Eerste intercontinentale vlucht op zonne-energie

Voor het eerst heeft een vliegtuig op zonne-energie een intercontinentale vlucht volbracht. Het toestel met Bertrand Piccard als piloot landde dinsdagavond op de luchthaven van Rabat. Piccard had twintig uur gedaan over zijn reis van Madrid naar de Marokkaanse hoofdstad.

"Dit was misschien wel de mooiste vlucht van mijn leven. Ik droomde er als kind al van om te kunnen vliegen zonder brandstof", zei Piccard, die al eens de wereld rond is gereisd per luchtballon.

Piccards vliegtuig, de Solar Impulse, is uitgerust met twaalfduizend zonnecellen. Het toestel heeft een spanwijdte gelijk die van een Boeing 777, maar weegt slechts net zo veel als een gemiddelde gezinsauto. Er is in het vliegtuig alleen plaats voor de piloot.

Piccard arriveerde eind mei met zijn Solar Impulse in Madrid vanuit Zwitserland. Slecht weer noopte tot uitstel van de verdere vlucht naar Rabat. Het vliegtuig heeft op zijn reis met tussenlanding in de Spaanse hoofdstad in totaal 2500 kilometer afgelegd.

Piccard startte zijn Solar Impulse project in 2003. In 2014 is een vlucht om de wereld gepland, met een verbeterde versie van het toestel. Het is Piccards streven die vlucht met vijf tussenlandingen te volbrengen.


Eerste intercontinentale vlucht op zonne-energie (Foto: Novum)