Zeven werken gestolen uit Kunsthal

Bij de inbraak in de Kunsthal in Rotterdam zijn zeven schilderijen gestolen. Het gaat om twee werken van Claude Monet en doeken van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. Dat meldt de politie, die afbeeldingen van de gestolen schilderijen heeft gepubliceerd. Schilderijen van de kunstenaars worden doorgaans voor miljoenen euro's geveild.

Van Monet werden twee Britse taferelen meegenomen: Waterloo Bridge, London en Charing Cross Bridge, London. Van Picasso werd een doek getiteld Tête d'Arlequin gestolen. Het ontvreemde schilderij van Matisse heet La Liseuse en Blanc et Jaune. Gauguins Femme Devant une Fenêtre Ouverte, Dite la Fiancée is ook ontvreemd, evenals een zelfportret van Meyer de Haan en Woman with Eyes Closed van Lucian Freud. Alle werken dateren uit de periode tussen het einde van de negentiende eeuw en het begin van het millennium.

De forensische opsporing van de politie heeft inmiddels ook sporen veiliggesteld. De inbraak lijkt goed te zijn voorbereid, zegt de politie. Het is nog niet duidelijk of er een of meerdere daders zijn.

De inbraak bij de Kunsthal vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. De schilderijen die werden meegenomen behoren tot de toonaangevende Triton-collectie, waar ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Kunsthal een tentoonstelling aan is gewijd.

De politie bekijkt camerabeelden en spreekt met mogelijke getuigen. De Kunsthal hield de deuren dinsdag gesloten voor publiek.


Zeven werken gestolen uit Kunsthal (Foto: Novum)