuarium gestolen. Volgens de Mexicaanse marine waren voordat het lichaam werd meegenomen al vingerafdrukken afgenomen. Ook was al autopsie uitgevoerd en vermoedelijk is bloed of bebloede kleding veiliggesteld.

De lokale autoriteiten wisten niet dat het om 'El Verdugo' (De Beul) ging totdat het lichaam werd gestolen.

Lazcano, die ooit met een stel kameraden deserteerde uit een speciale eenheid van het leger, liet zich niets gelegen liggen aan de mores van de Mexicaanse onderwereld. Hij luidde met zijn ongekend gewelddadige optreden een meedogenloze bendeoorlog in toen zijn een groep, de Zetas, zich in 2010 afsplitste van het Golfkartel. Lazcano was persoonlijk verantwoordelijk voor honderden moorden.


Mexico wil ouders drugsbaas opgraven voor dna (Foto: Novum)

Opleiding onderofficieren Kunduz opgeschort

Door Nederland opgeleide Afghaanse politiemensen in Kunduz zijn "kennelijk" tegen de afspraken in ook buiten de noordelijke provincie actief. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.

Het gaat vooral om onderofficieren en in mindere mate agenten, aldus het ministerie. De opleiding van onderofficieren is om die reden door Nederland voorlopig stilgelegd. De Afghaanse autoriteiten is om opheldering gevraagd.

Sinds juni 2011 is Nederland actief in Kunduz om agenten op te leiden. Er zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Bij de missie zijn ruim 500 Nederlanders betrokken en duurt tot medio 2014.

Opleiding onderofficieren Kunduz opgeschort
Opleiding onderofficieren Kunduz opgeschort (Foto: ANP)

Kunsthal beveiligd met bloembakken

Rondom de Rotterdamse Kunsthal zijn woensdag grote bloembakken geplaatst. Het museum probeert zo de beveiliging iets aan te scherpen na de grote kunstroof van maandagnacht, schrijft Metro donderdag.

Ton Cremers, specialist museumbeveiliging, zegt in de krant dat het boeven zo in ieder geval onmogelijk maakt om hun auto pal naast het museum te zetten. Of het criminelen daadwerkelijk tegenhoudt om het museum binnen te komen, is nog maar de vraag.

De inbrekers kwamen de Kunsthal maandagnacht via een deur aan de achterkant van het gebouw binnen. In korte tijd stonden ze weer buiten met de zeven zeer kostbare schilderijen. Er waren op het eerste oog geen sporen van braak te zien. Wel ging het alarm af.

Rechercheurs onderzoeken momenteel de camerabeelden van het museum en uit de omgeving. Ook worden tientallen tips onderzocht en wordt met getuigen gesproken.

Vader Julie wil gesprek met ex-vrouw Dutroux

De vader van een van de slachtoffers van kindermoordenaar Marc Dutroux wil in gesprek gaan met Michelle Martin, de ex-vrouw van Dutroux. In september schreef Martin in een brief aan Jean-Denis Lejeune dat ze hem wilde ontmoeten. De vader van de vermoorde Julie zei toen daar nog niet aan toe te zijn.

Het is onduidelijk of een gesprek ook daadwerkelijk doorgang kan vinden, omdat in de voorwaarden van de vrijlating van Martin staat dat ze geen contact mag opnemen met slachtoffers en hun naasten. Een rechter zou die voorwaarden wel kunnen aanpassen.

Martin kwam eind augustus voorwaardelijk vrij. Sindsdien verblijft ze in het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen. Martin, die sinds 1996 vastzat, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. Haar ex Dutroux zit een levenslange gevangenisstraf uit.

'Salmonellazalm Foppen onvoldoende getest'

Visbedrijf Foppen heeft de zalm die honderden mensen ziek heeft gemaakt vermoedelijk niet goed getest op afwijkingen. Als de procedures goed waren opgevolgd waren minder mensen ziek geworden. Dat zegt IJsbrand Velzeboer, expert op het gebied van voedselveiligheid, donderdag in Trouw.

De zalmschalen gingen mogelijk wekenlang besmet over de lopende band. Volgens Velzeboer heeft Foppen de procedures niet goed gevolgd. "Ten eerste moeten bedrijven analyseren of materiaal wel geschikt is voor gebruik met voedsel, dat is hier duidelijk niet het geval", stelt hij.

