Eerste verdachten Haren voor de rechter

Zes verdachten moeten maandag voor de politierechter in Groningen verschijnen voor hun rol in de Project X-rellen in Haren. In een zogeheten snelrechtzitting staan ze terecht voor openlijke geweldpleging. De zitting begint om 11.00 uur.

Vrijdag werd bekend dat acht nieuwe verdachten zijn opgepakt, waarmee het totaal op 47 komt. Dinsdag staan twaalf verdachten terecht. Voor de tientallen minderjarige verdachten worden zittingen georganiseerd op 15 en 29 oktober.

Het Openbaar Ministerie meldde vrijdag dat mensen die schade hebben opgelopen een beroep kunnen doen op een speciaal schadefonds, dat is bedoeld om een deel van de schade te verhalen op de daders. De officier van justitie zal daar waar mogelijk aan de rechter vragen om verdachten een bedrag in het fonds te laten storten.

Het Groningse dorp werd 21 september overspoeld door duizenden jongeren nadat een 16-jarig meisje haar verjaardagfeestje op Facebook had aangekondigd. Er ontstonden grote rellen en de ME moest ingrijpen. Onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto's zorgden voor meer dan een miljoen euro schade. Tientallen mensen raakten gewond, onder wie vijftien agenten.

Een commissie onder leiding van oud-PvdA-leider Job Cohen doet onderzoek naar de rellen en het optreden van politie en gemeente. De oud-burgemeester zei zeker een halfjaar nodig te hebben.