'Hitchcock was een kwaadaardig genie'

Alfred Hitchcock staat bij velen symbool voor tijdloze filmklassiekers zoals Psycho en Vertigo. Tijdens de opnames voor The Birds en Marnie liet de Britse filmmaker zich bij hoofdrolspeelster Tippi Hedren van een minder aangename kant zien. Bij een voorstelling van de HBO-film The Girl onthult Hedren dat Hitchcock ongewenste avances bij haar maakte en er voor zorgde dat ze niet meer bij andere regisseurs aan het werk kwam, nadat ze niet inging op de seksuele verzoeken van de regisseur.

"Ik denk dat hij een enorm trieste man was. We hebben het hier over een man met een geniaal brein, maar hij was ook kwaadaardig en afwijkend tot op het gevaarlijke af, vanwege het effect wat hij op nietsvermoedende mensen had." aldus actrice Tippi Hedren, die aanwezig was bij een paneldiscussie na de voorstelling van de nieuwe HBO-film The Girl. "Hij mag misschien mijn carrière hebben geruïneerd, maar niet mijn leven. Als dit in de huidige tijd zou gebeuren, was ik een erg rijke vrouw geworden!"

De nu 82-jarige actrice was een fotomodel toen Hitchcock haar inhuurde voor The Birds. Hoewel er momenten van plezier waren toen hij haar persoonlijke acteercoach werd en acteerlessen gaf, werd ze op andere momenten verschrikkelijk door hem behandeld. Deze gebeurtenissen vormen de basis van Julian Jarrold's tv-film The Girl, die in oktober op de Amerikaanse tv zijn debuut maakt. Sienna Miller is in de film te zien als Hedren. De 'Master Of Suspence' wordt vertolkt door Toby Jones.

The Girl is gebaseerd op het boek Spellbound By Beauty van Donald Spoto. Scenarioschrijfster Gwyneth Hughes sprak voor de film met mensen die bekend waren met de relatie tussen Hitchcock en Hedren, zoals kostuum conservator Rita Riggs, Marnie-actrice Diane Baker en Hitchcock's Co-regisseur Jim Brown, wiens personage ook prominent in de film te zien is. Het is nog niet bekend wanneer The Girl in Nederland te zien zal zijn.


De trailer voor The Birds.