'Misbruikpastoor' vecht terug

Een van seksueel misbruik beschuldigde pastoor uit Roermond weerspreekt publiekelijk dat hij bij dergelijke zaken betrokken is geweest. Dat deed hij zaterdagavond in het programma Nieuwsuur. De pastoor, Jan Schafraad, wordt daarbij bijgestaan door enkele parochianen. Het misbruik zou in de jaren '60 hebben plaatsgevonden op jongensinternaat Bleijerheijde in Kerkrade. Pastoor Schafraad gelooft in dezen niet in het toekeren van de andere wang en noemt de beschuldigingen 'fantasie'.

De publieke ontkenning van zaterdagavond is niet de eerste stap die Schafraad zet in deze zaak. Zo noemde hij al eerder de namen van de aanklagers in een brief die hij stuurde aan oud-leerlingen van het internaat. In die brief vroeg hij om informatie over de aanklagers. De klagers noemen dat chantage. Een van de klagers heeft zich inmiddels teruggetrokken. Volgens Schafraad is dat omdat hij toegaf gelogen te hebben.

Een van de andere aanklagers heeft een kort geding aangespannen dat maandag zal dienen. Hij eist dat een deskundigenrapport dat over hem werd opgesteld in opdracht van de pastoor niet wordt gebruikt in het onderzoek, aangezien dat rapport zijn door de kerk gegarandeerde anonimiteit zou schenden.