Rechtbank geeft topmannen Easy Life 4,5 jaar cel

Twee oud-directeuren van het malafide beleggingsbedrijf Easy Life moeten 4,5 jaar de gevangenis in voor oplichting. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. Easy Life wordt beschouwd als een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie had celstraffen van 70 en 68 maanden geëist tegen de twee hoofdverdachten. Twee oud-werknemers werden veroordeeld tot een en twee jaar cel. Tegen hen was vier en 3,5 jaar cel geëist.

De hoofdverdachten Frans O. uit Helmond en John W. uit Heeze hebben vele tientallen miljoenen van beleggers weggemaakt. Tussen 2006 en 2008 haalden de mannen 42 miljoen euro op, waarvan slechts een klein deel werd geïnvesteerd. In plaats van te beleggen in verzekeringspolissen in de Verenigde Staten, leidden de twee een luxeleven van het geld.

Ruim tachtig procent van het opgehaalde geld ging op aan dure auto's, huizen en diners in onder meer Spanje en Egypte. Het geld van nieuwe beleggers werd als rente uitgekeerd aan eerdere investeerders. Op een gegeven moment konden de twee het piramidespel niet meer draaiend houden en liepen ze tegen de lamp.

Een aantal gedupeerden daagde begin april de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie. Volgens de Stichting Gedupeerden Easy Life waren de toezichthouders en het OM nalatig. Deze drie instanties zouden al tweeënhalf jaar hebben geweten van de fraude.