Griekse politie jaagt op moordenaars immigrant

De Griekse politie maakt jacht op vijf personen die vermoedelijk betrokken zijn bij de moord op een Irakese immigrant in het centrum van Athene. Dat hebben de autoriteiten gisteren gezegd. Het aantal aanvallen op immigranten is de laatste tijd toegenomen. Extreemrechtse groeperingen menen dat een stijging van het misdaadcijfer is toe te schrijven aan de immigranten.

In een verklaring zei de Griekse politie dat de Irakees zondagochtend werd aangevallen door vijf personen. Hij werd meerdere keren met een scherp voorwerp gestoken, waarschijnlijk een mes. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar enkele uren later. Eerder al werden een Roemeen en een Marokkaan aangevallen, maar zij wisten te ontkomen aan hun belagers.

De Griekse minister van openbare orde Nikos Dendias heeft de nabestaanden zijn condoleances aangeboden. Hij verklaarde dat 'de staat meedogenloos zal optreden tegen alle plegers van misdaden, welk excuus ze ook gebruiken om deze te rechtvaardigen'.

De extreemrechtse partij Gouden Dageraad heeft ingespeeld op de vrees voor een toename van de misdaad die onder de bevolking leeft. De partij wist bij de laatste verkiezingen zo'n zeven procent van de stemmen te trekken. Partijleden hebben zichzelf de rol van beschermheer aangemeten door voedsel te distribueren - maar alleen aan mensen met een Grieks identiteitsbewijs - en klusjes voor ouderen te doen.

De regering heeft geprobeerd om de toenemende invloed van Gouden Dageraad te keren door illegale immigratie stevig aan te pakken. Begin augustus werd er een operatie gelanceerd waarbij immigranten werden opgepakt en de grenscontroles werden opgevoerd.