[EL] Uitslag Athletic Bilbao - Sporting Portugal

Athletic Bilbao heeft zich geplaatst voor de finale van de Europa League. De Spaanse ploeg poetste in een vermakelijk duel de 2-1 nederlaag uit het uitduel met Sporting Lissabon weg en won met 3-1. Uitblinker was spits Llorente, die twee assists gaf en zelf de beslissende derde goal scoorde.

Athletic Bilbao ging al vroeg op zoek naar een goal om de achterstand van de heenwedstrijd weg te poetsen. Het kreeg goede kansen via Muniain en Llorente, maar het Susaeta die net wist te vinden in de zeventiende minuut. Hij kreeg van Llorente een bal panklaar voor zijn voet en volleerde de bal in de goal.

Voor Van Wolfswinkel was het daardoor een pijnlijke beginfase, want de spits van Sporting liep snel tegen een gele kaart op, wat hem een eventuele finale kostte. Zijn ploeggenoot Pereirinha kreeg een levensgrote kans om de gelijkmaker te maken, maar hij wist de bal niet in de goal te koppen. Een andere kopbal van Polga werd gered door doelman Iraizoz.

Ook Bilbao bleef niet stilzitten. Een perfecte voorzet van Iraloa werd gemist door spits Gómez, die dé kans miste op de 2-0. De goal viel alsnog aan de andere kant. Het was een gefrustreerde Van Wolfswinkel die een bal vanuit een corner binnenschoot. Athletic wist de schade snel te herstellen, want amper twee minuten later stond de 2-1 op het bord via een kopbal van Goméz.

Na rust ging het spektakel door in Spanje. De eerste kans  kwam via Martínez die voor Athletic op de paal kopte. Ook aan de andere kant werd de paal geraakt. Insua schoot een vrije trap tegen de buitenkant van het houtwerk. Het tempo bleef daarna hoog, waarbij Athletic de beste kansen kreeg. Het stuitte zowel bij een schot van Iturraspe en als bij een kopbal van Llorente op doelman Patrício.

Het leek daarna op een verlenging af te stevenen, maar daar stak Llorente, die al twee goals had voorbereid, een stokje voor. Hij was attent bij een voorzet bij de eerste paal en tikte de bal via de paal binnen. Dat doelpunt bleek genoeg voor de finaleplaats voor Athletic, die daarin Atlético Madrid treft.

Athletic Bilbao

3 - 1

Sporting Portugal

 17' Susaeta
 45+1' Gómez
 88' Llorente
   44' v. Wolfswinkel 
 
 Gele kaart: Amorebieta, Gómez (Athletic Bilbao), v. Wolfswinkel, Carrico, Xandão (Sportting Portugal)
 
Stadion: San Mámes , Bilbao
Toeschouwers: 37.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gorka Iraizoz
Iraola
Martínez
Amorebieta
Aurtenetxe
Susaeta
Herrera (Iñigo Pérez/90+4)
Muniain (Ekiza/90)
Iturraspe
Gómez (Toquero/90+3)
Llorente
  Rui Patrício
Pereira
Anderson Polga
Xandão
Insúa
Bruno Pereirinha (Jeffrén/63)
André Martins (Carrillo/83)
Fernández (Carrico/46)
Schaars
Capel
v. Wolfswinkel