Red Bull ontkomt aan straf

Het Formule 1-team Red Bull Racing is vlak voor de Grand Prix van Duitsland ontkomen aan een straf. Autosportfederatie FIA constateerde dat de motorsoftware van de Oostenrijkse bolides niet conform het reglement was, maar de stewards op Hockenheim besloten Sebastian Vettel en Mark Webber hun gridposities mochten behouden.

De FIA constateerde dat bij een gematigd toerental de motoren niet zo presteerden zoals op basis van eerdere metingen verwacht mocht worden. Dit kan er op duiden dat een geblazen diffuser aangestuurd kan worden of dat er sprake is van tractiecontrole. Dat laatste is verboden, terwijl de geblazen diffuser via de positie van de uitlaten tot het verleden moest behoren.

Na het horen van Red Bull concludeerden de stewards dat strikt naar de regels gekeken de bolide van de Oostenrijkers niet in strijd is met het technisch reglement. Wel werd erbij vermeld dat de stewards zich niet alle argumenten van Red Bull konden vinden. Was Red Bull wel bestraft geweest dan hadden beide auto's achteraan moeten starten of waren ze de rest van het weekend uitgesloten geweest. Hierdoor start Vettel op Hockenheim als tweede en Webber als achtste.

Mogelijk gaat de FIA op basis van het besluit van de stewards de regels zodanig aanpassen dat er op dit punt geen onduidelijkheid meer kan zijn. Hierdoor zou Red Bull later dit seizoen de software van de motor alsnog aan moeten passen.