Foppen had daarna de schoonmaakprocedures moeten herzien om te kijken of die nog wel geschikt waren voor het nieuwe materiaal. "In dit geval lijken de schalen mij niet goed schoongemaakt. Verder is het nemen van proefmonsters onderdeel van elk voedselveiligheidsprogramma."

Bij letselschade-expert Yme Drost hebben zich inmiddels zo'n twintig mensen gemeld die een schadevergoeding eisen van Foppen. Dat zei hij donderdagochtend op Radio 1. Het gaat om claims van enkele honderden tot een paar duizend euro. Enkele slachtoffers lagen enige tijd in het ziekenhuis nadat ze van de besmette zalm hadden gegeten.

Na het eten van de salmonellazalm werden zeker 550 mensen ziek. Twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van de besmetting. Beide cijfers liggen volgens het RIVM vermoedelijk een stuk hoger.


'Salmonellazalm Foppen onvoldoende getest' (Foto: Novum)

Beugelloze beha voor Rotterdamse agentes

Vrouwelijke agenten van het korps Rotterdam-Rijnmond krijgen van hun werkgever een beugelloze beha voor onder het veiligheidsvest. Dat schrijft Metro donderdag naar aanleiding van een tweet van de voorzitter van de ondernemingsraad van het korps.

Het besluit is genomen nadat agentes erover hadden geklaagd dat het dragen van een beha met beugels onder een veiligheidsvest oncomfortabel is.

Stelling: Controleer strenger op verlichting weggebruikers

De dagen worden donkerder en bevatten meer regen. Kortom: het is herfst. Dat heeft tot gevolg dat de zichtbaarheid op de wegen een stuk minder aan het worden is. Ondanks dat automobilisten altijd flink klagen over fietsers zonder licht kunnen de automobilisten er zelf ook wat van. Zo zijn er mensen die rijden met hun mistlampen continue aan, zijn er mensen met niet goed afgestelde Xenon verlichting en zijn er mensen waarbij de verlichting gewoon niet goed werkt.

De stelling voor deze donderdag luidt daarom als volgt:

Er moet beter gecontroleerd worden op het juiste gebruik van verlichting bij automobilisten.

Energie wordt goedkoper

De energierekening gaat volgend jaar omlaag. Producenten Eneco en Nuon willen de tarieven verlagen met ruim tachtig euro per jaar. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. De tarieven gaan omlaag dankzij de wereldwijd lagere gasprijs.

Overigens gaat de belasting op energie volgend jaar wel omhoog. Het precieze effect is nog onduidelijk, maar Eneco verwacht dat een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik ongeveer 47 euro meer belasting gaat betalen.

Eneco en Nuon zijn twee van de drie grootste energiebedrijven in Nederland. Ongeveer de helft van de Nederlanders is er klant.

Klokkenluider VUmc stapt alsnog naar de rechter

De op non-actief gestelde longarts Piet Postmus van het VUmc stapt alsnog naar de rechter om zijn baan terug te krijgen. Na gesprekken met het ziekenhuis is er nog altijd geen zicht op een terugkeer als afdelingshoofd, schrijft De Telegraaf donderdag.

Postmus werd eind augustus op non-actief gesteld toen hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht had gewaarschuwd over de gang van zaken op de longafdeling. Door een slepende ruzie zou de veiligheid van de patiënten niet langer gewaarborgd zijn.

Volgens Postmus' advocaat Felix Chorus heeft Postmus tijdens gesprekken met het VUmc ingestemd voorlopig alleen terug te keren als longarts. Ook zou hij zich enkele maanden niet bemoeien met de gang van zaken zodat het ziekenhuis een reorganisatie kan doorvoeren.

"Maar daarna wil hij weer afdelingshoofd worden, zijn eigen functie weer oppakken. Dat is onbespreekbaar", aldus Chorus in de krant. "Men wil Postmus definitief uit zijn functie ontheffen. Hij wordt hierdoor het slachtoffer van een probleem dat hij zelf heeft aangekaart."

Postmus had eerder een kort geding aangespannen tegen het VUmc, maar zag daarvan af toen de raad van bestuur toezegde in gesprek te willen gaan. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt in de krant nog altijd in gesprek te zijn met de gewezen longarts.

Een andere gerenommeerde chirurg, Rick Paul, lijkt ook een andere baan te krijgen. Bronnen melden aan De Telegraaf dat hij alleen kan terugkeren als docent anatomie. Paul zit al maanden ziek thuis. Hij was net als Postmus naar de IGZ gestapt om de problemen in het ziekenhuis aan de kaak te stellen.

