Nieuw misbruikmeldpunt vanaf oktober

Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen vanaf 1 oktober terecht bij een nieuw meldpunt. Dat laat staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag weten.

De bewindsvrouw reageert hiermee op de oproep van Rieke Samson. De voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar misbruik in overheidsinstellingen zei woensdag in dagblad Trouw dat de overheid haast moet maken met een nieuw meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik.

Het nieuwe meldpunt wordt ondergebracht bij Slachtofferhulp Nederland (SHN). Via één landelijk nummer worden slachtoffers snel in contact gebracht met de juiste hulpverleners en instanties.

SHN gaat daarbij nauw samenwerken met Advies- en Meldpunten Kindermishandeling, Steunpunten Huiselijk Geweld, Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Slachtoffers kunnen ook nog steeds rechtstreeks bij deze instanties terecht. SHN komt ook met één landelijk nummer waar slachtoffers terechtkunnen.

Het meldpunt wordt gefinancierd door het rijk. Het meldpunt wordt operationeel voordat de commissie-Samsom klaar is met haar werk. Hierdoor is gewaarborgd dat slachtoffers die zich nu bij deze commissie melden, weten waar ze terechtkunnen.

Het idee voor de instelling van één landelijk meldpunt is afkomstig van Samson en de commissie-Deetman die onderzoek deed naar misbruik in de katholieke kerk. Door het werk van beide commissies werd duidelijk dat het voor te veel slachtoffers onvoldoende duidelijk is bij welke van de bestaande instanties zij kunnen aankloppen.