Kamer pakt weigeraar zelf aan

De Tweede Kamer laat het er niet bij zitten dat het kabinet een besluit over het verbieden van de weigerambtenaar uitstelt tot na de verkiezingen. VVD, D66 en PvdA kondigen aan zelf met wetgeving te komen.

Het kabinet vindt de zaak te principieel om er zelf in demissionaire staat een besluit over te nemen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wees er vrijdag daarnaast nog op dat homo's ook nu al overal moeten kunnen trouwen in Nederland.

De Kamer nam vorig jaar een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen om een eind te maken aan de uitzonderingspositie voor weigerambtenaren. Het kabinet voerde die motie niet uit, maar vroeg advies aan de Raad van State. Die oordeelde dat het niet nodig is om de wet aan te passen, juist omdat er in de praktijk geen belemmeringen zijn.

De VVD stemde destijds tegen de motie. Jeanine Hennis (VVD) liet echter weten dat de VVD nog steeds tegen gewetensbezwaarde ambtenaren is. Zij kondigde daarom dinsdag een amendement aan om 'voor eens en voor altijd' de politie van weigerambtenaren te regelen.

Het aangekondigde amendement kwam Hennis op een sneer van D66'er Gerard Schouw te staan. Volgens hem heeft dat de VVD de rug niet recht gehouden toen de partij er wat aan kon doen. Hij kondigde een eigen initiatiefwetsvoorstel aan. Ineke van Gent (GroenLinks) hamerde erop dat de motie gewoon moet worden uitgevoerd.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en zijn partijgenoot Pierre Heijnen kondigden dinsdag ook aan een amendement in te dienen. Daarmee moeten ambtenaren die weigeren een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht te sluiten ontslagen worden of ander werk binnen de gemeente krijgen.

Spies werd dinsdag vervangen door minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA). Hij herhaalde waarom het kabinet heeft besloten om het besluit uit te stellen. Inhoudelijk wilde hij niet reageren.