PvdA op 1 bij scholieren; Piraten verrassend 5e

De PvdA is de grootste partij geworden bij de scholierenverkiezingen, die de afgelopen dagen zijn gehouden op scholen door het hele land. De PvdA krijgt 22 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD met achttien procent.

De PVV is onder scholieren de derde partij, met dertien procent van de stemmen. Twee jaar geleden werd die partij nog eerste. D66 is nummer vier met tien procent van de stemmen. De vijfde plaats is verrassend voor de Piratenpartij, die de steun krijgt van negen procent van de 117.650 scholieren uit het voortgezet onderwijs en het mbo die hebben gestemd.

Leerlingen uit de hoogste twee klassen van het basisonderwijs mochten ook stemmen, in het kader van de kinderverkiezingen. Ook bij hen wint de PvdA, met 23 procent van de stemmen. De VVD krijgt twintig procent. De derde plaats is voor de Partij voor de Dieren, met dertien procent van de stemmen. GroenLinks krijgt elf procent en de PVV zeven procent.

De scholierenverkiezingen worden gehouden sinds 1963. Door de jaren heen is het een steeds grootschaliger evenement geworden. De uitslag wordt steevast bekendgemaakt op de dag voor de 'echte' verkiezingen.