Moord op liefdesrivaal bestraft met 15 jaar cel

Een 50-jarige Haarlemmer moet vijftien jaar de cel in voor de moord op de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin in april. De rechtbank in Haarlem legde daarmee een flink zwaardere straf op dan de tien jaar die justitie had geëist.

De man schoot op 11 april in zijn woonplaats de nieuwe partner van zijn ex met een vuurwapen van dichtbij door zijn hoofd. Daardoor kwam het 41-jarige slachtoffer te overlijden. De man verklaarde naar de man te zijn gegaan om te praten. Uit zelfbescherming zou hij een revolver mee hebben genomen.

De rechtbank acht die verklaring echter 'zeer onaannemelijk'. Ook vinden de rechters de moord ernstiger dan de officier van justitie heeft geschetst. Daarnaast brengt dit soort zaken volgens de rechtbank 'sterke gevoelens van onrust en angst' in de samenleving met zich mee.

Omdat de man volgens deskundigen destijds depressief was, werd de Haarlemmer enigszins verminderd toerekeningsvatbaar bevonden. Ondanks dat werd alsnog de zwaardere straf van vijftien jaar cel passend geacht.