'Geen verplichte registratie bij wietpas'

Nederlandse klanten van coffeeshops hoeven zich mogelijk niet meer verplicht te registreren als de wietpas volgend jaar wordt ingevoerd. Coffeeshops worden daardoor geen besloten clubs meer. Buitenlanders zouden nog wel uit de shops geweerd moeten worden. Dat schrijft het AD donderdag op basis van Haagse bronnen.

De invoering van de wietpas levert tot nu toe weinig positieve geluiden op. In de steden waar de pas al ingevoerd is, neemt in een groot deel van de gevallen de illegale straathandel toe en lopen bezoekersaantallen van coffeeshops terug omdat veel mensen geen zin hebben om zich verplicht te registreren. Ook is er veel overlast op straat.

De wietpas moet op 1 januari landelijk worden ingevoerd. Veel steden pleiten voor uitstel. Grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zeggen er niets in te zien. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei eerder reden te zien om de landelijke invoering uit te stellen of de pas helemaal af te schaffen. Hij komt eind deze maand met een evaluatie.

Flinke vertraging op A15 door kapotte auto

Een kapotte auto zorgt donderdagochtend voor flink wat vertraging op de A15 bij Rozenburg. Door het pechgeval is een rijstrook dicht wat vanaf Ridderkerk al voor een lange file zorgt. Even voor 07.00 uur stond er 22 kilometer, meldt de ANWB.

Een kapotte vrachtwagen zorgde eerder in de Botlektunnel op de A15 richting Europoort al voor file. Daar ontstond een file van ruim vier kilometer doordat er twee rijstroken moesten worden afgesloten. De weg is daar inmiddels weer open. Naar verwachting is de weg bij Rozenburg ook snel weer open.

FOK! wat een weer...Warmer en meer zon

Goedemorgen! Het weer gaat steeds meer de goede kant op. Vanaf morgen zal de zon steeds meer te zien zijn en zal het overwegend droog blijven. Vandaag komen er vooral in het oosten van het land opklaringen voor, terwijl er in het westen meer bewolking is.

Uit de bewolking kan plaatselijk wat regen vallen, maar met een beetje geluk blijft de neerslag net ten westen van ons land. Tegen de avond zal de bewolking ook in het oosten van het land weer dikker gaan worden. De wind komt uit het zuiden en is aanmerkelijk minder dan gisteren en is hooguit matig tot vrij krachtig. De temperatuur stijgt ook flink en loopt op naar waarden tussen de 17 en 21 graden. Dit is behoorlijk warm voor deze tijd van het jaar. Morgen doen we het zelfs nog iets beter...

De maand oktober is tot nu toe behoorlijk nat verlopen in met name Noord-Holland. In Obdam is deze maand al ruim 135 mm regen gevallen. Relatief droog is het vooral in Groningen en Noord-Limburg, want daar is niet meer dan 45 tot 50 mm gevallen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Rustig in Weesp.Mijn zus Barbara maakte onlangs deze schitterende en kalme foto in Weesp.

De nieuwe PS Store uitgelegd in video

Sony heeft de PlayStation Store een serieuse make-over gegeven. Niet alleen heeft Sony er een visueel feestje van geprobeerd te maken, maar alles moet volgens het bedrijf ook makkelijker te vinden zijn.

Hiernaast heeft de nieuwe store nu ook alles onder één dak qua films en games. Om alles goed te kunnen laten zien heeft Sony een videowalkthrough uitgebracht waarin zij alle nieuwe features laten zien.

De nieuwe PlayStation Store is al beschikbaar in Oostenrijk, België, Nederland en Zwitserland. Gedurende de komende week wordt de nieuwe store wereldwijd uitgerold.

Laatste blog van Football Manager 2013

Het is zo ver: Miles Jacobson is uitgepraat over Football Manager 2013. In deze laatste blog feliciteert hij ons met het zo lang kijken naar zijn blogs, pakt hij nog wat kleine verbeteringen en toevoegingen uit het spel erbij en maakt hij de licenties bekend.

Het toespreken van het team is aangepakt en natuurlijk is er Facebookintegratie. Competities uit Engeland, Noord-Ierland, Wales, Schotland, Spanje, Italië, Zweden, Frankrijk, Australië, Zuid-Korea, Noord-Amerika en Denemarken zijn geregeld met licenties. De Nederlandse, Italiaanse, en een paar losse clubs zijn allen apart gelicenseerd.

