[Vuelta] Contador slaat dubbelslag

Alberto Contador heeft woensdag op overtuigende wijze de macht gegrepen in de Ronde van Spanje. De kopman van Saxo Bank slaagde er eindelijk in klassementsleider Joaquin Rodriguez op afstand te rijden. Contador won de zeventiende etappe naar Fuente De en zag concurrent Rodriguez op ruim tweeënhalve minuut binnenkomen. Alejandro Valverde werd tweede en stak Rodriguez ook voorbij in het klassement.

Rodriguez maakte de afgelopen week een sterke indruk. Hoe vaak en hoe hard Contador ook demarreerde, de kopman van Katusha had overal een antwoord op. Zelfs maandag op de ongekend steile Cuitunigru kreeg Contador zijn landgenoot niet op de knieën. Rodriguez' kansen op de eindzege leken te stijgen, omdat er op papier niet veel kansen meer waren voor Contador om aan te vallen.

Uitgerekend in een overgangsetappe moest Rodriguez het antwoord schuldig blijven. In de rit naar Fuente De moest eerst een col van de derde categorie en vervolgens twee van de tweede categorie beklommen worden. Gezien het eerdere klimwerk van de Vuelta leek dat een schijntje voor het peloton.

De ultieme coup van Contador diende zich aan op de voorlaatste berg, de Collado de Hoz. De Spanjaard, die zijn eerste grote ronde rijdt sinds het uitzitten van een dopingschorsing, demarreerde op iets minder dan acht kilometer van de top en voor het eerst deze ronde had Rodriguez geen antwoord.

Katusha was de wanhoop nabij en liet Alberto Losada uit de kopgroep terugzakken om kopman Rodriguez bij te staan. Het mocht niet baten, want de voorsprong van Contador liep met rasse schreden op. De tweevoudig tourwinnaar kreeg hulp van oud-ploeggenoot Paolo Tiralongo.

Op dertien kilometer van de meet, toen al begonnen was aan de slotklim, moest Rodriguez ook Valverde laten gaan. De nummer drie van het klassement maakte samen met Sergio Henao en Gorka Verdugo nog jacht op koploper Contador, maar ze kwamen te laat. Contador hield op de streep zes seconden over.

In het algemeen klassement verdedigt Contador nu een voorsprong van 1.52 op Valverde. Rodriguez volgt op bijna tweeënhalve minuut. De Nederlanders handhaafden zich in de top van het klassement. Laurens ten Dam rukte door zijn vijftiende plaats zelfs een plekje op en staat nu zevende. Gesink, die twintigste werd, neemt de zesde plek in.