OESO: eurocrisis trekt wereldeconomie mee

De schuldencrisis in Europa duwt de eurozone in recessie en dat trekt de gehele wereldeconomie naar beneden. Dat constateert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag in een rapport.

De OESO voorziet dat zelfs de groei van het economische trekpaard Duitsland aan het vertragen is. De grootste economie van Europa zou aan het einde van het jaar wel eens in een recessie kunnen belanden. De organisatie voorspelt een krimp van een half procent in het derde kwartaal en van 0,8 procent in het vierde kwartaal.

In een toelichting zei hoofdeconoom Pier Carlo Padoan dat hij de recente vooruitgang in Europa om de crisis aan de te pakken 'bemoedigend' vindt. Wel moet er nog meer gebeuren.

Padoan zei 'reikhalzend' uit te kijken naar het nieuws van de Europese Centrale Bank later donderdag. De bank presenteert naar verwachting meer details over het programma om staatsobligaties van landen als Italië en Spanje op te kopen om zo de leenkosten te drukken.

De Verenigde Staten zijn volgens de OESO de enige uitzondering onder de ontwikkelde landen met een sterker wordende groei. Voor het derde en vierde kwartaal voorziet de organisatie dat de Amerikaanse economie met 2 en 2,4 procent groeit door herstel van de woningmarkt en de aanpak van de hoge schuld van het land.

Padoan waarschuwde wel dat de vooruitzichten met grote onzekerheid omgeven zijn, met name door de eurocrisis. "De wereldwijde economie kampt met grote risico's en dat kan de groei verder naar beneden trekken."