Football Manager 2013 komt 2 november uit voor Windows en Mac.

Dieven stelen 12 lijken in Duitsland

Autodieven hebben bij Berlijn een vrachtwagen geladen met 12 lijken gestolen. Volgens justitie was de diefstal in de nacht van zondag op maandag bij een in transport van stoffelijke overschotten gespecialiseerd bedrijf in Hoppegarten. De lichamen zouden maandag naar een crematorium worden gebracht.

"De dieven hadden het waarschijnlijk niet gemunt op de 12 lijken", aldus een woordvoerder van justitie. Die vermoedt dat de dieven de vrachtwagen en twee andere voertuigen die ze meenamen ergens in Oost-Europa willen verpatsen. Waar de lijken nu zijn, is niet bekend.

Rimpelvuller uit handel gehaald wegens complicaties

De rimpelvuller Hyacorpis is uit de handel genomen. Het middel om rimpels te verwijderen veroorzaakt complicaties. Zo kunnen er zwellingen ontstaan, heeft de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) geconstateerd.

De NVCG heeft dit gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de leverancier Dalton Medicare. In gezamenlijk overleg is besloten om uit voorzorg het product voorlopig uit de markt te nemen.

Patiënten die behandeld zijn met Hyacorp krijgen van hun behandelend arts een oproep voor een controleafspraak. Als dit voor 15 november niet is gebeurd moeten patiënten zelf contact op nemen met een NVCG-arts.

Motorenbouwer Cosworth te koop

Motorenbouwer Cosworth staat volgens The Times in de etalage. Volgens de krant willen grootaandeelhouders Gerry Forsythe en Kevin Kalkhoven van het bedrijf af. De Zwitserse bank UBS moet een overnamekandidaat vinden.

Er wordt mogelijk eerst gekeken bij Rolls Royce dat voor haar luchtvaartmotoren onderdelen bij Cosworth afneemt. Mocht het tot een akkoord komen dan is nog niet duidelijk wat er met de motorsporttak van Cosworth zal gaan gebeuren. Het bedrijf levert in de Formule 1 motoren aan Marussia en HRT en lijkt ook in 2014 in de sport verder te willen gaan. De plannen voor nieuwe krachtbronnen liggen al op de tekentafel.

Aantal doden door meningitis in VS naar negentien

Het aantal mensen dat tot dusver in de Verenigde Staten is overleden als gevolg van een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking is gestegen naar negentien. Dat heeft het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding woensdag bekendgemaakt.

De meest recente doden vielen in Tennessee, Florida en Virginia. In totaal zijn 247 mensen in vijftien verschillende Amerikaanse staten besmet geraakt. De besmettingen zijn terug te voeren tot enkele partijen verontreinigde pijnbestrijdingsmiddelen. De ampullen met het middel, methylprednisolonacetaat, zijn verontreinigd met een schimmel. Het medicijn is inmiddels teruggehaald.

Fungale meningitis is niet besmettelijk, in tegenstelling tot de virale of bacteriële vormen, die veel vaker voorkomen. De schimmelinfectie kan worden bestreden met hoge doses antifungale middelen, die doorgaans intraveneus worden toegediend in ziekenhuizen.

Verkrachtingszaak marechaussee Bonaire geseponeerd

De verkrachtingszaak tegen een hoge officier van de marechaussee op Bonaire is geseponeerd. Een woordvoerder van het OM op Bonaire laat woensdag weten dat er onvoldoende bewijs is om de man te vervolgen.

De marechaussee had op haar beurt aangifte gedaan wegens laster, smaad en het doen van een valse aangifte, tegen de vrouw die tegen de officier aangifte deed. Ook deze zaak is geseponeerd.

De betrokkenen zijn dinsdag van de beslissing van het OM op de hoogte gebracht. De man is nooit aangehouden.

Mtiliga kan interlands Denemarken vergeten

Patrick Mtiliga zal de komende jaren niet meer voor zijn land Denemarken uit mogen komen. De oud-speler van Excelsior, Feyenoord en NAC Breda weigerde in het met 3-1 van Italië verloren WK-kwalificatieduel een warming-up te doen.

