Pyromaan van 't Zandt opnieuw veroordeeld

De pyromaan van 't Zandt, Johnny B., is veroordeeld tot 5 jaar cel, met aftrek van voorarrest. Dat was het vonnis, geveld op donderdag, van de rechtbank in Groningen. De 24-jarige B. wordt samen met Johannes V. uit 't Zandt schuldig bevonden aan een reeks inbraken en brandstichting ten noorden van de stad Groningen. In de uitspraak werd rekening gehouden met het feit dat Johnny B. eerder is veroordeeld en in zijn proeftijd de fout in is gegaan.

Medeverdachte Johannes V. werd veroordeeld tot vier jaar en zes maanden cel. De misdrijven werden eind 2010 en eind vorig jaar gepleegd door het duo. Gezien de voorgeschiedenis van de pyromaan had de politie gedurende dat jaar een peilbaken en afluisterapparatuur in de auto van Johnny B. geplaatst. Zodoende werd vastgesteld dat de twee zich bij de branden en inbraken bevonden toen de misdrijven werden gepleegd. Daarnaast overtuigden getuigenverklaringen de rechter van hun schuld.

Johnny B. kon zijn aanwezigheid bij de branden en inbraken nooit verklaren. Het Openbaar Ministerie eiste enkele weken geleden zeven jaar celstraf. Het is nog niet bekend of Johnny B. in hoger beroep gaat.