Vaticaan gaat het Westen herkerstenen

Het katholicisme heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad in het Westen. De talloze misbruikschandalen, de verhalen over castraties van homoseksuele jongens, de verdachte omstandigheden waaronder meerdere jongeren de dood vonden in internaten: ze hebben het katholieke geloof er niet populairder op gemaakt.

Het Vaticaan vindt het daarom tijd voor een tegenoffensief en dat wordt groots aangepakt. Aartsbisschop Salvatore Rino Fisichella, een van de ideologen van het Vaticaan, gaf onlangs in een interview met het Belgische weekblad Knack aan dat er sprake zal zijn van een 'nieuwe evangelisatie van het Westen'. 

Fisichella is niet erg te spreken over de schandalen rondom de katholieke kerk. "Ik ben woedend. Ieder schandaal tast onze geloofwaardigheid aan en ik wil geloofwaardig zijn wanneer ik het evangelie verkondig." Desondanks ziet hij ook de positieve aspecten van het katholicisme. De aartsbisschop roemt met name de zelfopoffering die allerlei katholieken wereldwijd tentoonspreiden.

De herkerstening zal mogelijk moeten worden gemaakt door zo veel mogelijk mensen zover te krijgen dat ze actief gaan evangeliseren. Op die manier moeten er weer meer mensen overtuigd worden van 'de wonderen van het geloof' en de 'leer van Jezus Christus'. Het liefst natuurlijk door zich te verbinden aan het katholicisme.