De speler van de Deense kampioen FC Nordsjaelland was voor de wedstrijd buiten de basiself gevallen, maar door een blessure van Simon Poulsen mocht Mtiliga toch aan de aftrap verschijnen. Hij weigerde echter, waarna oud-Utrechter Michael Silberbauer linksback moest spelen. Bondscoach Morten Olsen: "Mtiliga heeft zijn laatste wedstrijd voor Denemarken gespeeld. Dit is onacceptabel. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt."

Del Potro in thriller langs Brands in Wenen

Juan Martin del Potro heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi in Wenen. De als eerste geplaatste Argentijn ontdeed zich met veel moeite van de Duitser Daniel Brands met 6-7 (5), 7-6 (4) en 7-6 (6). De ruim drie uur durende partij leverde liefst 62 aces op, waarvan dertig op naam kwamen van de 24-jarige Del Potro.

In de volgende ronde neemt Del Potro het op tegen de winnaar van de partij tussen thuisspeler Dominic Thiem en de Australiër Marinko Matosevic, die in de eerste ronde nog Robin Haase versloeg. De als vierde geplaatste thuisfavoriet Jürgen Melzer werd met 3-6, 6-3 en 6-7 (4) uitgeschakeld door Gilles Müller uit Luxemburg.

In Stockholm bereikten Nicolas Almagro en Lleyton Hewitt de kwartfinale. De als derde geplaatste Spanjaard was de Roemeen Marius Copil de baas met 6-4 en 7-6 (4). Hewitt versloeg de Fin Jarkko Nieminen (8) met 7-6 (2), 2-6 en 6-4. De Australiër kan zich op gaan maken voor een ontmoeting met Almagro.

De Duitser Florian Mayer, als vierde geplaatst in Zweden, verloor van de Litouwer Ricardas Birankis: 6-4, 4-6 en 2-6.


Del Potro in thriller langs Brands in Wenen (Foto: Novum)

Stuttgart maanden zonder spits Cacau

VfB Stuttgart kan in elk geval de komende drie maanden niet beschikken over aanvaller Cacau. De 23-voudig Duits international heeft woensdag tijdens de training zowel een gescheurde kruisband als een gescheurde binnenband in de linkerknie opgelopen. De knie van Cacau zit voorlopig in het gips, waarmee de artsen een operatie hopen te voorkomen.

De 31-jarige Cacau, die in Brazilië is geboren, stond dit seizoen drie keer in de basis en kwam twee keer als invaller in het veld. Hij was een keer trefzeker. "Dit is natuurlijk heel bitter voor de club en de speler. We hopen een operatie te vermijden, want dan zou hij nog langer zijn uitgeschakeld", zei technisch directeur Fredi Bobic.


Stuttgart maanden zonder spits Cacau (Foto: Novum)

'Demi Moore nog niet over bedrog Kutcher heen'

Demi Moore heeft grote moeite om de breuk met Ashton Kutcher te verwerken. De 49-jarige actrice kondigde vorig jaar aan te gaan scheiden omdat de acteur niet trouw was geweest. Een ingewijde vertelt aan het Amerikaanse tijdschrift People dat Moore nog steeds 'jaloers en gefrustreerd' is.

Met name de reden van de breuk zou de actrice niet kunnen verwerken. "Wat zo vernederend was, is dat Asthon Kutcher haar zo openlijk heeft bedrogen", zegt een ingewijde. Ook zou Moore het niet kunnen verkroppen dat haar 34-jarige ex inmiddels gelukkig is met Mila Kunis.

Moore liet zich begin dit jaar opnemen in een kliniek. Er gaan geruchten dat ze kampt met een drugsverslaving en aan een eetstoornis lijdt. Een bron zegt dat de actrice nog steeds niet helemaal is hersteld. "Haar vrienden zijn er niet van overtuigd dat ze weer helemaal beter is."

Fable: The Journey

Fable. Een franchise waar ik met heel veel plezier in heb rondgedwaald en veel uur speelplezier aan heb beleefd. Ik was dan ook blij verrast met de aankondiging van Fable: The Journey. En met Peter Molineux die tijdens de aankondiging de lat erg hoog heeft gelegd was mijn interesse gewekt. Het zou geen on-railservaring worden en het zou een unieke blik geven op de wereld van Albion. Na een zeer prettige Kinect-ervaring met een ander spel en met een hoofd vol Fable-herinneringen ging ik aan de slag.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #846
©FOK.nl e.a.