Mogelijk toch gefilterd internet voor religieuzen

Als de Eerste Kamer het wil, is het kabinet bereid om de wet aan te passen zodat internetproviders gefilterd internet kunnen aanbieden als abonnees daar bijvoorbeeld uit religieuze motieven behoefte aan hebben. Dat schrijft demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag aan de senaat.

De senaat stemde deze week in met een aanpassing van de Telecomwet, waarmee de zogeheten netneutraliteit voortaan wettelijk is verankerd. Dat houdt in dat providers niet langer diensten of toepassingen op het internet mogen belemmeren of vertragen. Een filter valt daar ook onder.

De Eerste Kamer nam echter ook een motie aan met het verzoek om het internet toch te laten filteren op grond van ideële motieven. Het laten filteren door providers kan alleen mogelijk worden gemaakt door een wetswijziging, schrijft Verhagen. De bewindsman wijst erop dat de Tweede Kamer heeft gekozen geen uitzonderingen op te nemen in de wet.

Er is namelijk een aantal andere mogelijkheden voor abonnees om toch gefilterd internet te krijgen. Zo kunnen ze zelf filtersoftware installeren. Ook kunnen ze hun internet laten filteren via een zogeheten proxyservice. Dit levert gefilterd internet op maar voldoet ook aan de eisen van de netneutraliteit, omdat abonnees altijd zelf kunnen besluiten om geen gebruik te maken van het filter.

Mocht de Eerste Kamer voet bij stuk houden en eisen dat ook internetproviders een filter kunnen instellen, dan is Verhagen bereid om daarvoor een wetswijziging in te dienen bij de Tweede Kamer.