De Jager negeert Finse uitspraak over euro

Het kabinet reageert opnieuw niet op een uitspraak van een Finse minister, waarin wordt gespeculeerd op het uiteenvallen van de eurozone. De inspanningen moeten zijn gericht op het bijeenhouden van de munt, liet minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag weten na afloop van de ministerraad.

De gewraakte uitspraak is afkomstig van de Finse minister van buitenlandse zaken Erkki Tuomioja. In de Britse krant The Daily Telegraph zegt hij vrijdag dat zijn land zich voorbereidt op een breuk in de eurozone. Finland heeft in dat geval een noodplan klaarliggen, stelt hij.

De Jager liet weten dat hij niet van plan is een 'recensie' te geven van de uitspraken van de Finse minister. Nederland speculeert nooit in het openbaar op het uiteenvallen van de eurozone, zei De Jager. De focus moet erop zijn gericht dat alle landen in de eurozone blijven. Niettemin bereidt ook Nederland zich voor op onwaarschijnlijke scenario's.

De minister zei verder dat hij te doen heeft met zijn Finse collega-minister van financiën. Daarmee heeft hij een goede relatie, en die zit ook op de Nederlandse lijn van een streng begrotingsbeleid. Niettemin is het verstandig wanneer regeringen met één mond praten, zoals ook in Nederland gebeurt, aldus De Jager.

De uitspraken van de Finse minister hebben inmiddels geleid tot Kamervragen van PVV-leider Geert Wilders. Hij eiste een reactie van het kabinet op de uitspraken en wil weten op welke manier Nederland zich voorbereidt op het uiteenvallen van de eurozone.

Finland zorgde begin juli ook al voor ophef, toen de minister van financiën verklaarde dat het land niet bereid is om de euro tegen elke prijs te behouden. Daarop zei De Jager dat ook Finland erg is gebaat bij de gemeenschappelijke munt. Premier Mark Rutte (VVD) wilde destijds evenmin de woorden van de Finse minister 'recenseren'.